2018. július 19. - Elília

Magunkkal vitázom

2017. augusztus 8. Szerző: Rózsa Misi
Kollégáim lapunknál kiváló képességű újságírók. A sportmindig.hu nagyon korrekt szellemiségű sportújság, ezért is szereti nagyon egyre jelentősebb olvasó tábora. Nagyon ritka az, amikor vitázni támad kedvem kollégával, vagy olyan cikkel, ami nálunk jelent meg.

 

Most is alapvetően és tényszerűen Szele Tamás kollégámnak persze igaza van, amikor azt mondja, Bolt elveszítette világbajnoki címét és mivel visszavonul, már vissza se szerezheti azt. De amikor a cím azt mondja, hogy Bolt már nem a világ ura : http://sportmindig.hu/bolt_a_vilag_ura akkor előjön ám belőlem azonnal a szurkoló, a rajongó, a sport szerelmese és heves tiltakozási reakciók indulnak el nálam, annak ellenére is, ha szerzőtársamnak persze, hogy tényszerűen igaza van.

Usain Bolt egy csoda. Sőt Usain Bolt az atlétika sprinterei között maga A CSODA! 1986-ban született, 31 éves. A sprinterek között igazi veterán. Ma is ő a világ leggyorsabb fickója 100 és 200 méteren. És világcsúcsait jó esély van rá, jó sokáig még képtelenek lesznek megdönteni. 8-szoros olimpiai bajnok, / valójában 9-szeres olimpiai bajnok, csak a váltóban egyik társa doppingvétsége miatt elvették a csapattól az aranyat/ 11 –szeres világbajnok a mindig mosolygós, nagyon közvetlen és nagyon szerethető jamaicai versenyző. Embert még úgy rövidtávon villámként száguldani soha nem láttam, mint amit ő tudott. Mozdulata a gazella kecsességét és a gepárd gyorsaságát ötvözte. Itt az utolsó futásánál – nem kellett volna egy évvel ezelőtt visszavonulni? – valóban le tudták most őt győzni és a bronzérem számára tényleg vereséggel ért fel. Ennek ellenére nem véletlen, hogy a közönség nem az első kettőt, hanem végig felállva őt ünnepelte. Tehát, nem igaz, még akkor, sem ha tényszerűen az, hogy Usain Bolt nem a világ ura rövidtávfutásban. Az én szememben és nagyon sok fanatikus az atlétikát szerető szurkoló szemében az utolsó futásnál elszenvedett vereség ellenére is ő a világ ura a rövidtáv futásban. Lehet, lesznek még más urai is ennek a sportágnak, ennek a távnak, de ez nem veszi el az őt megillető címet.

Ahogy Pelé is örökre a labdarúgás ura marad, ahogy Muhammad Ali is az ökölvívás királya marad, ahogy Michael Jordan is a kosárlabda ura marad, ahogy Tiger Woods is örökre a golf ura marad.. és folytathatnánk az örök legendák névsorát még jó hosszan, addig bizony Usain Bolt is a sportágában a világ ura marad. Kivívta ezt csodálatos eredményeivel, kivételes tehetségével, csodálatosan szerény és kedves személyiségével, igazi karakterességével. Ez a cikk nem is annyira vitatkozás kollégámmal, barátommal Szele Tomival, hanem sokkal inkább egyfajta szobor állítás Usain Bolt számára, akit tisztelek, imádok és akit őszintén és nagyon lelkesen csodáltam mindig is.

Nagy szomorúság ragadt belém azzal, hogy tudom soha többet nem jön ki mosolyogva beállni a rajtgépbe, hogy utána úgy elszaladjon, hogy lehetetlen legyen utolérni. Megértem a visszavonulását, és ahogy jeleztem lehet egy évvel ezelőtt még szebb is lett volna ha akkor nem enged a szponzorok nyomásának és egy évvel előbb akasztja a szögre a futócipőt. De bármennyire is érthető volt a döntése, bármennyire is jogos volt a döntése, szomorú vagyok miatta. Most itt virtuálisan felállva kissé nedves szemekkel, vastapssal búcsúzom tőle. Legyen a civil élete boldog és sikeres. Köszönök mindent, amit adott. Az egyik legnagyobb fejezte most be az aktív sportolói pályafutását.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook