2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Maratoni emberség

2018. október 9. Szerző: Szele Tamás
Kérem, mint az köztudott, a hét végén tartották a Budapest Maratont, aki a fővárosban él, akkor is köztudta, ha nem akarta, a közlekedés ugyanis kissé megváltozott miatta, de ennyit talán megér egy rangos tömegsport-rendezvény, Amit hivatalosan a tavalyi ezüstérmes Csere Gáspár nyert 2:20:08 órás idővel. Több mint egy perccel mögötte érkezett be 2:21:16-tal Jenkei Péter. A harmadik Beda Szabolcs lett 2:33:58-as idővel.

 

Nem hivatalosan viszont ki kéne adni még egy díjat, értékesebbet az összes előbbinél, emberségért, orvosi kötelességtudásért, sportszerűségért. Éspedig Dr. Szarvas Gábornak, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltjének, és két alkalmi társának, Bokor Andrásnak a kistarcsai kórház szülész-nőgyógyászának és Papp Letíciának, a Honvédkórház kardiológus szakorvosának. Azért, mert sikeres újjáélesztést végeztek egy futó társukon – ők is részt vettek a versenyen – a legkritikusabb pillanatban. Egy futó a hétvégi maraton távjának 11-es km-nél, a pesti rakparton esett össze, leállt a légzése és a keringése. Az esetet látva Dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje több orvos és mentős kollégájával közreműködésben megkezdte a beteg újraélesztését, majd megvárta a mentők megérkezését. Dr. Szarvas Gábor ezután szintidőn belül teljesítette a 42 km-es távot. Az esetről dr. Hauser Péter gyermekonkológus így számolt be a Facebookon:

„A mai napon a Semmelweis Egyetemről többen részt vettünk a 33.Spar Maraton 42km-es távján.

A 42 km-es táv 11-es km-nél a pesti rakparton egy ember összeesett és leállt a keringése ill légzése. Amire én odaértem, fürgébb lábú gyermekgyógyász szakorvosjelölt kollégám a Tűzoltó utcai Gyermekklinikáról, Dr. Szarvas Gábor már megkezdte a beteg újraélesztését (kérdeztem kell-e segítség, de mondta vannak elegen és intézik). Utólag tudtam meg, hogy dr. Szarvas Gábor a szakma szabályinak és emberségének megfelelően kivárta azt a 22 percet (!), amíg egy olyan mentő érkezett,amely alkalmas volt a beteg további ellátására és úgy tudom élve átadta a beteget az OMSz rohamkocsijának. Ezt követően lefutotta a 42km-es maraton maradék részét éppen szintidőn belül (persze saját tervezett idejétől jelentősen elmaradva).

Úgy gondolom ez egy olyan emberséges dolog volt ami méltó egy Semmelweis egyetemi dolgozó részéről!
Üdvözlettel:

Dr. Hauser Péter Ph.D. 
gyermekonkológus SE, II.sz.Gyermekklinika”

Hölgyeim, uraim, le a kalapokkal, hajtsuk meg fejünket: íme az orvosok, akiknek nem csak pár szó a hippokratészi eskü, íme a sportemberek, akik értik és érzik a sport valódi szellemét.

Jó doktorok: emberségből, sportszerűségből, hivatástudatból jeles.

Nekem speciel volna három jelöltem az idei magyar Fair Play-díjra.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook