2018. október 20. - Vendel

Pont egy hónap múlva kezdődik

2018. január 11. Szerző: Rózsa Misi
A XXIII. Téli Olimpiát ezúttal a politikai környezet miatt kicsit pikáns helyszínen, Dél-Koreában fogják megrendezni. Összesen 15 sportágban mérik majd össze 102 számban a versenyzők a tudásukat. Kicsit a világ szeme a sport okán február 8-tól február 25.-ig Pyeong Changra fog szegeződni.

 

Ma már természetesnek mondható természetesen az is, hogy esélyes magyar sportolókért is lesz lehetőségünk szurkolni. 5 sportágnak van ezúttal magyar szereplője. A sílövészetnek, az alpesi sínek, korcsolyának, műkorcsolyának és a rövidpályás gyorskorcsolyának. Legtöbb versenyzőnket ez utóbbi sportágban fogjuk indítani.

Sílövészetben a Halihó SE versenyzőjének, a 33 éves Szőcs Emőkének szurkolhatunk majd. Edzője Márton Simon. 2014-ben már indult az Olimpián, ekkor két számban, 7.5 km-en és 15 km-en is 70. helyet tudta megszerezni. Legjobb VB helyezése 64. volt 7.5 km-en.

Alpesi síben, ezúttal is a kivételes képességű Miklósi Edit, az MTK versenyzője fogja Magyarországot képviselni. Kétszer is szerepelt már az Olimpián. Először 2010-ben még román színekben, majd legjobb eredményét, már magyar válogatottként 2014-ben érte el, amikor a 7. helyen tudott végezni lesiklásban. A legjobb VB helyezése eddig szintén lesiklásban elért 13. helye volt. Az egyik titkos éremesélyesnek várhatjuk őt kis szerencsével talán most. Edzője: Stefan Abplanalp.

Gyorskorcsolyában majd Nagy Konrád fog rajthoz állni, aki a Debreceni SE versenyzője. Neki is volt már része Olimpiai szereplésben. 2014-ben 1500 méteren a 26. helyen tudott célba érni. Összetettben a legjobb VB szereplése során, 21. tudott lenni. Edzői: Todd McClements és Szöllösi Szabolcs.

Tóth Ivett fog minket műkorcsolyában képviselni. Ő a Sebestyén KSE versenyzője. Edzőnője: Linda van Troyen. Ez lesz élete első Olimpiája. Viszont a VB-n már sikerült egyszer 20. helyet szereznie tavaly.

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink közül Jászapáti Petra olimpiai újoncnak számít. A Szegedi KE versenyzője, és Szabó Krisztián az edzője. Ugyan Olimpián még nem indult, de a VB-n váltóban sikerült már ezüstérmet szereznie, amit az EB-n is megismételt.

Kónya Zsófia a Szegedi KE rövidpályás gyorskorcsolyázó versenyzője. Edzője Szabó Krisztián. 2014-ben jelen volt már az Olimpián, akkor a váltóban 6. helyet tudott szerezni. Legjobb VB helyezését is váltóban érte el, akkor ezüstérem kerülhetett a nyakába, de kétszer ezt EB-k során is elérte már. Edzője: Szabó Krisztián

Keszler Andrea rutinos rövidpályás gyorskorcsolyázó az Olimpián, hiszen kétszer is szerepelt már a játékokon a Tatabányai DKE versenyzője. Edzői: Lugosi László és Németh Tibor. Legjobb eredményét az Olimpián váltóban tudta elérni, amikor 5. pontszerző helyen végzett itt. Legjobb VB szereplése a váltóhoz kötődik, ahol 2. lett, de előtte 2009-ben az EB-n már szintén váltóban, sikerült aranyérmet szereznie.

A rövidpályás Gyorskorcsolyázó Burján Csaba a Pécsi KSE versenyzője. Edzője Lakatos Tamás. Olimpián még soha nem indult. Legjobb eredményét VB-n a váltóban érte el, ahol 2. helyezést szerzett, de az EB-n is sikerült elhoznia, szintén váltóban az ezüstérmet.

Szintén rövidpályás gyorskorcsolyában izgulhatunk majd a Pécsi KSE versenyzője Knoch Viktor. Edzője: Telegdi Attila. Ez már a negyedik Olimpiája lesz. Eddig a legjobb olimpiai helyezése az 5. hely volt, de most nagyon jó formában van, javíthat ezen. Legjobb VB helyezését az ezüstérmet ő is váltóban érte el. De az EB-n is már több számban sikerült ezüstérmet szereznie.

És akkor jöhetnek sorra a legtöbb versenyzőt adó MTK reménységei a rövidpályás gyorskorcsolyázóink között.

Bácskai Sára Luca, élete első Olimpiájára készül nagy izgalommal. Edzője Bánhidi Ákos. Luca VB-n és EB-n is váltóban már sikeresen szerzett ezüstérmet itt is remélni lehet tőle jó eredményt.

Szintén Bánhidi Ákos tanítványa Heidum Bernadett. Ő már kétszer szerepelt Olimpián, a legjobb elért helyezése ezek során az 5. pontszerző hely volt váltóban. De a VB-ről és EB-ről is hozott már el váltóban ezüstérmet, így van mit várni tőle.

Varnyú Alex újonc még az Olimpián. Bánhidi Ákos és Csang Csing edzik őt. Legjobb eredményét a juniorok között érte el VB-n, ahol váltóban 2. tudott lenni.

Liu Shaolin Sándor, testvérével talán a két legesélyesebb versenyzőnk. Igaz egyszer indult csak az Olimpián ahol nem igazán jött ki neki a lépés jól és csak a 16. helyig futotta. De van már Világ és Európa bajnoki címe is, és ezek mellett nem esélytelen itt se egy nagy sikerre. Edzői: Bánhidi Ákos és Csang Csing.

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor testvére. Kettejük közül ő a fiatalabb. Szintén Bánhidi Sándor és Csang Csing edzik a fiatal tehetséget. Az Olimpián még újonc, de a VB-ken már bizonyította tehetségét, ahonnan 3 ezüstérmet már magáénak tudhat. Az Európa bajnoki címet is sikerült már megszereznie.

Magyarország a téli sportokban nem sorolható a világ legjobbjai közé. Ez a 14 versenyző lesz az, akikért nagyon szoríthatunk majd az Olimpia idején és bizony jó páran közülük éremesélyesnek számítanak a versenyeken, akkor is, ha nagyon nehéz dolguk lesz itt sikert elérni, nálunk erősebb téli sport nemzetek tagjaival szemben, de bízunk fiataljainkban és természetesen szerepléseikről végig be fogunk minden esetben számolni Önöknek is.

A Téli Olimpia hivatalos megnyitója ugyan csak február 9.-én lesz, de a churling versenyekkel, már egy nappal előtte kezdetét fogják venni a játékok. Sőt, ezen a napon a selejtezőivel a síugrás is kezdetét fogja venni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook