2022. december 2. - Melinda, Vivien

Megszállták a világsztárok a Duna Arénát

2018. május 17.
A tíz állomásból álló FINA műúszó Világkupa-sorozat budapesti állomása egyértelműen kiemelkedik a többi közül.

 

Párizsban, Pekingben és Tokióban is járt már a széria, a hétvégi eseményre minden eddiginél több világsztár érkezett a Duna Arénába, többek között a tavalyi, budapesti vb legjobbja, a négyszeres világbajnok orosz Szvetlana Kolesnyicsenko.

Igaz, a világot uraló orosz műúszósport jelenlegi legnagyobb sztárja térdproblémákkal küzd, így a csütörtöki edzést kihagyta a Duna Arénában, de szakemberek szerint ha esetleg nem indulna a rövidprogramban, akkor is csodát láthatnak majd a nézők, a Kolesnyicsenko tartalékaként nevezett 17 éves Varvara Szubbotina ugyanis jó eséllyel minden oroszok királynőjévé válhat a jövőben. Adottságaiban máris a sportág korábbi legnagyobbjára, az ötszörös olimpiai bajnok Natalja Iscsenkóra emlékeztet, és a válogatottat az utóbbi évtizedben alatt csaknem nyolcvan (!) aranyéremig kormányzó legendás tréner, Tatyjána Dancsenko valóságos kincsként kezeli az ifjú tehetséget.

Szintén óriási élményt ígér az orosz csapat fellépése a csapatversenyben, a műúszó-világ azonban legalább ennyire várja az utóbbi években világelitbe tört, tavaly Budapestben első ízben vb-dobogós ukránok új kűrjét, amit itt mutatnak be először a Duna Arénában. A leglátványosabb dobásokban már az oroszok szintjén járó, sőt, esetenként őket is felülmúló ukránok gyakorlatát vasárnap délután csodálhatják meg az érdeklődők.

Ugyanakkor már péntek délután is akad ínyencfalat: a rendszeresen olimpiai és világbajnoki érmes spanyolok kizárólag a szabad kombinációs kűrjük bemutatása miatt érkeztek Budapestre. A szombati ínyencfalatok közé tartozik a párosok szabadprogramja, amelyből a Linda Cerruti, Constanza Ferro olasz duó, illetve az egymással versenyeztetett ukrán kettősök performansza emelkedhet ki, de érdekesnek ígérkezik az osztrák Alexandri-család bemutatója is. A görög származású hármasikrek közül általában a két legjobb formát mutatót rakják össze, most a nevezések szerint Anna-Marián és Eirinin a sor, míg Vasiliki ezúttal szólózik.

Természetesen a sportág magyar legjobbjainak is szoríthatnak a nézők, a már olimpián is járt Kiss Szofi szólója mellett csapatban és szabad kombinációban is indulnak a mieink.

A pénzdíjas FINA műúszó Világkupával a vízilabda, az úszás és a műugrás után a műúszás is „megérkezik” egy hivatalos nemzetközi eseménnyel a Duna Arénába. Mint Lisa Schott, a FINA műúszó-bizottságának elnöke az első edzésnapon elmondta: „Lenyűgöző a létesítmény – bár a tavalyi világbajnokságon a Városligetben mindannyian elvarázsolódtunk, ez az Aréna ugyanolyan méltó helyszín. Úgy gondolom, a Világkupa-sorozat egyetlen állomását sem rendezik ilyen világszínvonalú körülmények között, amiért nem lehetünk elég hálásak a magyar szervezőknek.”

A háromnapos viadal péntektől vasárnapig tart, mindehárom napon lesz délelőtt és délután is verseny.

FINA Világkupa-sorozat, 5. állomás, Budapest

Péntek

11.00 Páros rövidprogram

17.00 Szabadkombinációs kűr

Szombat

10.00 Csapat rövidprogram

11.40 Egyéni rövidprogram

17.00 Highlight kűr

18.20 Páros szabadprogram

Vasárnap

10.00 Egyéni szabadprogram

15.00 Csapat szabadprogram

16.30 Gála

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook