2018. október 20. - Vendel

Meddig lehet tűrni a bunkóságot?

2017. november 28. Szerző: Rózsa Misi
A címbeli kérdés elhangozhat így, ahogy fel lett téve. De elhangozhat úgy is, hogy meddig kell még eltűrni a bunkóságot? Vagy akár azt is mondhatjuk: el kell tűrni egyáltalán a bunkóságot?

 

Attól, hogy valaki elveszi feleségül a világ jelenlegi legjobb női úszóját, nem szerez ezzel olyan jogosítványokat magának, hogy övé legyen a világ és azt csinálhasson benne, amihez csak kedve van. Akkor sem mászhat folyamatosan bele más emberek emberi méltóságába, ha mellette lett igazi nagy sztár Hosszú Katinka. Még ha ő lenne a világ legjobb edzője - amitől igen messze áll -, akkor sem jogosíthatná ez fel őt arra, hogy más embereket megalázzon, hogy minősíthetetlen stílusban nyilvánuljon meg olyan magyar szakemberek irányába, akik vele ellentétben, azért kicsit jóval többet le tudtak már tenni az ország és az úszás asztalára.

Baján korosztályos úszóversenyt rendeztek. Baja nem csak a halászléről híres, hanem arról is, hogy itt nevelkedett Hosszú Katinka, magyar úszócsodánk. Pass Ferenc volt az, aki megtanította egykor úszni Hosszú Katinkát, aki éveken át a nevelőedzője volt, aki nélkül ki tudja, hogy Katinka ma ott lehetne-e, ahol van - azaz a világ női úszásának trónján.

Pass Ferenc kezdetektől fogja szervezője volt a bajai Úszó Halászlé Kupának. Ezt a versenyt XV. alkalommal rendezték meg és mindig jó hangulatú, magas színvonalú verseny volt. Ebben Pass Ferencnek kiemelkedő szerepe volt, aki mindig nagy lelkesedéssel és odaadással szervezte és működött közre benne. Pass ezen a versenyen a startbírói szerepkört is magára vállalta.

Az Iron Aquatics Hosszú Katinka és Shane Tusup közös úszóegyesülete. Erre a versenyre is nagy létszámban érkeztek versenyzőikkel. Az utolsó gyerekváltó startjáig minden a legnagyobb rendben volt, mindenki jó hangulatban élvezte a versenyt és a körítését is. Versenyzők, edzők, nézők, szurkolok együtt. De ennél a versenyszámnál, talán a nagy szurkolói hangzavar miatt, de az Iron Aquatics versenyzője nem hallotta meg jó időben a start sípját és 2-3 másodperces késéssel ugrott csak a medencébe. Shane Tusup ezt észlelve, megint vadállat módjára kelt ki magából és mindkét középső ujját a magasba emelve nemzetközileg is ismert jelet mutatva ordibált a szám alatt. És, hogy ne legyen kétséges kinek szánja, azt üvöltötte, hogy „Fuck you Mr. Pass! „

Mit képzel magáról ez a figura? Ilyen minősíthetetlen hangnemet, hogyan mer magának megengedni egy nála idősebb emberrel szemben? Vagy hogyan mer egyáltalán a sportban, bárkivel szemben ilyen hangnemet megengedni magának? Ráadásul azt az embert gyalázta emberi méltóságában minősíthetetlen viselkedésével, aki nevelője volt az ő sikeres feleségének, akinek sikereiből ma ő nagyon jól meg tud élni. Minden jelenlévő döbbenten nézte a Tusup őrjöngést. Mélyen fel voltak ezen a viselkedésen háborodva a jelenlévő szakemberek, a versenyzők, de a szurkolók is.

Pass Ferenc higgadtan számolt be Facebook oldalán a történtekről. Azt is elmondt, hogy az Iron Aquatics tehetséges versenyzőit ezután is mindig szívesen fogják látni versenyeiken, de ez az edzőjükre ezután nem vonatkozik. És igaza van. Ideje lenne már ezt a magától nagyon eltelt és viselkedni nem tudó figurát komolyabban a helyére tenni. Ideje lenne, hogy a Magyar Úszó Szövetség is lépéseket tegyen az ügyben, mert ebből most már tényleg elég volt. Tusup egy bunkó. Ez minden tekintetben méltatlan a sporthoz.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook