2019. február 20. - Aladár, Álmos

Mi történhetett Keménnyel?

2018. május 30. Szerző: Rózsa Misi
Kemény Dénes sportolóként kezdte pályafutását. A vízilabda élvonalában 1972-ben került, mint a Budapesti Spartacus játékosa. Hosszú sikeres éveket töltött el első csapatánál. Aztán 4 évre előbb Tatabányára került, majd 3 évre a Ferencváros játékosa lett, innen vezetett az útja Olaszországba a Como csapatához. 17 alkalommal szerepelhetett a magyar válogatottban.

 

1997-ben választották meg a magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitányának. Itt jöttek az igazi nagy sikerei. Háromszor nyert Olimpiát a csapatával. 2003-ban a világbajnoki címet is sikerült megszereznie a fiúkkal. Három esetben végeztek a VB-n a második helyen, csak a szerbek voltak jobbak nálunk. Kétszer nyert Európa bajnokságot, egyszer lett az Eb-n második és négy alkalommal harmadik. Egyszer a Világkupát is el tudta hódítani csapatával, míg kétszer itt második lett, egyszer harmadik. A Világligát kétszer nyerte meg, kétszer volt második és szintén kétszer harmadik.

Nagy szerepe volt abban, hogy a magyar válogatottat a világ legerősebb, legjobb csapatai között tartották számon. Mindig képes volt motiválni versenyzőit, mindig sikerült számukra a legideálisabb stratégiát megválasztani. Rajongva szerették őt a versenyzők és a szurkolók is egyaránt.

Teljesítményét magas elismerésekkel jutalmazták:

2000 – A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

2003 – A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje

2004 – A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal

2008 – A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje

2003, 2004, 2008 – Az év edzője

2008 – Budapest díszpolgára

2011 – Úszó Hírességek Csarnokának tagja[11]

2014 – Budapest Főváros XIII. kerület Díszpolgára [12]

2012-ben megválasztották a Magyar Vízilabda-szövetség elnökének. És mint elnök is nagy elismeréssel és lelkesen végezte a munkáját, kifejezetten népszerű elnök volt, akit nagyon sokan fogadtak el és hallgattak szavára.

Ezért aztán most mindenkit megdöbbentett, hogy május 29.-én a waterpolo.hu oldalnak adott interjúban bejelentette, hogy a férfi FINA Világkupa után lemond elnöki tisztségéről. Magyarul, amint véget ér a válogatott számára a szezon, a szövetség elnöke távozik pozíciójából. Mennek a találgatások, hogy vajon miért dobja be Kemény a törölközőt, amikor ez soha nem volt jellemző rá és az eredmények sem olyanok, amik miatt le kéne mondania. Ő maga, nem hajlandó indokolni a döntését. Kemény Dénes még csak 63 éves, tele van energiával, aktív életet él, aki még képes lenne sikerek kovácsává válni. Talán egyszer választ fogunk kapni arra a kérdésre, hogy miért jutott hirtelen – ha egyáltalán hirtelen történt- eszébe lemondani pozíciójáról. Mindenesetre mi, akik most döbbenten és értetlenül állunk a bejelentés előtt, köszönjük Kemény Dénesnek, amit játékosként, szövetségi kapitányként és szövetségi elnökként tett a magyar vízilabdáért. Kiváló sportolót, kiváló szakembert, kiváló embert tisztelhetünk személyében.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook