2019. január 18. - Piroska

Magyarok elismerése

2018. január 20. Szerző: Rózsa Misi
Anglia nem csak a labdarúgás őshazája. Bizony nagyon sokan, az ökölvívásban is Angliát tekintik a sportág első komolyabb bázisának. Igaz, ez nem teljesen kerek így, hiszen már az ókori Rómában is rendeztek ökölvívó versenyeket, de az még nem a klasszikus ökölvívás volt.

 

A mai ökölvívásra leginkább emlékeztető első versenyeket Angliában rendezték meg 1880-ban. Ebben az időszakban, még csak négy súlycsoportban mérkőztek meg egymással a versenyzők. Pehelysúly, könnyűsúly, középsúly és nehézsúly. Négy évvel később bővítették ezt a harmatsúly kategóriával, majd 1920-ban került bevezetésre a légsúly, váltósúly és a félnehézsúly, ezzel alakítva ki a klasszikus 8 súlycsoportját a sportágnak.

Mai napig, Angliában, amikor ökölvívó versenyt rendeznek, azt pont úgy teltház előtt tudják megrendezni, mint a nagyobb labdarúgó mérkőzéseiket. A közönség rajong a sztárokért és a sportágért. Rengeteg gyerek választja sportágának az ökölvívást, tehát igen nagy merítési lehetőségük van és nem is szenvednek hiányt kemény és technikás ökölvívókban. Úgy amatőr, mint profi szinten.

Amikor magyar sportolók meghívást kapnak nemzetközi csapatokba szerepelni, az mindig nagy siker és nagy elismerés. Ha olyan helyről érkezik a meghívás számukra, ahol kiváló hazai versenyzők tömege vár hasonló lehetőségre, ott ez az elismerés, kiemeltnek számít.

Idén 8. alkalommal fogják megrendezni a World Series Boxing (WSB) versenysorozatot. Három kontinens (Európa, Ázsia, Amerika) kiemelkedő képességű amatőrjei és kezdő profijai állnak össze csapatokba, hogy megmérkőzzenek több fordulón keresztül egymással és eldőljön, melyik a legjobb csapat. Ebben az évben 11 csapat fogja összemérni tudását egymással a versenyek során.

Ez a versenysorozat nem új a magyarok számára sem, hiszen tavaly már a British Leonhears csapatában szerepelt kiváló eredménnyel hazánk jelenleg legjobb amatőr felnőtt ökölvívója, Harcsa Zoltán is. Az akkori eredményességével kiverekedte magának azt a lehetőséget, hogy idén is meghívást kapjon az angolok csapatába. Harcsa Zoltán bunyójának, jelentős szerepe volt az angol csapat sikereiben. De ebben az évben, nem ő lesz ott az egyetlen magyar, mert meghívást kapott hozzájuk ezúttal Virbán Martin és az egyik legnagyobb magyar reménység, Kovács Richárd is.

És itt nem is ér véget az elismerés, hiszen a horvátok is csapatot indítanak a versenyen 2018-ban. Croatian Knights néven. Ők ebben a versenysorozatban abszolút újoncnak számítanak és szintén úgy döntöttek, hogy csapatukat magyar versenyzővel erősítik meg, Szaka István személyében.

A nagy csaták, február első hétvégéjén fognak megkezdődni ebben a versenysorozatban és reméljük, a magyar szereplőkért jó sokáig szurkolhatunk és lesz magyar a végső győztes csapatban is. Természetesen, ahogy az előző év versenyeiről, úgy az idei szezon meccseiről is beszámolunk majd Önöknek, kiemelten a magyar fiúk szereplésére koncentrálva.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook