2018. június 21. - Alajos, Leila

Megszülettél védd meg magad

2017. június 15. Szerző: Rózsa Misi
Megszülettél, védd meg magad, temesd el a hallottakat. Dalolta egykor a kiváló Európa Kiadó. A mai világunkban, amikor ezer felé les a hétköznapi emberre is az utcán, nagyon fontos lenne elérni, hogy az emberek képesek legyenek külső fizikai támadásokkal szemben megvédeni magukat. A szó jelentése talán leginkább „közelharcra” fordítható le.

 

A Krav Maga önvédelmi „sport”. Büszkék lehetünk arra, hogy az önvédelemnek ezt a művészetét a magyar származású Lichtenfeld Imre fejlesztette ki. Lichtenfeld Imre, édesapja vándorcirkuszban birkózott és mutatott be súlyemelő gyakorlatokat. A fiatal fiú apjától rengeteget tanult. Mindig vonzódott a küzdősportokhoz, kiváló eredményeket ért el ökölvívásban, birkózásban egyaránt. Ezek mellett még tornázott is és ott is szépnek mondható eredmények köthetőek a nevéhez. 1910-ben született. Nehéz kor gyermeke volt ő. Zsidó származása miatt ez hatványozottan igaz rá. A 30-as években zsidó sorstársait igyekezett szervezett csoporttal megvédeni a náci aljadékok támadásaival szemben. Ezek az utcai harcok alatt szerezte meg azokat a tapasztalatokat leginkább, sportolói múltja tapasztalati láncára ráfűzve, amelyek a Krav Maga alapját adták. Amikor a nácik megerősödtek és egyértelmű lett, hogy kis zsidó önvédelmi csoport nem veheti fel a hadigépezetükkel és gyilkos rendszerükkel a harcot, Imre az akkori Palesztinába menekült el, ahova 2 év alatt igen kalandos úton keveredett. Harcolt a háborúban brit lobogó alatt a nácik ellen. Ekkor ismerkedett meg Itzchak Sadeh tábornokkal és lettek jó barátok, miután a tábornok felfedezte milyen eredményes közelharcban az a módszer, amivel Imi élni tud. meg is kérte arra, hogy képezze ki rá a többi katonát is. 

1948-ban Izrael állami újra létrejötte után, ő lett a hadsereg fitness és Krav Maga instruktora. Ekkor tudta igazán tökéletesíteni az önvédelmi rendszert. Később, amikor jó 20 év szolgálat után visszavonult a civil életbe, nagyon tudatosan civil célokra is használhatóvá tette a rendszert és az egész világon elterjesztette. 

Az Intensive Krav Maga 2003 óta létezik Magyarországon, 2008-ban jött létre az Intensive Krav Maga Europe Egyesület. Az IKM rendszerének 2003-tól gyakorlója,2010-től technikai igazgatója Kiss Zsolt IKM chief instructor aki az egyik legismertebb magyar oktatója ennek az önvédelmi rendszernek. Ő hozta létre 2014-ben az Egyesületen belül önálló szakosztályként az LS-D-t, ami nem kábítószer, hanem a Legitimate Self-Defense rövidítése. 

A Legitimate Self-Defense mára egy önálló ág ként regisztrált önvédelmi rendszer melyet az IBF is elismert.

A Krav Maga célja, képezni, megtanítani az embereket arra, hogy amennyiben támadás éri őket, akkor azonnal képesek legyenek minden támadási formával szemben eredményesen védekezni. Nincsenek súlycsoportok, korosztályok minden képzés az egyénre van szabva, hiszen nem lehet előre felkészülni arra, hogy milyen ellenféllel vagy fegyverrel, helyszínnel találja majd magát szemben, akit megtámadnak.  A Krav Magát már itthon is nagyon szívesen tanulják katonák, rendőrök, rendvédelmi szervek dolgozói, biztonsági emberek hiszen a mindennapos munkájukban is kiválóan tudják hasznosítani az itt megszerzett tudást. 

Kiknek lehet a hivatalos szervek és biztonsági munkát ellátó személyeken kívül ajánlani, hogy sajátítsák el ezt az önvédelmi rendszert? Gyakorlatilag mindenkinek hasznára lehet, gyereknek, felnőttnek, de még az időseknek is. Nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlott.

Az önvédelmi technikák mellet, mentálisan és fizikailag is fejleszti a tanulókat.

Nagyon fontos a technikák és az erőnlét mellett a felfogás elsajátítása, mire figyeljünk hogyan kerüljünk el számunkra veszélyes helyzeteket.

Fontos egy adott országon belül a mindenkori önvédelemre vonatkozó jogszabályok ismerete, mihez van jogom. A technikák nagy részét ezt figyelembe véve állítottuk össze.

2017-től az Intensive Krav Maga Europe Egyesület elnöke Pandzarisz Tamás lett. Az új elnök első eredményei közé sorolható, hogy megállapodás jött létre együttműködésről a Maccabi Sportegyesülettel. A jövőben megállapodás várható abban is, hogy a Maccabi család, Krav Maga szakosztálya lesznek, természetesen megtartva önálló jogi személyiségüket. A Juda Fest kulturális és sportfesztiválra, már ennek az együttműködésnek az égisze alatt jöttek el és Kiss Zsolt nagymester vezetésével egy nagy sikert kiváltó Krav Maga bemutatót tartottak. A fesztiválon megjelentek csodálattal nézték a látványos bemutatót és reméljük ennek következtében, hamarosan megjelennek edzéseken is, hogy eltanulhatják az önvédelmi rendszer minden fortélyát. Erre ma már az ország egyre több helyén lehet jelentkezni az érdeklődőknek. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook