2019. március 21. - Benedek

A lósport és a maffia

2017. december 27. Szerző: Szele Tamás
Illetve a Cosa Nostra. Köztudomású, hogy lapunk különös szeretettel viseltetik a lósport iránt, ott nyerítenek a pacik a szívünk csücskében, épp ezért ráztak meg minket az Olaszországból érkező hírek – ott bizony baj van a lóverseny körül, nagyon nagy baj... olyan futamok is akadnak az utóbbi időben, amit inkább állatkínzásnak kéne nevezi.

 

Köztudott, hogy a lóversenyben nagy pénz van. Nem igazán nagy: a kőolaj-kitermeléssel vagy a fegyverkereskedelemmel többet lehet keresni, nem is szólva mindenféle mókás vegyi anyagok terjesztéséről, de ezeket a törvény bünteti. A lovit meg nem. Persze, a lovin sem az keres vagyonokat, aki fogad (vagy csak ritkán), hanem az, aki rendezi a fogadásokat, ezért is állami monopólium sok országban a fogadásszervezés. Na, de illegálisan is lehet fogadást szervezni, ebből élnek a bukik. Hát Olaszországban a Cosa Nostra a legnagyobb buki...

Bizony, az olasz rendőrség felfüggesztett egy lóversenyt Palermóban, miután egy nyomozás rávilágított arra, hogy a versenyen illegális fogadások zajlottak, és a Cosa Nostra fejesei befolyásolták a versenyeket. A döntést a palermói főügyész, Antonella De Miro hozta, és ezt számos letartóztatás követte. A 15 ezer nézőt befogadó és akár 400 ló versenyeztetésére alkalmas létesítmény jelenleg üres, elmaradnak a versenyek, a működtető cég a működési engedélyét elvesztette.

No, de hát miféle Cosa Nostra volna, ami ennyitől megijed? Kivitték a versenyeket – az utcákra. Ha autókkal lehet illegálisan versenyezni a közúton, lóval is lehet. Így már nem csak a fogadás törvénytelen, de maga a verseny is. Szerencsétlen, beinjekciózott és olykor sérült állatokat futtatnak akár végkimerülésig, és több ezer eurós összegben fogadtak rájuk. Azokat a lovasokat pedig, akik nem hajlandóak a maffia kénye-kedve szerint cselekedni, véresre verik. A legfrissebb jelentés szerint a rendőrség 1998 óta elkobzott 1275 lovat és 3402 ember ellen indult eljárás. November közepén a rendőrök öt embert vettek őrizetbe, akik Messina külvárosában szerveztek közúti lóversenyt.

Palermóban hagyományosan vasárnap, kedden és csütörtökön hajnalban rendeznek versenyeket, amikor az utcák csendesek. Tucatnyi ember követi a lovasokat robogóval a 2 kilométeres szakaszon. Gyakori a sérülés, a baleset: találtak már döglött lovat is a palermói egyetem előtt, szegény pára nekiment egy póznának, és helyben elpusztult...

Nem is csoda, hogy az olasz rendőrség és az olasz állatvédők közösen lépnek fel ez ellen a borzalom ellen. Cosa Nostra ide vagy oda.

Szép dolog a lósport, nagyon szép – míg sport.

De ez már nem az. Ennek véget kell vetni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook