2019. január 18. - Piroska

Magyarok a bosnyákok ellen

2017. november 7. Szerző: Rózsa Misi
Régen nagy hagyománya volt az amatőr ökölvívásnak abban, hogy rendszeresen szerveztek más nemzetek legjobbjai ellen csapattalálkozókat.

 

Ezt a hagyományt kezdi újra nagyon helyesen feleleveníteni a Magyar Ökölvívó Szakszövetség vezetése. Kiváló ötletnek bizonyult az is, hogy ezt a válogatott mérkőzést, egybe kötötték a Dunai Ökölvívó Kupáról, ahol utánpótlás korú ökölvívók mutathatták meg tudásukat a nagy közönség előtt, vérprofi körülmények között. Arról a találkozóról, lapunk részletesen beszámolt Önöknek.

Ez a Kupa után kezdődött 19 órától a Magyarország-Bosznia Hercegovina találkozó, szinte teljes teltház előtt, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a csillárról is lógtak az emberek, ami nagyon jól mutatja, hogy nincs igaza azoknak, akik azt mondják kiveszett Magyarországon az amatőr ökölvívás iránt az érdeklődés a szurkolókban. Nagyon is érdekli az embereket az amatőr ökölvívás, csak nagyon jó rendezvényekre van szükség hozzá és azokat nagyon jól kell megszervezni, felépíteni. Nagyon fontos ma már, hogy a külsőségeiben is hajazzon egy jelentősebb amatőr verseny a profik mérkőzéseire, mert bizony ez a körítés fontos része az ökölvívásnak és szerepe lehet abban, hogy a nézőtérre csalja a nagyobb létszámú közönséget.

Könnyű Richárd 60 kg-ban lépett szorítóba. Ellenfele Filip Mészáros volt Szlovákiából. Nem kímélték egymást a fiúk, az első pillanattól kezdve keményen egymásnak estek, az óvatoskodásnak nyomát sem lehetett látni náluk. Ricsi sokat dolgozott lábon és látványosan mozgott, kiválóak voltak az ütései, majd az ellépései, elhajlásai. Az első menet Könnyűnek, könnyen volt meg.

Ricsi meglepte az ellenfelét azzal, hogy képes volt dinamikusan váltani az alapállását. Könnyű ugyan sokat ütött a levegőbe, de nagy ütései voltak, nem látszott rajta a fáradtság és sokszor sikerült szépen, és tisztán találnia. A szlovák fiú is vezetett ügyes és veszélyes támadásokat. Nem mindig sportszerűen tette ezt, de harcosan. A második menet lehet picit szorosabbnak mondható volt, de Könnyű hozta ezt is.

A harmadik menetben több volt a dulakodás a két fiú között, ami leginkább lehet a kezdődő fáradtságnak volt betudható. Egyszer itt a szlovák fiú a szorító sarkába tudta beszorítani Ricsit, aki ugyan jól védekezett ellene, de nehéz pillanatokat kellett átvészelnie. A harmadik menet egyértelműen jóval szorosabbra sikerült, mint az első kettő.

Nagyon jó kis meccset vívtak egymással, két jó ellenfél küzdött férfiasan. És a végén egyhangú pontozással megérdemelten nyert Könnyű Ricsi. Nem csak azt volt jó látni, ahogy bunyózott Könnyű, hanem az külön örömre adott okot, hogy látványosan jól érezte magát a ringben, Dorkó remekül készítette fel őt minden szempontból.

Azért lett szlovák az ellenfele, mert a bosnyákok neki nem tudtak ellenfelet hozni magukkal.

Szintén 60 kg-ban Gálos Roland léphetett a kötelek közé. Neki már bosnyák ellenfele volt, Karahodzic Hasan személyében.

Valamivel óvatosabban kezdődött itt az első menet, mint az előző mérkőzésen. Méregették egymást a versenyzők, keresték az ideális ütőtávot, keresték a másik védekezésének gyengébb pontjait. Fokozatosan vette át a kezdeményezést Gálos és egyre több tiszta találatot is tudott bevinni a bosnyák fiúnak. Rengeteget mozgott Gálos és nagyon jól érzett rá a megfelelő tempóra. A bosnyák nagyon nagyokat akart ütni, de Gálos fegyelmezett védekezésének köszönhetően, nem igen sikerült eltalálnia Rolandot. Nagyon könnyedén hozta az első menetet a magyar fiú.

A második menet ott folytatódott, ahol az első abba maradt. A bosnyák igyekezett jönni előre, Gálos jól levédekezte ezt és a kontrákból nagyon szépen be tudott találni ellenfelének. Gálos rendkívül energiatakarékosan, hatékonyan és ügyesen bokszolt. Nyugodt tudott maradni, magabiztosan, összeszedett bunyóval irányított. Egy jó tempó fogás után, olyan szépen eltalálta ellenfelét, hogy arra számolni kellett.

A harmadik menet sem hozott változást. A bosnyák jött előre bátran, de nem igazán tudott szerencsére találni, Gálos viszont pontos ütésekkel rombolta tovább a bosnyákot, aminek következtében már megint számolni kellett ellenfelére. Hatalmas fölénnyel hozta Gálos ezt a menetet is, senkit nem lepett meg a látottak után, hogy egyhangú pontozásos magyar győzelem született itt. A bosnyák fiút azért lehet dicsérni, hogy állva tudott maradni a lényegesen erősebb ellenféllel szemben.

64 kg-ban Kovács Richárd következett a bosnyák Mesanovic Haris ellen.

Az első pillanatokban a bosnyák megpróbálta irányítani az összecsapásukat. Ricsi nem esett neki ész nélkül kivárt, és a megfelelő időben, pontos találataival óvatosabbá tette ellenfelét. Ahogy haladtunk előre az időben, úgy vette át az irányítást is a mérkőzésen Kovács. Ügyes volt ugyan a bosnyák, nem gyenge ellenfél, de Ricsi fölényben volt vele szemben. Kovács ütötte a többet, Kovács talált többet tisztán. Egyértelműen hozta az első menetet.

Lassabban indult a második menet, de Kovácsnak köszönhetően egyre jobban lendületbe jött itt is a bunyó. Nagyon szép találatai voltak és rendkívül fegyelmezetten oldotta meg a védekezését is. Sokszor operált azzal, hogy váltotta váratlanul az alapállását. A második menet is teljesen egyértelműen a magyar fiúé volt.

A harmadik menetet felpörgette Kovács és nagyon szép találatokkal, rendesen megszorította az ellenfelét. Annyira kemény volt Ricsi, hogy számolni is kellett egy hatalmas ütés után a bosnyákra, akit annyira megfogott Ricsi találata, hogy feladta a küzdelmet. Így idő előtt, döntő fölénnyel magyar győzelem született.

75 kg-ban a közönség egyik nagy kedvence, Harcsa Zoltán érkezett a ringbe. Ellenfele a bosnyákok kiválósága, Tomic Radenko volt.

Az első menetet fordított alapállással kezdett Harcsa. Az első pillanattól kezdve dominálni tudta kettejük mérkőzését, kiválóan védte magát és nagyon szép kombinációkkal rombolta az ellenfelét. Nagyon hamar számolni is kellett a bosnyákra. A bosnyákot vitte még előre a szíve, de lehetett már látni, hogy tart a nagy ütő Harcsától. Néha támadott ugyan az ellenfél, de Zoli tökéletesen vette ki magát az ütések elől. A menet végén kicsit le is kellett állítani a mérkőzést, mert erősen vérzett a bosnyák orra.

A második menet el se kezdődhetett, mert a bosnyák fiú levette a kesztyűjét és nem volt hajlandó kijönni Zoli ellen.

Harcsa hatalmas fölényével, nagyon könnyen nyerte meg ezt a találkozót.

91+ kg-ban Berki Károly lépett a ringbe. Ellenfele Simeunovic Daso volt.

Az első menetet Berki nagyon keményen és nagy iramban kezdte meg, hatalmasakat ütött, igaz az ellenfél is adott erre még válaszokat, ha nem is annyira tisztákat, mint amit Berki be tudott mutatni. A bosnyák szinte menekült Berki elől többször is. Nagyon kemény ütésváltások mentek végig. Berki Karcsi, egyértelműen képzettebb, jobb bunyós, ez nagyon kijött már az elején is a küzdelemnek. Nem kímélték magukat és egymást, a súlycsoporthoz képest rendkívül dinamikus mérkőzést vívtak. Hogy az első menetet nagy fölénnyel hozta Berki, az teljesen egyértelmű volt.

A második menetben is hatalmas ütések csattantak el, és itt is ki kell emelni, hogy a két fiú nagy súlyához képest nagyon gyorsan mozgott, olyan iramban mérkőztek, amivel kivívták a szakma és a nézők elismerését is. Ilyet ritkán látni ebben a súlyban. Berki egyértelműen tisztábbakat és többeket talált. Miközben mindketten rengeteget ütöttek.

A harmadik menetben sem lassult lényegesen a tempó. Itt is Berki irányított, itt is Berki volt a kezdeményezőbb. A bosnyáknak nagy szerencséje volt, hogy talpon tudott maradni. Kemény feje volt, nagyon bírta az ütéseket.

Természetesen az összecsapásukat végül pontozással nyert Berki.

Ezek voltak a legérdekesebb, legjobb összecsapásai az estének. Amúgy a magyar válogatott büszke lehet magára, hiszen fölényes 6-1-es győzelemmel tudtuk le ezt a csapattalálkozót.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook