2019. január 16. - Gusztáv

Mesterlövész Mexikóban

2018. március 5. Szerző: Szele tamás
Kérem, a lövöldözés nemzeti sport Mexikóban, komoly hagyományokkal, elég, ha a legendás Pancho Villára vagy Zapatára gondolunk – a lövöldözés lehet, hogy az, ám a lövészet, még inkább a légpuskás sportlövészet már kevésbé, különben nem lett volna győztes a tegnapi világkupán egy magyar srác a helyi erők, sőt, az egész világ előtt – Péni István vitte el az aranyat!

 

Igen, Péni István győzelmével zárult a férfi légpuskások küzdelme a mexikói Guadalajarában megrendezett világkupán.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az UTE sportlövője a negyedik helyen jutott döntőbe, ahol mindössze egyetlen kilences lövése volt. A döntőben az utolsó lövés előtt még az osztrák Alexander Schmirl vezetett négy tizeddel, ám Péni 10,6-ot lőtt, míg ellenfele csak 9,4-re volt képes.

Péni 249,5 körrel győzött, Schmirlnek (248,7) meg kellett elégednie a második hellyel, míg a harmadik az indiai Ravi Kumar lett (226,4). A versenyszám másik magyar indulója, Sidi Péter 1,3 körre volt a döntőtől, és végül a 12. lett.

Csodás az eredmény, István, nagyon köszönjük – egy alig huszonegy éves sportlövész előtt tiszteleg a világ! De hát nem akárki ő: sportlövő pályafutását 2009-ben kezdte, azóta az összes még létező puskás sportlövő versenyszám korosztályos országos csúcsát magáénak tudhatja, sőt felnőtt csúcsokkal is rendelkezik. A 2011-es brescai légfegyveres Európa-bajnokságon a junior fiú puska versenyszámban csapatban negyedik, egyéniben 28. volt. A következő évben Heinola-Vierumäkiban a junior légpuskások között Európa-bajnoki negyedik helyezést ért el az egyéni versenyben. Már ebben az évben felnőtt világkupa versenyen szerepelt. A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon a légpuska egyéni versenyében harmadik, vegyes csapatversenyébenaranyérmes volt. A 2014. évi junior világbajnokságon 17. helyezett légpuskával, 31. helyezett összetettben míg a fekvő versenyszámot betegség miatt feladni kényszerült. De 2015-ben az arnhemi 10 méteres Európa-bajnokságon a juniorok között második helyen végzett! A 2016-os 10 méteres Európa-bajnokságon a junior férfi légpuska csapatversenyben és vegyes csapatversenyben arany-, egyéniben ezüstérmes lett. A 2017-es junior vb-n 50 m fekvő lövészetben 10., csapatban ötödik, összetettben egyéniben hatodik, csapatban (Vas Péter, Pekler Zalán) junior világycsúccsal aranyérmes lett. Légpuskával egyéniben hatodik, csapatban negyedik helyezést szerzett. A felnőtt Eb-n a kisöbű szabadpuska 3 × 40 lövéses összetettben negyedik lett.

És most itt az arany, bár, mint láthattuk: nem előzmények nélkül.

Gratulálunk, István és a továbbiakban is szurkolunk!

 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook