2019. január 18. - Piroska

Már odaát dühöng a bika

2017. szeptember 24. Szerző: Rózsa Misi
Régi nagy idők, régi nagy legendái. De jó is emlékezni felejthetetlen egyéniségükre, felejthetetlen mérkőzéseikre, felejthetetlen eredményeik sorára. Sajnos a régi idők nagy legendái sorra hagynak itt minket. Hogy Jake LaMotta egyike volt a régi nagy ökölvívó legendáknak, azt aligha vitatná bárki is.

 

A nagy gazdasági világválság idején emigrált a családja Szicíliából az Amerikai Egyesült Államokba. Mint ahogy a legtöbb olasz család, úgy őket is nagyon nehéz körülmények fogadták az újvilágban, az apának nagyon sokat kellett dolgoznia azért, hogy szerény körülmények között, de meg tudjon élni a család. Az édesanyja is az otthoni feladatain túl, házakhoz járt el mosni, vasalni, takarítani. 
Olyan környéken nőtt fel, ahol igen fiatalon már meg kellett tanulnia használnia az ökleit, ha meg akart maradni. És a fiatal Gaicobe, - ez volt az eredeti neve a Jake nevet később vette csak fel- nagyon is megtanult verekedni, rengeteg balhéba bele is keveredett ezért. Vagány csibészek között indult az élete, maga is nagy csibész lett. Hiába korholták a szülei, a közeg amibe belekerült, bevonzotta a bajt és a kis gengszter, már nagyon fiatalon javítóintézetbe került, mert lebukott, hogy betöréseket és egyéb bűnöket követett el. 
A javítóintézetben is meg kellett küzdenie mindenért, és ahogy az az ilyen helyeken szokás, az ökleivel vívta ki magának az elfogadást. Egy nevelője látta meg a vad srácban az igazi tehetséget és kezdett neki bent ökölvívó edzéseket tartani. Először azért, hogy lekösse ezzel a balhés srácot, aztán viszont már azért, mert látta hatalmas kincs került a kezei közé a személyében. 
Az intézetben maga is megérezte az ökölvívás édes ízét, így a szabadulása után, amatőr versenyző lett belőle, rengeteget dolgozott és minden energiáját a sportra fordította. Szép eredményeket ért el, mint amatőr versenyző, hiszen teljes pályafutása alatt nem talált senkit, aki le tudta volna őt győzni. 1941-ben húsz éves korában lett belőle profi ökölvívó. Itt is derekasan helyt tudott állni. Azzal hívta fel magára először igazán érdemben a figyelmet, hogy 22 évesen, 1943-ban le tudta győzni „Sugar” Ray Robinsont a középsúly világbajnokát akit előtte még senkinek nem sikerült megvernie. 1949-ben amikor legyőzte Marcel Cerdant, a középsúly világbajnoka lett a tehetséges srácból, aki kétszer is meg tudta védeni a világbajnoki címét és végül azt 30 éves korában Robinson vette el tőle. 
Jake LaMotta 106 profi mérkőzést vívott meg élete során. Ebből 83 esetben győzni tudott, ráadásul 30-szor KO- győzelemmel. 4-szer ért el döntetlen eredményt, ezek többségénél a szurkolók többsége úgy látta, hogy nem igazán született jó ítélet, mert ezeket a meccseket is inkább ő nyerte. 16 esetben találkozott a vereséggel. 
1954-ben 33 éves krisztusi korában vonult vissza az aktív versenyzéstől. De sokat látogatta ezután is az edzőtermeket, szívesen nézte a fiatalok épülését, sokaknak adott életre szóló jó tanácsokat. 
Martin Scorsese róla mintázta meg Dühöngő Bika című filmében a főszerepet, amiben Robert De Niro alakítja a nagy bajnokot. Érdekessége a filmnek, hogy LaMotta rengeteget bokszolt a forgatások előtt és alatt is De Niroval, hogy az minél hitelesebben tudja alakítani a szerepét. 
La Motta maga is színészkedett, több filmben szerepelt, sőt a filmrendezésbe is belekóstolt. Nyugtalan természetét nehezen tudta féken tartani, ezért többször összeütközésbe került később is a törvénnyel. 

2017 szeptember 19.-én Miami otthonában, 95 éves korában tüdőgyulladásban elhunyt a nagy bajnok. Nevét arany betűkkel írta be kitörölhetetlenül az ökölvívás Nagy Könyvébe, emlékét az utókor örökre megőrzi ezért. Nyugodjék békében a nyughatatlan Bajnok. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook