2018. június 25. - Vilmos

Megnyitó a Dunán

2017. július 15. Szerző: Szele Tamás
Hát megkezdődött, kérem, megkezdődött, kinek végre, kinek valahára, kinek örömére, kinek bánatára, de megkezdődött a FINA világbajnokság, meg is nyitották síppal, dobbal, nádi hegedűvel, balettkarral, láncos lobogóval és csicseri pacsirtával, ahogy azt gondolták, hogy kell.

 

Nem politika, hanem ízlés kérdése, kinek mennyire tetszett. Volt abban történelmi vízirevü, voltak kínosnál kínosabb beszédek, egyedül Áder Jánosnak lehet a javára írni, hogy eszébe jutott: ő most egy vizes vb-t nyit meg, és megemlékezett Hajós Alfrédról. Egerszegi Krisztina rejtelmes újpogány szertartás keretében öntötte ki az olimpiai, bocsánat, világbajnoksági vizet, minek következtében megnyílt a rendezvény. CeeLo Green is megjött, pár perc múlva a hangja is – az ő szereplését már végképp magánügy értékelni, fogalmazzunk úgy: akadnak, akik jobban örültek volna, ha más énekel és mást.

Az olimpiai víz motívuma viszont azt mutatja, azért sikerült pont ilyenre ez a megnyitó, mert a vizes vb eredetileg a budapesti olimpia főpróbája lett volna - hiszen valósággal az olimpiai láng analógiája vagy inkább, vízről lévén szó, ellentéte. Még akkor írhatták volt a forgatókönyvet, mikor biztosnak tűnt, hogy olimpiát (is) fogunk rendezni, és aztán senki sem írta át.

Azonban változott a harci helyzet, a NOB döntése alapján a következő kilenc évben nem is álmodozhatunk budapesti olimpiáról, utána is csak módjával, mert a rendezési pályázat ezentúl meghívásos lesz, nem nyílt (magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy már a meghívásért is perkálni kell majd a híresen korrupt bizottság tagjainak), tehát ebből a világbajnokságból kéne kihozzuk, amit csak lehet.

Remélem, sikerül is komoly eredményeket felmutatnunk, bár ezt nem a megnyitó rám tett hatása mondatja velem, az élmény valami egészen mást mondatna, amit azonban inkább elhallgatok, képzelje mindenki maga el. Az kétségtelen, hogy ilyen megnyitót nem látott még a világ. Jobbat, szebbet sokat, de ilyent nem.

Hagyjuk is, ne részletezzük: most fontosabb a sport, fontosabbak az eredmények.

Szurkoljunk inkább.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook