2019. január 18. - Piroska

Magyar Ökölvívás 2017

1. rész

2018. január 6. Szerző: Rózsa Misi
Az újév, az új szezon kezdete előtt nem árt az ökölvívásban is picit visszatekinteni az elmúlt évre. Mozgalmas időszaka volt ez a sportágnak, sok jelentős változással. Voltak nagyon szép pillanatai és valljuk meg, voltak hatalmas csalódásai is.

 

Kezdjük meg a vizsgálatot a nemzetközi szerepléseink értékelésével és vizsgálatával.

Az évet ahogy általában ez lenni szokott az egyik legjelentősebb hazai verseny a Nemzetközi Bocskai István Emlékverseny nyitotta meg. 2017-ben 61. alkalommal rendezték meg ezt a tornát. A kezdetektől kezdve a színvonala folyamatosan növekedni tudott, ma már a térség egyik legrangosabb nemzetközi tornájának számít. Európa élvonala vonul fel a felnőtteknek kiírt versenyen.

Az erős nemzetközi mezőnyben, 5 magyar érte el azt, hogy érmet tudjon szerezni itt. Hámori Ádám, Nagy Bence, bronzérmet szereztek. Könnyű Ricsinek ezüstérem jutott. Szaka István élete első komolyabb felnőtt tornáján, azonnal az aranyéremig menetelt, de aranyat sikerült szereznie itt Virbán Gábornak is.

Egy ilyen mezőnyben 5 érmet elhozni, nem rossz eredmény. És ki tudja, hogy ha Harcsa Zoli nem sérült, akkor nem jött volna ennél is több! Tehát az év első felütése nagyon jól sikerült.

Harcsa Zolika kipróbálta magát a fél profik között is. A WSB versenysorozatában vett részt, Zolikát az angolok hívták meg a csapatukba és nem is bánták meg, mert sikereikben jelentős szerep jutott a magyar bunyósnak. Jó volt látni, hogy mennyire könnyen volt képes igazodni a 3 menet helyett 5 menetes küzdelmekhez.

Belgrádban léptek ringbe a magyar felnőtt férfi és női ökölvívó válogatott tagjai az 55. Belgrade Winners nemzetközi tornán, ahol 14 nemzet tagjai vívtak kemény csatákat egymás ellen. Harcsa Zolika itt is ellenállhatatlan tudott lenni végig és nagy elismerésre, megszerezte a torna győztese címet. Kovács Richárdnak a döntőben már nem sikerült a bravúr, így neki be kellett érnie az ezüsttel. A fényes érmek mellé innen még két bronzot is sikerült beszereznie a magyar csapatnak.

A belgrádi versennyel egy időben az utánpótlás korú versenyzőink is erős nemzetközi tornán vettek részt Podgoricában. Az ifik közül Bernáth Attila, Bogdán Krisztián, Oláh Károly, Egervári Richárd, Felföldi László bronzérmet szereztek, a csapat legsikeresebb tagja az MTK-s Báki Alex lett, aki ezüstérmet tudott elhozni.

Juniorjaink is remekeltek, hiszen Bernáth Zoltán, Bacsics Rajmund, Kuzma Krisztián, Vörös Róbert, Gyeri Barnabás, Lakatos Csaba bronzérmet hozott haza. Lakatos Zsolt, Juhos István, Bernáth Ricsi ezüstéremmel gazdagodott, míg Zuró Zsolt és Orbán Adrián megszerezték a legfényesebb érmeket.

De ezen a márciusi hétvégén Nyitrán is nemzetközi tornán vettek részt a fiataljaink, ahol szintén igen szépen le tudták tenni a névjegyüket. A serdülők közül: Váry Tamás, Németh Gergő, Lakotár Benedek ezüstérmet szereztek, Szőllösy Áron, Búza Rafael, Balogh Róbert, Sztojka Sándor, Samu Ferenc aranyig jutottak.

A juniorok közül Lakatos Patrik, Szőllösy Richárd, Mátés Patrik, Kiss Hunor Levente bronzot értek el. Barbosu Alex, Kozák Renátó, Varga Gyula ezüstöt, Balogh Martinnak az arany is összejött. 17 indulóból 16 érem elég bíztatónak mondható.

 

Májusban dőlt el, hogy Bacskai Balázs befejezi amatőr pályafutását, ami nagy veszteség az amatőr ökölvívásnak, hiszen Benjiben még benne lehetett volna egy olimpia ígérete.

Májusban, Ukrajnában nagyon komoly felkészülési tornát szerveztek erős nemzetközi ellenfelek ellen, amin a magyar junior és ifi lányaink is szerepeltek. A juniorok mezőnyében bronzérmet tudott szerezni: Tarnóczy Tamara és Hőlaki Emese. Ezüstig jutott el Kiss Bettina. A tornát megnyerte Hámori Luca és Matesz Viktória.

Az ifik is érmekkel jöhettek el. Valkó Vivien, Károlyi Gabriella, Nagy Angéla, Budai Vivien bronzérmet hoztak, Finesz Kamilla ezüstöt, míg Petrovics Gabi aranyat.

Májusban szűk tagú csapattal, 3 fő utaztunk Romániába nemzetközi tornára. Virbán Martin bronzérmet szerzett, Nagy Bence és Fodor Milán ezüstérmet tudtak összeverekedni. Tehát itt is három induló, három érem lett a mérleg végül.

A nyár nemzetközi hadszíntéren a Feketeerdőben indult, ahol utánpótlás korú versenyzőink indultak el a Feketeerdő Kupán. Hatalmas siker volt az itteni szereplés, mert a serdülők közül: Váry Tamás, Samu Ferenc, Szabados Béla aranyat hoztak el, Lőrincz Róbert, Nagy Dominik ezüstöt. A juniorok is rendben voltak, Bernáth Richárd, Zúró Zsolt, Orbán Adrián is elhozták a torna győzelmet.

Felnőtt férfi válogatottunk Harkovban szerepelt júniusban az EB-n. Az egyik szemünk sírhatott a másik nevethetett. Jobb eredményeket vártunk el a férfiaktól, de nem maradtunk érem nélkül, mert a csapat legjobbja harcsa Zolika, elhozott egy bronzérmet, mellette elmondhattuk, hogy sikerült a VB-re három kvótát megszereznünk.

Szintén még június története volt, hogy a felnőtt, ifi, junior és serdülő lányaink a Wildcats In The Ring nemzetközi tornán vehettek részt.

A serdülő Jozó Csenge aranyérmet szerzett. Manó kategóriában is sikerült aranyérmet szerezni Dévényi Izabella által. Ifi lányaink közül aranyat tudott szerezni: Uhrin Csenge, Juhász Adrien. Ezüstérmes lett Szakály Noémi és Konyhás Noémi.  Juniorjaink közül ezüstéremmel zárhatott Hőlaki Emese. A felnőttek között aranyat ért el: Szűcs Szabina, Oláh Eszter, Széchenyi Viktória. Ezüstöt szerzett Viglási Alexandra, Csáki Nikolett.

Serdülőink és juniorjaink a rendkívül neves és erős mezőnyt felállító, Monkstown Nemzetközi Kupán indultak Dublinban júliusban. A serdülők közül Váry Tamás, Szőllösy Áron, Horváth Máté bronzérmet hoztak össze, Horváth Tamás és Sztojka Sándor ezüstöt, míg Sztojka Ferdinánd megnyerte a tornát.

A juniorok közül Lakatos Zsolt és Szőllösy Richárd ezüstérmet szereztek, Zuró Zsolt pedig megnyerte a tornát.

A serdülők legnagyobb megmérettetése a Schollboys Európa bajnokság. Dudás Zsolt kisebb meglepetésre bronzérmet szerzett itt, míg Sztojka Ferdinándnak összejött az ezüst is. 6 versenyzőnk tudott még pontszerző helyen végezni mögöttük. A magyar csapat, 10. lett az EB-n.

Augusztusban a 35. Nemzetközi Ifjúsági Aranykesztyű Tornán vett részt csapatunk Szabadkán. Bronzérmet gyűjtöttek be: Báki Alex, Hankó Kálmán, Valkó Vivien. Ezüstérmesek lettek: Rostás Renátó, Cservenka Róbert, Egerszegi Richárd, Vincze István, Petrovics Gabriella, Juhász Adrienn. Bernáth Attila a torna bajnoki címét is meg tudta szerezni.

Sajnos augusztusban a Felnőtt Férfi Világbajnokságon nem sikerült igazán jól a szereplés. Már a második napra az összes versenyzőnk kiesett a küzdelmekből, így nagyon rossz eredménnyel zártunk itt.

Szeptemberben női versenyzőink Lengyelországban a Silesian Openen mérethették meg magukat. És itt remek eredményt sikerült elérniük. A juniorok taroltak igazán. Lakatos Hanna, Kiss Bettina, Hámori Luca, Juhász Adrien aranyérmet tudtak szerezni. Az ifiknél Villás Veronika, Petrovics Gabriella, ezüstérmet tudtak szerezni. A legjobb bírónak járó díjat is magyar szerezte itt meg, Béki Piroska személyében.

Szeptemberben Bulgáriában került sor a Junior Európa Bajnokságra. Hogy elég furcsa ítéleteket hoztak rendre ellenünk a bírók az vitathatatlan, de ennek ellenére elég kellemetlen volt, hogy ezen a tornán egyetlen érmet sem sikerült a csapatnak megszereznie, ez egyértelműen kudarc volt.

Októberben Törökországban rendezték meg az Ifi EB-t. Sajnos csapatunk itt sem szerepelt túl fényesen. Bernáth Attila mentette meg a becsületet azzal, hogy neki legalább az ezüstérmet sikerült összehoznia.

Sajnos a Női Ökölvívó VB sem azt hozta, amit nagyon reméltünk tőle az addigi nemzetközi eredmények alapján. A vége az lett, hogy innen is érem nélkül kellett sajnos ezúttal távoznunk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook