2019. január 16. - Gusztáv

Megvan az első arany a finneknek is

2018. február 24. Szerző: Rózsa Misi
A Téli Olimpiákon Finnország jobban szokott szerepelni. Eddig viszont egyetlen számban sem sikerült aranyérmet szerezniük. EDDIG! Mert most, miután véget ért az 50 km-es sífutás klasszikus stílusú versenye is, mindez már csak múltidő.

 

A pálya majdnem feléig, elég szoros volt a mezőny és arra lehetett gondolni, hogy elég szoros lesz a befutó is a végén. De ekkor teljesen váratlanul a finn Iivo Niskanen nagyot robbantott és lényegesen magasabb sebességfokozatra kapcsolt. Erre azonnal csak a kazah ellenfele Alekszej Poltoranyin tudott azonnal reagálni és maradt rajta szorosan. Igaz az orosz Alekszandr Bolsunov ha kicsit leszakadva, de követte őket, ők hárman nagyon elszaladtak a mezőnytől.

A kazah fiúból nagyon sokat kivett a nagy iram, nem is bírta túl sokáig, kezdett leszakadni, így az orosz hamarosan megelőzte. De nem csak őt, hanem a finn vezetőt is sikerült lehagynia. Igaz elkövetett egy stratégiai hibát, mert kihagyott egy léccserét, míg a finn élt vele, így az új lécnek köszönhetően, a finn egyre közelebb tudott újra kerülni az oroszhoz, majd át is vette izgalmas körülmények között tőle a vezetést egy lejtő kezdeténél robbantott és olyan őrült tempóval haladt, amit képtelenség volt szinte követni, az orosz le is maradt. A finn jelentős előnnyel ért célba, igaz az orosz ezüstérme egy percig sem forgott veszélyben.

Igazi küzdelem mögöttük alakult ki, a harmadik helyért, miután a minden erejét elvesztő kazah versenyzőt beérte a mezőny. A hajrá a másik orosz versenyzőnek, Andrej Larkovank sikerült a legjobban, így ő csíphette el a bronzérmet A kanadai Alex Harvey és a norvég Martint Johnsrud Sundby előtt. A kanadai és a norvég között 1 századmásodperc döntött csupán. A kazah végül pontszerző helyre sem tudott beérni, annyira elment az ereje.

Tehát az aranyérem a finn Iivo Niskanené lett, az ezüst az orosz Alekszandr Bolsunové, a bronz a másik oroszé Andrej Larkové.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook