2019. január 18. - Piroska

MAGYAR ÖKÖLVÍVÁS 2017

2. rész

2018. január 8. Szerző: Rózsa Misi
Az előző részben kicsit szubjektív szemüveg által azt jártam körül, hogy milyen eredményeket tudott a magyar amatőr ökölvívás elérni 2017-ben a nemzetközi porondon, nemzetközi ellenfelek ellen.

 

Igen vegyes lett a kép, mert voltak, főleg az utánpótlás korú versenyzők esetében, kiugró és bravúros teljesítmények, de sok versenyről kifejezetten rossz szájízzel jöhettünk haza. Nemzetközi versenyeken nem nevezhető se kiugróan jónak, se példátlanul pocséknak az előző évünk. Hogy a felnőttek mezőnyében, megint Harcsa Zolika tudott a legeredményesebben szerepelni, az nem hiszem, hogy túl nagy meglepetésnek mondható, hiszen felnőtt férfiak között, vitathatatlanul ő ma a legjobb és a legesélyesebb 2018-ban is arra, hogy jelentős sikereket érhessen el. De mellette sokakban lehetett látni úgy a férfiak, mint a nők mezőnyében bíztató fejlődéseket, több versenyző esetében is.

Kicsit a folytatásban vizsgáljuk meg az évet a hazai versenyek és események szempontjából is. Nekem például kifejezetten szimpatikus volt, hogy idén a felnőtt válogatott versenyzői nem utaztak külföldre, hanem itthon Mátraházán kezdték meg a felkészülést. Volt szerencsém meglátogatni a Mátraházi edzőtábort és el kell mondani, hogy ideális körülmények fogadták ott a versenyzőket, idilli környezetben készülhettek a versenyzésre és minden adva volt ebben az edzőtáborban a későbbi sikerekhez.

Beszámoltunk arról is már, hogy a 61. Bocskai István Emlékverseny nagyon eredményesen zárult és a rendezése parádés volt. Itt kell elmondani, az egyik legfontosabb javulást, amit ez az év hozott. A versenyek rendezése. A legtöbb hazai rendezésű verseny idén, - a kiemeltek közül talán az összes- igen magas színvonalon lett megrendezve. Sokkal látványosabb volt a körítése és rugalmasabb a lebonyolítási rendszere is. Nagyon hasznos volt, hogy a MÖSZ bevezette, hogy a legtöbb versenyt, külön a MÖSZ megbízásából készített stream megoldással, nagyon sok esetben élőben lehetett követni. Ez az FS Média csapatának volt köszönhető és nekik köszönhető ma is.

Az év első igazán tragikus híre az volt, amikor váratlanul Kiss Zoltán meghalt. Zolit sokan ismerték az ökölvívók berkein belül és az egykori kiváló versenyzőt, később sikeres edzőt, nagyon sokan, nagyon szerették. Ezért a halála az egész ökölvívó közösséget megrázta.

Az ökölvívásban hatalmas változás következett be márciusban. Csötönyi Sándor a MÖSZ elnöke bejelentette, hogy lemond az elnöki pozíciójáról és maga helyett elnöknek ajánlja Erdei Zsoltot. A MÖSZ volt az egyetlen szakszövetség talán már hosszú ideje, ahol egy elnökváltás békében és alapvető egyetértésben zajlott le. Erdei Zsolt, azonnal fel is kérte a közgyűlésen Csötönyi Sándort, hogy fogadja el a tiszteletbeli elnök titulusát, amit a közgyűlés gyakorlatilag egyhangúan meg is szavazott. Új, fiatalos vezetése lett a MÖSZ-nek, akik azonnal neki is fogtak átfogó reform stratégiai programjuk kidolgozásának és a munkába sikerült kifejezetten jó szakembereket megnyerni segítőnek. Miközben természetesen a már kipróbált és bizonyított régi embereknek is lehetőséget biztosítottak a folytatásra. Itt tényleg minden azt üzente, a váltás nem leszámolás, hanem a közös siker érdekében tett progresszív lépés.

Két hónap se kellett ahhoz, hogy a reformprogram nagy része elkészüljön és ezt meg is ismertették a műhelyekkel, egyesületekkel. Itt is pozitívum volt, hogy nem egy felülről eldöntött anyagot raktak le tényként az asztalra, hogy ez lesz és kuss, hanem lehetőséget kínáltak fel mindenkinek, hogy széles körben lehessen megvitatni a programot, hogy az egyesületektől, műhelyektől, szakemberektől érkező egyéb javaslatok, kiegészítések is bekerüljenek a programba.

Mindenképpen ki szeretném emelni a Dobó Katica és a Bornemissza Gergely Emlékverseny rendezésének profi színvonalát. És nem véletlen, hogy erre a versenyre is egyre több külföldi országból érkeznek a nevezések, komoly és erős nemzetközi mezőny gyűlik össze a tornára és a magyaroknak, mégis sikerült eredményesen és hatékonyan helytállniuk.

Júniusban nem tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk, amikor kiderült, hogy a NOB szűkítette az olimpián a férfiak versenyeinek számát, ugyanakkor bővítették a nők számait. Tehát a férfiaknak nehezebb lesz ezután kiverekedni az olimpiai részvétel jogát, a nőknek viszont valamivel könnyebb illetve a lehetőségeik erre érdemben növekedtek.

Ki szeretném az évből azt is emelni, hogy kivételesen magas színvonalú és remek edzőtábort tudott szervezni Rostás Árpi és Hranek Sanyi a gyerekek számára Keszthelyen. A gyerekeknek, egyesületeknek egy fillérjükbe se került a részvétel a táborozás kicsit kevesebb, mint egy hetében, ami mindenkinek segítség volt. Nagyon jó hangulat, értékes edzések mellett, színes kulturális programok és színesítették a programot. Olyan kiváló utánpótlás nevelő edzők is segítették a program munkáját, mint például Drexler Géza. Ez a tábor csapatépítés szempontjából is jelesre tudott vizsgázni.

Hogy erős közösség a magyar ökölvívó közösség, azt jól bizonyította az év során az is, amikor a sokunk által szeretett és sokra tartott Vörös Marcinak újra meg kellett mérkőznie a legnagyobb ellenféllel, a rákkal, ebben a küzdelmében, önzetlenül rengetegen álltak mellé segíteni. Az önzetlenség, a szolidaritás és a humánum szép példája volt ez.

Szintén egyértelműen pozitív fejleménye volt ennek az évnek, hogy a Madárfészek Akadémia csodálatos módon újult meg. Szinte teljesen át lett alakítva az egész, rendkívül modern eszközökkel lett felszerelve és a magyar ökölvívás kis ékszerdoboza lett belőle. Ez egyértelműen elsősorban Wida József érdemének tudható be, aki rengeteget dolgozott azért, hogy ezt a csodát elő lehessen varázsolni az ökölvívás számára. Az avatás műsorát a szintén kiemelten magas színvonalon megrendezett Gróf Széchenyi István Emlékverseny adta. Nemzetközi verseny volt ez is és a gyakorlatban bizonyíthatta be a megújult Madárfészek Akadémia, hogy minden szempontból alkalmas kiemelt, sok nézőt vonzó események megtartására is. Később ezt erősítette meg a remekül lezajlott Női Budapest Bajnokság is, illetve a szezon legnagyobb eseménye, a Felnőtt Férfi Országos Bajnokság.

Sok új gyereket lehetett az év versenyzői között megismerni. Sok olyan tehetség bukkant fel most, akikről később még biztos hallani fogunk és öröm volt látni, hogy az utánpótlás korosztályban már bizonyító versenyzőink tartani tudják jó formájukat és a legtöbb kiemelt versenyzőnél, kifejezetten jól követhető a folyamatos fejlődés vonala is. Persze voltak itt is olyanok, akik csalódást okoztak, akik önmagukhoz képest itthon és nemzetközi szinten is alulteljesítettek.

Az év végén kihirdették, hogy ki lett az év legjobb férfi és ki a legjobb női ökölvívója. Hogy ezeket a címeket Harcsa Zoltán és Kondákor Emília tudták elhódítani ebben az évben, az nem lepett meg senkit, ezt előre tudni lehetett a versenyzők kiemelkedő eredményei alapján.

Az évet szokás szerint az Ökölvívók Kispályás Labdarúgó Tornája zárta le, amit megint nagy sikerrel Turbucz Gábor szervezett meg, Énekes Robi segítségével. Idén a kupát, az MTK csapata hódította el.

Elégedettek lehetünk az elért nemzetközi és hazai eredményekkel a sportágban? Úgy gondolom nem. Sokkal több van még ezekben a versenyzőkben és egyesületeikben, amit kihoztak idén magukból. Voltak szép és nagyon komolyan értékelhető eredmények, voltak nagy csalódások erősen vegyesen. De már lehet halványan érezni, hogy beindultak a változások, és ha a reformok ki tudják fejteni várható hatásukat, akkor radikális eredmény javulás várható a sportág számára. Ehhez persze kell az állam segítsége, a klubok áldozata a versenyzők szorgalma és akarata, és persze szurkolók kitartása és bátorítása. Nagyon sok egyesület, példás munkát végzett a versenyzőivel, sok versenyen szerepeltették őket, sokat fejlődtek náluk egy év alatt is a srácok és lányok, sokan tudták elérni, hogy neveltjeik bekerülhessenek a válogatottakba. Az eredményes műhelyeken alapul alapvetően a magyar ökölvívás jövője. És hogy adottak jó és erős műhelyek, ahhoz kétség sem férhet.

Ha azt mondjuk, hogy nem volt egy kifejezetten sikeres jó éve a hazai ökölvívásnak a 2017-es év, akkor azért a korrektség okán azt is el kell mondani, hogy az se lenne igaz, ha azt mondanánk, hogy csapnivalóan gyenge év áll mögöttünk.

2018 végén már látni lehet majd, hogy az új vezetés által hozott reformok, ehhez az évhez képest is már milyen változásokat, javulásokat tudtak hozni. Reméljük látványos javulást kapunk tőlük, mert az ökölvívásunk megérdemelné már a sikerek áradatát. Ezért nagyon sokan dolgoztak idén is, amiért minden tiszteletet megérdemelnek.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook