2019. február 19. - Zsuzsanna

Megkezdődött a mentés

2018. július 8. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim és uraim, megkezdődött az év legizgalmasabb mérkőzése, ami azonban nem sportpályán zajlik, bár sportolók a főszereplői: megindult a Thaiföldön, a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat tizenkét tagjának és edzőjüknek kimentése. Egyelőre sokat nem tudunk arról, miképpen fogtak a dologhoz, de azt a keveset, ami kiderült, megosztjuk.

 

Első sorban is, a mentés - amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt - három-négy napot is igénybe vehet. A területet lezárták, csak a mentőalakulat van a helyszínen. Helyi idő szerint reggel tízkor kezdték meg a mentést, az első fiúk helyi idő szerint este kilenc körül (magyar idő szerint délután négykor) juthatnak ki, legalábbis a BBC információi szerint. Ez arra utal, hogy feladták a barlangkamra megfúrásának ötletét: bölcsen is tették, ugyanis egy bármilyen jól célzott, ám előkészítetlen fúrás okozhatott volna omlást is, arról már nem is szólva, hogy a közelgő árhullámot ebben az esetben már a légnyomás sem tartotta volna vissza. Tehát akkor marad a bátrabb, nehezebb, hősiesebb út: egyenként fogják kihozni a srácokat, búvárok kíséretében.

Időközben a hatóságok lezárták a Chiang Rai Prachanukroh kórházhoz vezető utat. A tervek szerint ide viszik majd a kimentett gyerekeket. A kórház 57 kilométerre van a barlangtól.

A terv minden részlete egyelőre nem nyilvános, de úgy tűnik, lesz olyan rész, ahol búvárkodniuk kell a gyerekeknek, ami többeknek valószínűleg nem lesz könnyű, hiszen nem használtak ilyen felszerelést előtte soha. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Kétségbeesett, heroikus kísérlet: de a kényszer vitte rá a mentőket. Két nagy ellenséggel harcol most a tizennyolc búvár, a tizenkét gyerek és az edző: az idővel és a vízzel. Ha a mentési folyamat során csak egyikük is elakad a kivezető szűk járatban: az utána következőknek esélyük sincs a túlélésre. Ennek a tervnek az utolsó pillanatig számolnia kell a kudarc lehetőségével.

Mindenkit kérünk: szurkoljon, mást nem tehetünk.

Ha sikerül a mentőakció, az egyike lesz a legnagyobb emberi teljesítményeknek, győzelmeknek az elemek ereje ellen.

Hajrá srácok, hajrá búvárok: most nem túlzás, hogy rajtatok a világ szeme.

Drukkolunk!

Korábbi hírek a témában:

VILÁGBAJNOKSÁG ÉLETVESZÉLYBEN IS

FOCICSAPAT A BARLANGBAN

HÍREK A FÖLD ALÓL

Friss:

SZÉP VOLT, VILÁG!


 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook