2018. június 25. - Vilmos

Lovakrul

2016. december 11. Szerző: Szele Tamás
Mivel lapunk kiemelt helyen foglalkozik a lósporttal és nagyon szívén viseli annak sorsát hazánkban éppúgy, mint bárhol máshol a világon, ideje volna – szubjektíven, természetesen, csakis szubjektíven – meghatározni a legfontosabb, vele kapcsolatos alapfogalmakat.

Első sorban is: mi a ló?

A ló négylábú emlős, melynek lelke van, és fogadás útján komoly anyagi bevétel forrása lehet. 

 

 

Ismereteinket a lóról humán parazitái és szimbiótái, vagyis a „lovász” és a „hajtó” útján szerezzük, bár a kutatók heti közlönye, a „Turf” is sokat segít. A humán paraziták általában fröccsöt és Stroh rumot fogyasztanak, a ló, mint növényevő élőlény, almát. 

A lovat három formájában ismerjük, úgymint: tétre, helyre, befutóra. 

Egyes mítoszok említik a „hármas befutót” is, de ezt a történelmi időkben, az írás feltalálása óta senki sem érte el, aki nem volt úgynevezett „buki”.

A „buki” a lómitológia sötét oldala, maga Hádész, egy Nibelung, aki áldozati célokra felajánlott értéktárgyakat vált fogadásra, a „lovi” nevű szentélyben, mely a lovak tiszteletére épült. Meg nem erősített források szerint a „bukik” Kheirón kentaurtól származnak, aki a gyorslábú Akhillész nevelője volt. Már a régi görögök is tisztelték a lovat, de fogadni csak a rómaiak kezdtek el rájuk.
A ló maga általában lucernát, almát eszik és lovasai, valamint a közönség idegeit fogyasztja, a lovi ezzel szemben vendégei családi életét és főleg nemesfémből készült értéktárgyait.

A ló élete során először előbb csikó, majd nyeretlen kétéves, utána favorit, később gebe, végül virsli. Vigyázat: ez utóbbi hentesipari terméket már évtizedek óta nem lóból, hanem ledarált kínai sportcipőkből készítik, azonban a szakkifejezés még őrzi az átkos idők emlékét.
Lovat a magyar törvények szerint nem lehet feleségül venni. De sokan megérdemelnék. 

A lósport az élet célja és értelme, a hívek misztikus megvilágosodása és mennybemenetele a már korábban említett, legendás „hármas befutó” útján történik. 

Csak senki komolyan ne vegye...

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook