2018. június 25. - Vilmos

Meglesz ez

2017. szeptember 6. Szerző: Rózsa Misi
Ahogy drága jó nagyapám mondta egykor: hoppá-hoppá-hoppácska! És ezt általában nagy mosollyal az arcán mondta, amiből ki lehet következtetni, hogy nyilván olyan esemény után következett be ez a kitörés nála, ami igen csak kedvére való volt.

 

Azzal foglalkozott már nyugdíjas éveiben, hogy öreg lepusztult motorokat vásárolt meg és egy óbudai pincében lévő műhelyében felújította őket teljesen. Szerelmese volt a motoroknak, mert fiatal korában, még sikeres motorversenyző volt. Szerettem lejárni a szentélyébe, a „pincébe”, mert veszélyes szerszámokat próbálhattam ki, és persze csodálhattam a motor gyűjteményt is. Sokszor vitt el magával motorozni, anyám nagy riadalmára. Általában oldalkocsiba ülhettem. Anyám úgy tudta, hogy mindig, de ez nem volt igaz, mert az öreg sokszor felengedett maga mögé is. De ezt otthon tilos volt elárulni a nőknek. Nos, ez a hoppá-hoppá-hoppácska, leginkább akkor hagyta el a száját, amikor egy összerakott motornál eljött az ideje a kipróbálásának, és amikor beindította a csillogó-villogó csodát, az öblös hangján megszólalt.

Amikor tegnap néztem a Magyarország-Románia kosárlabda mérkőzést, az Európa bajnokság csoportkörében, a végén nekem is ez a felkiáltás hagyta el a számat. Egyszerre örülhettem a magyar sikernek és jól esett kicsit a papára is emlékezni ezt követően.

Mindenki tudta, hogy hatalmas tétje lesz annak, hogy mit sikerül alkotnunk az EB-n a románok ellen. Igaz, hogy a románok nem tartoznak Európa élvonalához, de sajnos ez most ránk is igaz. És a hazai pálya előnye, mindenképpen őket segítette, aminek következtében ezt a mérkőzést, nem lehetett az előre lejátszott kategóriába sorolni. Az is kérdés volt, hogy a hatalmas terhet, ami mentálisan a csapatra van pakolva ezen az összecsapáson, hogyan fogják a fiúk viselni. Még el se indult a meccs, de lehetett tudni róla, hogy ez a csata a fejekben fog eldőlni igazából.

Nagyon-nagyon szoros első negyedet játszottunk soros ellenfelünk ellen. Mi nyertünk ugyan 16-15-re, de az egy pontos előny nagyon halványnak látszott. És a románok hozzá kell tenni, most lényegesen jobban is játszottak, mint eddig bármikor. Mondjuk, hogy ellenünk szívják igazán fel magukat, az persze természetes volt, az okait nem kell senkinek magyarázni.

A második negyedben nagyon felpörgettük a játékot, aminek következtében sikerült is 22-17-re zárnunk ezt a részt.

Jaj, csak ki ne engedjünk, mert annak komoly következménye lehet! Nem engedtünk. Csikorgó fogakkal küzdve mentünk előre a sikerért, 22-20-ra ez a negyed is be lett húzva számunkra.

A 8 pontos előny már bizakodásra adhatott okot az utolsó negyed előtt, de még ott volt minden szurkoló hátsójában a zabszem. Szoros volt az utolsó negyed, de ezt is sikerült hoznunk 20-19-re. Ez eredményezte, hogy a végén a magyarok örülhettek nagyon a 80-71-es győzelmünknek.

Ne kiabáljuk el persze, de nagyon úgy fest, hogy meg lesz a csoport negyedik helye és ezzel a továbbjutás a csoportból. Sőt, ha sikerülne világraszóló bravúrt elérni és megverni a spanyolokat, akkor lehet majd igazán egy jó nagyot ünnepelni. Mert most a csoport utolsó mérkőzésén a spanyolok következnek ellenünk.

A csoport másik két meccsén, 79-73-ra a spanyolok legyőzték a horvátokat, míg Montenegró 88-75-re verte meg Csehországot. Az utolsó mérkőzéseken Horvátország a csehek ellen lép parkettára, míg Montenegró a románok ellen zárja a csoportköröket.

A csoport első helyén a minden Meccsét megnyerő Spanyolország áll, második Horvátország, harmadik Montenegró, negyedik Magyarország, ötödik Csehország és hatodik a minden meccsét elbukó Románia.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook