2019. február 19. - Zsuzsanna

Magyar a csúcson

2016. május 25. Szerző: Szele Tamás
Hát, szóval bonyolult egy hely az a Himalája, pedig a világ legbékésebb emberei lakják. Hiszen nem is jut idejük egymással veszekedni: a környezettel, a klímával, az éhezéssel küzdenek nap, mint nap. Nem mellesleg, eszükbe sem jut megmászni a hegycsúcsokat, van nekik bajuk elég anélkül is, a csúcsokat mi, külföldiek szoktuk megmászni.

Főleg a Csomolungmát.

Amit írhatunk így és úgy, a környék lakossága vagy Gjomolungmának vagy Sagarmathának hívja, hogy még véletlenül se hasonlítson, de hát tudjuk, hogy a sino-tibeti nyelvek családja valamikor a történelem hajnalán rossz üzletet kötött a polinézekkel, és azóta minden magánhangzójuk a szigetlakóknál van, azok meg odaadták a mássalhangzóikat, így történhetett, hogy Hawaii szigetén Kilaueának hívják a vulkánt, a Himalájában meg Csomolungmának, Kancsendzöngának és jó esetben Annapurnának, ami az átlagosnál mégis kiejthetőbb. 

No, de ne nyelvészkedjünk, főleg, hogy ez inkább bolondozás, a tibeti szavakat az archaikus helyesírás miatt írják ilyen furcsán latin betűkkel, voltaképpen kicsit sem nehezebb ez a nyelv, mint a mandarin kínai, azt pedig elég sok ember képes volt megtanulni. Hanem hát ott tartottunk, hogy mi hegyet mászni járunk a Föld Istenasszonyára (konkrétan ezt jelenti a Csomolungma szó). És friss hír, hogy Neszmélyi Emil a hétvégén első magyarként északról, a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt útvonalon feljutott a Mount Everest csúcsára. 

Hiszen nem kis dolog megmászni már a nepáli oldal felől sem a Csomolungmát. Bizony, oda is kell az oxigénpalack, és mi tűrés-tagadás, halottakkal van ám kirakva annak az útja. Neszmélyi Emilnek is voltak palackproblémái, de mikor feljutott a csúcsra, nem a saját dicsőségére gondolt.

Hanem a magyar olimpiai keretre.

Üzenetet küldött a világ tetejéről, éspedig azt, hogy: „Hajrá Magyarok, mindent bele! Veletek az ország! Ha nekem sikerült, nektek is sikerülni fog!” 

Jelezném, az üzenet a riói olimpiai keretre vonatkozik, és semmi köze a politikához. 

 

 

Szép példát adott – elvégre nem akármi a tibeti, északi oldalról feljutni a csúcsra. Általában Nepál felől szokták megközelíteni, bár tekintve a mostani viszonyokat, magam is inkább utaznék a kies Takla-Makán sivatagba, mint Nepálba. 

Mellesleg, a Csomolungma ugyan tudomásunk szerint 8848 méter magas, legalábbis nyáron, mert télen lehet, hogy összemegy, csak akkor nem lehet megmászni, mert a hágókat ellepi a hó, alig húsz méter magasan, de ezzel szemben a Nagy Proletár Kulturális Forradalom idején egy vörösgárdista rohamcsapat megmászta, és közölte, hogy az imperialista mérések hibásak: a Kínához tartozó csúcs sokkal magasabb ennél. És a nagy Mao elvtárs tanításainak szellemében állandóan növekszik!

Hát, legyen bár akárhány méter, megmásztuk. 

És Neszmélyi Emil üzenete célba ért.

Hajrá srácok, előre Rióba!

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook