2019. június 16. - Jusztin

Matt Tunéziának

2018. július 31. Szerző: Szele Tamás
Mint arról lapunk már korábban is beszámolt, gondok vannak, nagyon komoly gondok a sakk-világkupa rendezése körül. Ennek jogát Tunézia nyerte el, mely állam egyébiránt korábban főleg éghajlatáról volt ismert, ami számottevő, és tengeri rablóiról, melyek szintén. Mostantól, ha nem változtat a helyi sakkszövetség a magatartásán, sokkal rosszabb lesz a híre az eddiginél.

 

Előzmények

A még csak hét éves, Haifán lakó Liel Levitán három héttel ezelőtt megnyerte az Európai Iskolások Sakkbajnokságát Krakkóban. A kiemelkedő tehetségű kislány húsz ország több mint háromszáz versenyzője közül bizonyult magasan a legjobbnak. Aranyérmét izraeli zászlóba burkolózva vette át. Miért is ne tett volna így? Hiszen Izrael állam polgára. Minden sportoló jogosan lehet büszke, ha dicsőséget hoz hazájára, az még külön gyönyörű, ha már ilyen zsenge korában teszi.

Az eredménynek köszönhetően korosztályának bajnokaként Liel Levitán indulhatna az iskolások soron következő sakkvilágbajnokságán. Az eseményt Tunéziában rendezik, de az afrikai ország nem engedélyezi, hogy izraeliek lépjenek a területére, és a kislány kedvéért sem kívánnak kivételt tenni. Pontosan úgy, ahogy egy tavalyi tunéziai versenyen sem vehettek részt az izraeli játékosok, mert érvényes vízum híján nem léphettek be az országba.

A zord tuniszi bejek összevonták szemöldöküket, és kérlelhetetlenek – valóban, lehet is, érdemes is félteni egy ekkora ország biztonságát egy hét éves kislánytól. Fő az elővigyázatosság, kérem. Még megjön Liel és ad nekik egy susztermattot. Vagy nem tudom, mitől félnek, de hogy ennek az elvakult politikai intézkedésnek a sportéletben jó vége nem lesz, azt borítékolhatjuk: a FIDE már tiltakozik.

A Nemzetközi Sakkszövetség vezetője kijelentette, hogy a szervezet nyomást fog gyakorolni Tunéziára annak érdekében, hogy minden kvalifikált sakkozó ott lehessen a versenyen. „Azonnali magyarázatot kértünk a tunéziai sakkszövetségtől” – jelentette be Polina Tsedenova a Jerusalem Post tudósítása szerint. A nemzetközi szövetség vezetője azt is elárulta, hogy írásbeli megerősítését is kértek arra vonatkozóan, hogy Tunézia minden résztvevő számára biztosítani fogja a vízumot. A Nemzetközi Sakkszövetség azután lépett fel az izraeli kislány kitiltása ellen, hogy a StandWithUs nevű szervezet petícióban kérte az eset kivizsgálását.

Vizsgálják is, de alaposan – és legyen vége ennek az elvakult, fanatikus gyűlöletnek, ami még a sakkjátékot is megmérgezi. Efendik: ez egy kislány...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook