2019. január 19. - Márió, Sára

Megnyitották a XXIII. Téli Olimpiát

2018. február 9. Szerző: Rózsa Misi
A két Korea közös részvételével tartott Phjongcshangi 2018-as téli olimpiai játékok megnyitója megtörtént.

 

Az eseményre a Phjongcshang Olympic Stadionban került sor, amit egy es hírek szerint a játékok végén be is fognak zárni vagy átalakítják kongresszusi központtá. 35 ezer néző vett részt a megnyitón, vagyis az esemény teltház előtt zajlott le.

Az első esemény egy videó vetítése volt, aminek során bemutatták, az előző téli Olimpiák helyszíneit, eljutva ezeken keresztül Koreáig. A stadion közepén egy hatalmas fehér kör lett kialakítva, ebben zajlottak jelentősebb részben a történések. Nagyon látványos modern technika segítségével oldották meg kivetőkkel már a visszaszámlálást is.

Ezután egy rövid, de igen látványos tűzijáték show következett.

Utána színre lépett az az 5 gyerek, akik az Olimpia jelképei is lesznek egyben és egy fantázy világba illő történet szereplői voltak, akik több esetben is színre léptek a megnyitó során.

Az Olimpia jelképét a fehér Tigrist is megelevenítették báb formájában, amit több ember mozgatott. 158 előadó lépett színpadra a nyírókép és az első tánc produkció során. A Téli Olimpia rendezése 15.5 millió dollárba került. 92 ország 6500 sportolója vesz részt a játékokon , 102 számban fognak olimpiai bajnokot avatni.

A hivatalosabb részt a VIP vendégek, a NOB elnökének, és Dél-Korea elnökének köszöntésével kezdték meg.

Nagyon látványos dobos tánc produkció vezette fel Dél-Korea zászlajának behozatalát. A zászlót nyolc ismert koreai sportoló hozta. Volt közöttük ökölvívó, rövidpályás gyorskorcsolyázó, golf játékos, baseball sztár, maratoni futó, íjász, kézilabdás és judós.

Tőlük a zászlót a díszőrség vette át. Miközben felhúzták a magasba a dél-koreai gyerekkórus énekelte el Dél-Korea himnuszát.

Ezt követően vonultak be az országok a stadionba. Természetesen itt is a görögök kezdték a bevonulást, majd a koreai ÁBC-nek megfelelő sorrendben jöttek a különböző országok delegációi. A magyarok 89.ként vonultak be, a mi zászlónkat gyorskorcsolyázónk Nagy Konrád hozta be. A sort a két Korea közös csapata zárta le, egyforma formaruhába érkezve mind.

Ezt követően megint vetítés következett, Kora csodálatos tájait bemutatva.

Koreai népdal kíséretében az 5 gyerek fantázy meséje, története folytatódott, a színpadon a modern kivetítő technika és a videó összes modern technikai lehetőségét kihasználva ehhez.

Ezután látványos tánc showt csodálhatott meg ismét a közönség, egyedi fényjátékok kíséretében.

Rövid beszédet mondott a szervező bizottság elnöke Lee Hee Beon úr. Utána az IOC elnöke Thomas Bach mondott pár bíztató szót és megszokott formaságot, majd Moon Ja-In Dél Korea elnöke, hivatalosan is megnyitotta a játékokat.

Megint az 5 gyerek története került a középpontba, a múltból elindulva, a jelenen keresztül eljutottak sok viharon át a jövőbe. Koreai ismert énekesek, akik neve nyilván nekünk nem mond semmit, ennek ellenére nagyon szépen elénekelték John Lennontól az Imagine-t.

Ezt követően hozta be újabb 8 sportoló az Olimpia zászlaját a stadionba. Miközben a zászló a magasba szökött, egy koreai énekesnő eldalolta az Olimpia Himnuszát.

Koreai sportolóknak jutott az a megtiszteltetés, hogy elmondhatták az olimpiai eskü szövegét.

Ezután következett egy kis fil az olimpiai láng stadionba érkezésének útjáról. A stadionban több sportoló vitte körbe a lángot, egymás kezébe adva azt, legvégén a hosszú lépcsőn Dél-Korea és Észak-Korea női jégkorongos csapatának két tagja vitte fel a lángot és adták át ott Kim Jonának az egykori remek műkorcsolyázónak, aki meggyújtotta a lángot lent, amit a láng kelyhébe egy kigyóra emlékeztető nyaláb vitte fel és gyújtotta meg a valódi Olimpiai Lángot, ami égni fog a játékok végéig.

Ezután megint táncos produkció következett, majd a stadion kicsit átment buli helyszínbe. Ezzel a XXIII. Téli Olimpia hivatalosan is kezdetét vette.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook