2019. január 18. - Piroska

Meglepetés az 52. Super Bowl döntőben

2018. február 5. Szerző: Rózsa Misi
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb eseménye minden évben az NFL sorozat döntője a Super Bowl. Rendezzék bárhol is az eseményt, a szervezők abban egészen biztosak lehetnek, hogy nincs annyi jegy, nem lehet akkora stadiont, amit erre ne lehetne dugásig megtölteni szurkolóval.

 

Volt olyan derék családapa aki, amikor sikerült megszereznie a jegyet az eseményre, annak érzését ahhoz hasonlította, mint amikor megszületett az első gyereke, vagy amikor az anyósa végleg elköltözött tőlük.

Azok, akiknek nincs olyan szerencséjük, hogy a helyszínről szurkolhassák végig a nagy csatát, televízión keresztül követik az eseményeit. 100 millió felett van azoknak a száma, akik megnézik a döntőket.

Ebben az évben a döntő rendezésének jogát a Minnesota államban található Minneapolis nyerte el, a zárt US Bank Stadionban. Szükség is volt rá, hogy zárt stadion legyen a helyszín, hiszen odakint még vastagon állt a hó és elég pocsék volt az időjárás. 3-4 évvel az esemény előtt szokták eldönteni, hogy az aktuális döntő hol legyen majd.

Annak idején két nagy ligában zajlottak a küzdelmek. Az AFL-ben és az NFL-ben. 1966-ban kezdtek el tárgyalni a két liga egyesítéséről egymással a felek, pont azért, hogy létrejöhessen az igazi nagy döntő. 1967-ben és 1968-ban még AFL-NFL World Championship Game volt a neve a döntőnek. Lamar Hunt ötlete volt, hogy nevezzék el a játékot, a döntőt Super Bowl-nak. Először a legenda szerint, még ő is csak viccből mondta, de annyira megtetszett sokaknak, hogy 1969-től már ezen a néven játsszák le ezt a mérkőzést. A trófeát, amit elnyer a győztes, Vince Lombardi Trófeának hívják, a Greenbay egykori legendás edzőjéről lett elnevezve.

Összesen eddig 23 stadionban rendeztek Super Bowl-t. Legtöbbször 7 alkalommal New Orleans rendezhette meg. Miami jött fel rájuk a második helyre azzal, hogy már öt alkalommal lenyerte a rendezés jogát és már azt is tudni lehet, hogy 2020-ban is náluk kerül majd megrendezésre. 2019-ben, vagyis a következő év Super Bowlját első alkalommal Atlanta kapta meg.

Eddig a legtöbb Super Bowl győzelmet a Pittsburghs Steelers nyerte meg, összesen hat alkalommal, de mellette még kétszer be tudta verekedni magát a döntőbe.

A Super Bowl érdekessége, hogy a hirdetőknek aranyáron van lehetőségük itt hirdetéseket szerepeltetni. Egy 30 másodperces reklámért, közel 1.5 milliárd forintot kell csengetni! És sorban állnak a hirdetők ennek ellenére is, hogy élhessenek a lehetőségévl.

Az 52. Super Bowl-t a címvédő New England Patriots vívta meg a Philadelphia Eagles ellen. Egyértelműen mindenki a Patriots csapatát tartotta a végső sikerre esélyesebbnek, hiszen nagyon erős a keretük és eddig is kiemelkedő eredményeket értek el a sorozatban, ráadásul van már Super Bowl rutinjuk, tudják, hogyan kell azt megnyerni.

Az első negyedben már érett a meglepetés, hiszen azt az esélytelenebbnek gondolt Eagles nyerte meg 9-3-ra. A második negyedben is az Eagles volt a jobb, 12-22-re alakították az állást. A Pattriots egyre jobban magára talált és a harmadik negyedben, már sokat lefaragva hátrányából, csak 3 gólos hátránnyal várhatta a folytatást. 26-29. A negyedik negyednek volt olyan periódusa, ahol a Pattriots meg tudta fordítani a mérkőzést, akkor nagyon úgy festett, mégis meg lehet számukra a címvédés a fordítás megtartásával. De az Eagles nem adta fel, jöttek előre küzdöttek minden méterért, centiért és a mérkőzés vége előtt 2 perccel, már megint ők vezettek 33-38-ra, ami nem egy életbiztosítás persze az amerikai fociban. De nem történt fordítás többet, az Eagles története során először, hatalmas meglepetést szerezve ezzel sokaknak 33-41-re megnyerte a döntő csatát, így hozzá került a trófea, nehéz lenne vitatni, hogy érdemtelenül.

A legértékesebb játékosnak járó címet, az MVP-t ebben az évben az Eagles irányítója, Nick Foles érdemelte ki.

Tom Brady adta a legtöbb a Patriots játékosa adta a legtöbb passzolt yardot (505).

A legtöbbet futott yard elismerést az Eagles játékosa LeGarrette Blount érte el (90).

A legtöbb elkapott yard (152) a Patriots játékosáé, Danny Amendoláé lett.

Nem csak a mérkőzés volt itt hatalmas, hanem természetesen az azt körülvevő show is világira sikeredett. Pink adta meg az alaphangot, ő énekelte el az USA himnuszát, aztán a félidőben Justin Timberlake volt a show felelőse, sok látványos körítés mellett.

A mérkőzés végén egész Philadelphia megbolondult és hatalmas bulival ünnepelték meg az utcákon városuk csapatának hatalmas és fényes győzelmét.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook