2018. július 19. - Elília

Mind magasabbra!

2017. augusztus 19. Szerző: Szele Tamás
Hölgyeim és uraim, kedves olvasók, először is elnézésüket kell kérnem. Van, hogy az embert földre rántja a realitásérzék, nem álmodik elég nagyot, kishitűen lent marad a porban: ez történt velem is a minap, mikor azt írtam, hogy a magyar építőipar nem képes akkora és olyan drága fiaskóra, mint a román a craiovai stadion esetében. Elnézést kérek mindenkitől – de, bizony képes.

 

Vagy legalábbis ostromolja a rekordot, ha még el nem is érte. Mint írásomban említettem volt, a craiovai stadion építési költsége forintban olyan 17 milliárd és átadása jó esetben jövőre várható, már amennyiben sikerül helyrehozni a hibákat és nem lesz szintkülönbség sem a két fele között, azonban távolról sem tartom kizártnak, hogy történnek ott még érdekességek. Ezzel a vállalkozással szemben áll minálunk a Videoton sóstói stadionjának felújítása, melynek költségvetését csak a történtek ismeretében becsülhetjük meg.

Történt ugyanis, hogy a sportlétesítményt fel kívánták újítani bagatell kilencmilliárd forintból. Ami azóta kézen-közön 14,7 milliárdra nőtt, de nem is építőipari költségvetés, amelyik nem változik, ez már a természet törvénye. Ha ennyi, hát ennyi – csak most megjelent egy új, kilencszáz milliós tétel. Megjelent, mivel a stadion főépületének szerkezeti visszabontásakor kiderült: már eddig is alkalmatlan volt a terhelés hordozására, csoda, hogy össze nem omlott, szó sem lehet arról, hogy még négy-öt emeletet felhúzzanak rá. Le kell bontani az egészet és újat építeni. De adjuk át aszót Cser-Palkovics Andrásnak, aki az ügyben polgármesterként illetékes!

„Az eredeti terv az volt, hogy az alig több mint 10 éves, jelentős állami támogatással épült főépületet nem szabad lebontani, de senki sem számított arra, használhatatlan műszaki és statikai állapotban van. Eredetileg további 4-5 emeletet terveztek annak idején, de jobb bele sem gondolni, hogy mi lett volna, ha ez így valósul meg. A döntést számos vizsgálat előzte meg, elsőként azt néztük, hogy ezt a szerkezetet rendbe lehet-e tenni, de ezt a szakemberek kizárták. Tekintve, hogy időben és pénzben nem nagy a különbség, azt a döntést hoztuk: teljesen lebontjuk az épületet. A döntésben alapvetően a biztonság játszotta a főszerepet.”

Hát bizony, a biztonság minden előtt. De lássuk, mennyibe is fog kerülni? Az eredeti kilencmilliárd most 14,7, erre jön még kilencszáz millió, szóval 15,6 milliárd a büdzsé pillanatnyilag.

A craiovai rekord 17 milliárd – ezt egy kis túllépéssel elérhetjük, sőt, bízvást mondhatom, túl is szárnyalhatjuk.

Fel, fel, mind magasabbra, magyar építők – öt emelet kevés arra a stadionra.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook