2019. január 16. - Gusztáv

A megcsiszolt labda esete

2018. március 29. Szerző: Szele Tamás
Kérem, ez egy valódi angol krimi. Annyira brit, hogy szinte kizárólag nemzetközösségi területen érthető, az emberiség többi részének meg kell magyarázni. Azonban tény, hogy Ausztráliát most hatalmas krikett-botrány tartja lázban, a kérdésben felszólalt már a miniszterelnök is, és végül Steve Smith csapatkapitányt és David Warner játékost egy évre eltiltották a játéktól.

 

Mindezt egy megsmirglizett labda miatt. Hogy ezt nehéz értelmezni? Azért próbáljuk meg, lássuk, mi történt. Ausztrália válogatottja tesztmeccset játszott Dél-Afrika ellen, ami a krikett ötnapos változata. A harmadik nap ebédszünetében arra jutottak, hogy az állás elviselhetetlenül szoros, valamit tenniük kell, és úgy döntöttek, hogy manipulálják a labdát. Az egyik ausztrál játékos, Cameron Bancroft kapott egy kis papírlapot, amit földdel dörzsöltek át, egy kvázi smirglit létrehozva, Bancroft pedig megsmirglizte a labdát, hogy módosítsa annak tulajdonságait. Az egyik bíró persze észrevette ezt, de amikor kérdőre vonta Bancroftot, az egy napszemüveg-tartót vett elő a zsebéből, mondván, hogy azzal törölte meg a labdát. A bírók elsőre elfogadták Bancroft magyarázatát, tisztára törölni a labdát ugyanis szabad, ám a videófelvételek alapján kiderült, hogy ausztrálok csaltak. Amikor kirobbant a botrány, Bancroft és Smith gyorsan beismert mindent, ők a negyedik napon már nem is játszottak, így Dél-Afrika nyerte a meccset. Bár az ügyet Smith vállalta magára, hivatalosan Bancroftot gyanúsították a labda manipulálásval, hiszen ő dörzsölte meg azt. Aztán végül mégis Smith kapta az eltiltást... de miért nem helyes megcsiszolni a labdát?

Az Index magyarázata szerint „Krikettben 80 overenként (egy over hat érvényes dobásból áll), vagyis minimum 480 dobásonként cserélik a labdákat. A friss, fényes labdák a gyors dobóknak kedveznek, mert ezek gyorsabban is pattannak vissza a földről, a már megkopott labdák viszont jobban csavarodnak, mert valamivel jobban tapadnak a földhöz. A közepes gyorsaságú dobók pont átmeneti állapotban szeretik a labdát – ezt a folyamatot gyorsították fel az ausztrálok, amikor a csapatkapitány Steve Smith észrevette, hogy az egyik ilyen dobástípus gondot okoz a dél-afrikaiaknak, és szerették volna, ha a friss labdák mielőbb megkopnak.” (Index)

Hát, kacifántos egy történet, nem mondom. És tényleg el kellett magyarázni, ugyanis mifelénk a krikett nem tömegsport. De azt be kell látnunk: a Brit Nemzetközösség sok mindennel viccel, ám a sporttal soha. A krikettel főleg nem.

És javasolt komolyan venni az ötórai teát is, ha velük van dolgunk.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook