2018. október 20. - Vendel

Megvették a MÖSZ-t?

2017. december 31. Szerző: Rózsa Misi
Sok helyen felháborodva számolnak be arról, hogy Erdei Zsolt nevével fémjelzett romániai ökölvívó akadémia 450 millió forintos állami támogatást kapott. Úgy állítják sokfelé ezt be, hogy Erdei Zsoltot ennyi pénzzel megvásárolta a kormány. Természetesen, akik Erdei Zsoltot egy picit is ismerik személyesen, azok jól tudják, hogy nem olyan fából faragták, akit meg lehet vásárolni.

 

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség másfél évvel ezelőtt már beadott egy átfogó és komplex stratégiai sportág fejlesztő programot a kormánynak, amihez az állam anyagi segítségét kérték. Ebben az időszakban, amikor az anyag elkészült, amikor beadásra került Erdei Zsolt neve, mint a MÖSZ elnökéé fel se merült. Annak programnak elkészítéséhez nem volt sok köze, annak ellenére, hogy mint az ország egyik legkedveltebb ökölvívójára, természetesen a program népszerűsítésében és képviseletében már akkor gondoltak személyének bevonására is, sok más személy társaságában. Most amikor az új vezetés kiegészítette a régi anyagot érdemi reform elemekkel kelt éltre a történet és kezdett komolyabban foglalkozni vele a kormány is.

A magyar amatőr ökölvívás, ami olimpiai sportág, annak ellenére, hogy milyen dicső múlttal rendelkezik, és mennyi tehetséget tud felmutatni évről-évre az utánpótlás korú versenyzők körében, a támogatásoknál rendre a mostohagyerek szerepére volt kényszerítve. Nagyon kevés állami támogatásból gazdálkodhatott, viszont azt a keveset, amit kapott, azt a sportágak között a legmagasabb arányban osztotta szét a műhelyek, egyesületek között és tényleg csak a legszükségesebb minimálisát tartotta meg, saját működésének finanszírozására.  Az alacsony támogatás következtében az egyesületek nagyobbik része, borzalmasan nehéz és rossz körülmények között tudott és tud dolgozni és ennek ellenére, sok helyről igen szép eredményeket raknak le az ország sportéletének asztalára.

A sport közpénzekből történő támogatása, pont úgy állami feladat, mint a kultúra támogatása. Hogy az elosztási rendszer nem feltétlenül úgy működik, ahogy az a leghasznosabb lenne, ahhoz nem férhet kétség, azzal nehéz is lenne vitatkozni. Például az eredménytelen labdarúgásra, indokolatlanul magas összegeket költ el az állam, míg több sportág – köztük az ökölvívás is- nem kapja meg azt a mértékű támogatást, amire jogosan tarthatna igényt a sikeresség érdekében.

A stratégiai programban szerepelt valóban az akadémiai rendszer fejlesztése is. Ez nagymértékben a hazai akadémiai rendszer gyökeres átalakítására és fejlesztésére terjed ki, de benne volt az is, hogy kiterjedjen a rendszere a határokon túlra is, hogy a határon túl élő tehetséges gyerekeket is be lehessen vonni a rendszerébe és az ottani tehetségek magyar válogatottban történő menedzselése által, erősíteni lehessen a válogatottunkat. A kormány első körben ezt a stratégiai részét támogatta meg az akadémiai rendszer átalakításának anyagilag. De nem ez a program legfontosabb eleme.

A program kiterjed arra, hogy a mostaninál lényegesen nagyobb támogatást lehessen adni a sikeres egyesületeknek, műhelyeknek. Hogy forrás legyen arra, hogy az ország olyan területein is létrejöhessenek ökölvívó klubok, ahol most a közelben sincs ilyen. Szintén a program részét képezi, hogy források kerülhessenek az edzőképzés további fejlesztésére és a sikert elérő edzők komolyabb megbecsülésére. A programban szerepel olyan rész is, ami a kis serdülőktől kezdve az ökölvívásban szereplő versenyzők számára életpálya modellt vázol fel. Komolyabb mértékben kaphassanak a tehetséges utánpótlás korú versenyzők ösztöndíjakat, illetve hogy rendezni lehessen a kiemelt felnőtt versenyzők bérezését is. De a program foglalkozik a sportdiplomácia fejlesztésével is, ami a szubjektív pontozásos sportág esetében, alapvető létkérdés. Kiemelt helyet kapott ebben a programban az is, hogy a lehető legtöbb nemzetközi versenyre el lehessen vinni a magyar versenyzőket, főleg az utánpótlás korúakat, mert ezeken a versenyeken lehet azt a nemzetközi rutint elsajátítani, ami ma már az eredményesség elengedhetetlen feltétele. A magyar amatőr ökölvívás egyértelműen megérdemelné, hogy az állam lényegesen komolyabb mértékben támogassa a sportág fejlesztését, mint ahogy tette eddig.

Nem mehetünk az a szociológiai tény mellett se szó nélkül, hogy jellemzően az ökölvívást halmozottan hátrányos helyzetből érkező fiatalok űzik, akik számára a sport a nyomorból való kitörés egyik nagyon fontos eszköze. A sport által történő integrációt, az Európai Unió is, mint az integráció egyik nagyon fontos eszközét kezeli. Nem véletlen. Hiszen hogy az USA eljusson például odáig, hogy színes bőrű elnöke lehetett, abban jelentős szerepe volt annak is, hogy színes bőrű sportolók, kiemelkedő eredményeket tudtak elérni, ami csökkentette az előítéletek, a rasszizmus mértékét is. A társadalom alapvető érdeke, hogy a hátrányos helyzetből érkező fiatalok integrálódjanak a társadalomba és a sport által rengeteg mindent tanulnak ehhez, ami olykor többet is érhet, mint a kiemelkedő sportsikerek. Tehát határozottan kimondhatjuk, hogy az amatőr ökölvívásnak adott támogatás az állam részéről, nem egyszerű sporttámogatás, hanem az integráció nemes ügyének támogatása is.

Nem a MÖSZ döntötte el, hogy a programból első körben mit támogasson az állam. Ebbe nem volt a Szakszövetségnek vagy Erdei Zsoltnak beleszólási lehetősége. Ha lett volna, akkor első körben nem a romániai akadémiára fordítottak volna forrásokat, hanem sokkal inkább a hazai műhelyek támogatásának erősítésére. A kormány ígéretet tett arra valóban Erdei Zsoltnak az egyeztetések során, hogy később a program többi pontjához is hozzá fognak anyagi forrásokkal járulni. És erre költeni, egyértelműen hasznosabb, mint a labdarúgásra, amelyikre korlátlanul ömlik a pénz, mégsem képesek értékelhető eredmény felmutatására.

Ha a MÖSZ meg is kapja a stratégiai program megvalósításához szükséges összeg nagyobb részét, az is csak morzsa lesz ahhoz képest, amit sok más sportág megkap már most is. De ez a morzsa, érdemi eredményeket hozhat, és nagyon sokaknak adhat érdemi segítséget és itt valóban várható is tőle jelentős eredmény javulás.

Nem az a felháborító itt, hogy a MÖSZ végre kap normálisabb támogatást fontos célokra, hanem sokkal inkább felháborító, hogy eddig hosszú éveken keresztül ki volt éheztetve. Illetve azon valóban fel lehet háborodni, ha olyan helyekre költ az állam a köz pénzéből, ahova meg egyáltalán nem kéne vagy nem ilyen mértékben kéne.

Erdei Zsoltot tehát nem vette meg senki, csupán annyi történik, ha valóban tartja az állam a szavát, hogy végre a magyar ökölvívás megkapja azt a mértékű támogatást, amit súlya és jelentősége egyértelműen indokolttá is tesz számára. És ha ez a támogatás megérkezik, ha a reformok beindulhatnak általa, akkor hamarosan újra lesznek Európa, Világ és Olimpiai bajnokai a sportágnak, ami az ország érdeke és ami közös értékünket fogja adni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook