2019. január 19. - Márió, Sára

Meglepetés szánkózásban

2018. február 12. Szerző: Rózsa Misi
Amikor gyerekek voltunk, akkor télen alig vártuk, hogy leessen végre egy komolyabb mennyiségű hó és már lehessen száguldani hegyre, de minimum domboldalra szánkózni.

 

Azok, akik komolyan vették ezt a játékot, pontosan tudják, hogy mennyire nem veszélytelen szórakozás is, hiszen nem is volt igazi fiú gyerek az, akit olykor nem kellett egy sikeresebb csúszás után a sebészetre vinni gipszelésre, ellátásra. Ha felelevenedik bennünk ezeknek a régi kölyökkori száguldásoknak az élménye a havon, akkor tudunk csak igazán kellemesen elborzongani azon, amit például a Téli Olimpián művelnek emberek szánkó verseny címén.

Hiszen ezek, még véletlenül se havon csúsznak le, hanem egy nagyon meredek fél csőben, aminek az alján nem hó van, hanem tiszta jég. A szánkójuk is kisebb, mint egy normális szánkó, a talpának kialakítása okán lényegesen gyorsabban is képes száguldani, mint egy normális szánkó, ráadásul egyetlen védőfelszerelés ami rajtuk van egy bukósisak. Felmászni a magas toronyba is sportfeladat, ahonnan aztán elindul az őrült száguldásuk a mélybe. Tériszonyosoknak nagyon nem ajánlott ez a sport, mert ők, amint felérnek és lenéznek, nyilván el is ájulnának a látványtól, ami alattuk kibontakozik. A versenyző ellöki magát, aztán ráfeszül erre a bizonytalan kis szerkezetre, ami alatta van, és amiről lelóg a feje és a lába is részben, és elindul az őrület menete. És ez a szánkó, amikor úgy rendesen beindul velük, akár a 145 km/h sebességet is simán eléri, ami mellett kész csoda, hogy nem repülnek le róla a rátapadó versenyzők.

A pályát magát nagyon precíz mérnöki tervezéssel készítik el a versenyek számára. De néha annyira közel tudnak kerülni a versenyzők a felső falhoz rosszabb manőver által, hogy az ember attól retteg, mi van, ha a mérnökök tévedtek és a versenyző egyszer csak elszáll az egészből a semmibe! Nem tudom történt e már ilyen, valószínűleg nem, de azért nem kellemes belegondolni, hogy mi van, ha egyszer fog. Ráadásul borulás már történt pályán és az ilyen sebesség mellett, ilyen felületen igen fájdalmas lehet és tragédiához is vezethet. Tehát megállapíthatjuk, hogy akik erre a sportra adják a fejüket, azok vagy nagyon bátrak, vagy teljesen őrültek.

A szánkó, mint sportág 1964 óta szerepel a Téli Olimpiák programjában. És elég népszerű sportág a nézői szempontok alapján, ami pont a veszélyessége okán nem is csoda. Kicsit hasonlít a régi focihoz, mert itt is az  a szabály, hogy sokan indulnak benne, de általában a németek nyernek.

A sportág jelenlegi versenyzői közül az egyik legnagyobb király a német Felix Loch. Eddig már sikerült három olimpiai aranyérmet begyűjtenie ebben a sportágban és most Dél-Koreában készült rekordra, ami még soha senkinek nem jött össze, hogy a negyedik arany is a nyakába kerülhessen. És erre minden esélye meg is volt neki. Most meg kell osztoznia az olimpiai arany elsőségben honfitársával Georg Hackl-al, aki szintén három aranyat hozott össze magának.

A szánkóban minden versenyzőnek négy próbálkozása van arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt érjen le fentről. Természetesen a végső győztes az lesz, aki a négy futam összesített idejében a legjobban áll, vagyis a legrövidebb idő alatt oldotta meg a kihívást.

A harmadik futam után úgy festett nagyon az ábra, hogy a német Lochnak nem igazán van mitől tartania, hiszen amerikai riválisával szemben 192 ezred volt már az előnye. Ez igen jó eredménynek számít, sima győzelmet ígért. Még az sem okozhatott neki gondot, hogy az amerikai fiúnak sikerült pályarekordot csinálnia közben.

Csakhogy jött a negyedik lecsúszás. Igaz az esélytelennek gondolt osztrák, aki sokáig a harmadik helyen követte a németet és az amerikait nagyon-nagyot ment az utolsó a negyedik lecsúszásban és az amerikai nem tudta beérni már, de Loch az addig megszerzett előnye révén simán nyerhetett volna, az osztrákok már el is könyvelték maguknak az ezüstöt, ami hatalmas eredmény lett volna számukra. Csakhogy jött a bombameglepetés, a német versenyző, rá nem jellemző módon apálya közepén olyan hatalmasat hibázott, amivel nagyon-nagyon lelassult és ezzel nem csak az aranyéremtől kellett búcsúznia, hanem egészen az 5. helyig szorult vissza, ami számára tragédiával ért fel.

A versenyt az osztrák David Gleirscher nyerte meg, övé lett az aranyérem, eddigi pályafutása legnagyobb sikerét hozva el számára. Mögötte második lett az amerikai Chris Madzer, a dobogó legalsó fokára a német Johannes Ludwig állhatott fel.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook