2018. június 25. - Vilmos

Makwala, a balszerencsés

2017. augusztus 11. Szerző: Szele Tamás
Üldözi a balszerencse a botswanai Isaac Makwalát, pedig kiváló atléta: tulajdonképpen nagyon megérdemelte volna az aranyat a tízszeres nemzetközösségi- és Afrika-bajnok, de sajnos közbeszólt egy betegség, csak épp nem volt az betegség, minek következtében a sporttörténelem egyik legkülönösebb selejtezőjét futotta le szerdán – de ez is kevés volt a győzelemhez.

 

Ugyanis Makwala egyedül futott.

De hogy lehet egyedül indulni egy futóversenyen? Hiszen a versenynek pont az a lényege, hogy többen vesznek rajta részt.

Nagy a sora annak.

Úgy, hogy idén sok atlétát ágynak döntött az ételmérgezés, a szervezők arra gyanakodtak, hogy Makwala is megfertőződött, sőt, a 200 méter hétfői előfutamai előtt rosszul is lett. Kedden viszont futni akart és ki is ment a stadionba. Azonban nem engedték rajthoz állni, visszaküldték a szállodába, mert a brit egészségügyi rendelkezések szerint a fertőzés miatt 48 órás karanténban kell lennie. Makwala erre fel szabotázst emlegetett, igaz hiába - az elkülönítés szerda délután ért véget.

A sorsüldözött atléta szűk két órával az elődöntő előtt, egyedül futotta az előfutamot a nemzetközi szövetség (IAAF) különleges engedélyével, és ki is vívta a folytatás jogát, mert a tócsákkal teli egyes pályán versenyezve 20.14 másodperces eredményt ért el: 20.53 másodpercet kellett teljesítenie ahhoz, hogy indulhasson, de ennél, mint láttuk, sokkal jobban teljesített. Örömében le is nyomott még a pályán öt fekvőtámaszt, hogy megmutassa: jól van, semmi baja.

Hát, talán nem kellett volna hivalkodnia. Ugyan a későbbi elődöntőben is szép időt futott, a hajrában icipicit kiengedett, de a futamában másodikként így is bejutott a döntőbe – de ehhez már nem fekvőtámaszozott. És következett a döntő, ahol Makwalát végleg elhagyta a szerencse.

De elhagyta nagy riválisát, a dél-afrikai Wayde van Niekerket is: mindenki arra számított, hogy kettőjük párviadala dönti el, kié lesz az arany. A verseny viszont nem a várakozásoknak megfelelően alakult. A kanyarból ugyan még négyen-öten egyszerre értek be az egyenesbe, Makwala azonban 60 méterrel a vége előtt lemerevedett, és lemaradt, míg Van Niekerk hiába futott jól, az azeri származású, Európa-bajnoki ezüstérmes Guliyev volt a leggyorsabb, s 20.09 másodperccel győzött, két századdal megelőzve a dél-afrikai sztárt és a trinidadi Jereem Richardsot.

Makwala, Makwala, szegény Isaac Makwala, pedig járt volna neked legalább egy érem... aki annyira akar versenyezni, hogy egyes-egyedül is képes elindulni a pályán, igazán megérdemelte volna.

Majd legközelebb: Isaac, futásodra mindig számítunk!

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook