2019. február 20. - Aladár, Álmos

Megerőszakolt tisztesség

2017. szeptember 20. Szerző: Rózsa Misi
Második napjához ért Bulgáriában a junior ökölvívó Európa-bajnokság. A tegnapi nap során, ismét három magyar versenyző léphetett ringbe.

 

Bernáth Ricsi lengyel ellenfelet kapott, 48 kg-ban Maciey Basta személyében. Jelentős magasságbeli különbség volt a ringbe lépve a két versenyző között, a lengyel fiú javára. Azt is tudni lehetett a lengyel srácról, hogy borzalmasan erős, a felütéseket nagyon mesterien tudja alkalmazni és kifejezetten kellemetlen ellenfél. De amikor azt látták a szakvezetők, hogy Ricsi őszintén mosolyogva lép be a ringbe, könnyed és abszolút magabiztos, már érezték, hogy meg fogja tudni oldani ezt a feladatot. Nem lesz könnyű dolga, de akkora az elszántsága, hogy meg fogja csinálni. A lengyel erőből akart megoldani mindent, jött is előre, mint egy komor bika. Ricsi a technikás, klasszikus ökölvívást használta ellene eszközül és nagyon fegyelmezetten, jól is alkalmazta. Precízen betartotta a sarokból kapott utasításokat és szépen, végig irányítva a ringben a történéseket, határozottan jobb volt ellenfelénél. Érett, komoly és meggyőző bunyóval jutott tovább a lengyel fiún.

66 kg-ban Kozák Renátó mérkőzött meg a finn Makela Aska ellen. Nagyon készült a mérkőzésre, de lehet kicsit sikerült is túlizgulnia magát. A balkezes finn nagyon meg tudta őt zavarni és hiába küzdött Renátó keményen és bátran, nem igen találta soros ellenfele ellen az eszközt, amivel győzni tudott volna. Végig a finn fiú irányította az összecsapásukat és sajnos valóban és elég látványosan itt jobb volt, mint Renátó. Renátó fejben veszítette el a mérkőzést elsősorban, annyira megzavarodott, hogy nem volt képes meghallani a ring sarkából kapott utasításokat, illetve amikor meg is hallotta, akkor nagy késéssel reagált azokra. Nem kérdés, hogy a finn teljesen jogosan és megérdemelten arathatott itt sikert. Renátó küzdeni tudásból és ütésállóságból, bátorságból vizsgázott jelesre a veresége ellenére is. Még nagyon sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy nemzetközi szinten is sikeres tudjon lenni, de a szakvezetői látják benne azokat az adottságokat, amiket ha engedi, hogy előhívják belőle, akkor a jövőben még jelentős sikerek várhatnak rá. Ide most kevés volt még.

A +80 kg-ban az ukrán Drasch Maksym neve nagyon veszélyesen cseng. A fiatal versenyző egy kőkemény harcos. Ezt jól bizonyítja az is, hogy az ukrán bajnokságban minden mérkőzését első menetben döntő fölénnyel nyerni tudta, pedig az ukránok nagyon kemény, nagyon ütésálló versenyzők. Aki végig tud menni veretlenül, minden meccsét az első menetben nyerni a nemzeti bajnokságukban, az egyértelműen kivételes képességű versenyző. Kiss Levente Hunortól a szakvezetés azt várta el mindezek ismeretében, hogy próbáljon meg tisztességesen helytállni a szorítóban. Ha ez meg van, akkor már elégedettek lettek volna vele. Nagy rizikó volt felvállalni a bivalyerős ukrán ellen, hogy neki menjen a magyar fiú az első pillanattól kezdve. De ezt várta el tőle a szakvezetés és ezt maga is örömmel vállalta fel, bátran. És a taktika bevált. A magyar fiú olyan keményen letámadta az ukránt, hogy az már az első menetben nagyon nagy bajban volt. Örült annak, hogy egyáltalán túl tudta élni, itt fel se merült, hogy legyőzheti Kiss Levente Hunort, főleg nem döntő fölénnyel, hiszen az életéért menekült előle végig. A második és harmadik menetet is végig a magyar versenyző irányította, ő volt a kezdeményezőbb, nagyokat ütött, és nagyon tiszta találatokat vitt be, miközben ellenfele alig tudta őt eltalálni. A harmadik menet végén hatalmas tapsot is kapott a közönségtől és a sarokban álló szakemberek is biztosak voltak abban, hogy meg van a nagy bravúr, hiszen egyértelműen legyőzte a magyar fiú az ukránt. Ezért még az ukránok arcára is megdöbbenés ült ki, amikor a bírók egyhangú pontozással az ukránt hozták ki teljesen érthetetlen és tisztességtelen módon győztesnek. Még az ukrán sarok is érezte, hogy ez nagyon gáz így, nem ünnepeltek látványosan, javukra legyen mondva, hogy látszott rajtuk, hogy még ők is szégyellik ezért a gyalázatért magukat.

Az ökölvívásban, ha nincs KO, akkor a bírók hoznak ítéletet. Az ökölvívásban az ítéletet abszolút szubjektív szempontok döntik el. Igaz a becsületes bírók nagyon igyekeznek objektív szempontok alapján dönteni, de sok szoros mérkőzésen az erre való törekvés ellenére is születnek rossz végső döntések. Viszont itt most, annyira tiszta volt a helyzet, annyira egyértelmű volt, hogy Kiss Levente Hunor győzött, hogy az objektivitásra való törekvés is erősen megkérdőjelezhető a bírók részéről. Ha egy felnőtt, érett versenyzőtől vesznek el bírók mérkőzést, az is nagyon rossz dolog, az is nagyon tud fájni és igazságtalan, de amikor egy gyerek álmát rabolják el tisztességtelen rossz döntéssel, az bizony egyértelműen a tisztesség megerőszakolásával azonos. Szégyen, ami itt megtörténhetett ezzel.

Ma ismét három magyar versenyző fog ringbe lépni.

46 kg-ban Bernáth Zoltán fog megküzdeni a dán Sigurd Boesen ellen.

57 kg-ban Berecz Lionel ellenfele az ukrán Vadim Klym lesz.

75 kg-ban Kóczián Dávidra a görög Marcos Michalopoulos fog várni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook