2019. január 16. - Gusztáv

Maraton holtodiglan, holtomiglan

2016. június 29. Szerző: Szele Tamás
Így lenne szép megöregedni. Így, békében, harmóniában, egészségben: és nyolcvan évesen még vígan lefutni a maratonit, méghozzá kéz a kézben célba érni a párunkkal. Nem hiszem, hogy sok honfitársunknak lesz része ebben az örömben, de mindenesetre előttünk az ír Kay és Joe O'Regan példája, legalább megpróbálhatnánk követni. Érdemes volna.

Az idős pár e hónap hatodikán teljesítette a Cork City Marathon versenyt mégpedig korosztályukban messze elsőként (5:29:25-ös idővel), és úgy, hogy a finisben kéz a kézben futottak – így szép győzni, együtt, nem egymással is rivalizálva. Könnyű nekik, mondhatná valaki, valószínűleg végigfutották az életüket, edzésben vannak – de nem így van. Alig harminc éve kezdtek el futni, együtt, Kaynek ez a száztizenharmadik maratoni versenye, Joenak a huszonkilencedik. És ne feledkezzünk meg egy aprócska körülményről: a pár mindkét tagja nyolcvan éves. Ötven évesen kezdtek futni...

 

 

Hát, tetszik látni, így is lehet. Ráadásul szerények is: Joe azt nyilatkozta Runner's World című lapnak, hogy „Nincs bennünk semmi különleges, mi egyszerűen csak szeretünk futni.” „Lehet, hogy nyolcvan évesnek nézünk ki, de biztosíthatom, nem érezzük magunkat annyinak.”

Kay még szebben fogalmazta meg a hosszútávfutó páros hitvallását:

„A futás életünk része. És reméljük, még hosszú évekig az is marad. Van egy ír közmondás, mely szerint akik együtt imádkoznak, együtt is maradnak. Szerintünk inkább úgy áll ez, hogy akik együtt futnak, együtt maradnak.”

Bár az is igaz, hogy a pár hölgytagja a jobb futó: több korosztályban is megnyerte már az ír maratoni bajnokságot, és nyolcvanéves hölgyek kategóriájában a leggyorsabb futónak számít a brit szigeteken. 

Hát tetszik látni, így kéne valahogy.

Együtt, egészségesen, kéz a kézben végigfutni az életet.

Remélem, sokaknak fog menni.

És azt is, hogy Kay és Joe O'Regan tíz év múlva is nyer – a kilencven évesek korosztályában.

Ha van olyan – ha nincs, majd lesz.

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook