2022. január 21. - Ágnes

Mindennapos lesiklás

2017. október 31. Szerző: Szele Tamás
Ha ez most mese volna, úgy kéne kezdeni, hogy „kot-kot-kotkodács, minden nap egy lesiklás”, de nem mese, hanem hír. Arról szól, hogy dokumentumfilm készült a sí világának legendás álompárjáról, Arnie Wilsonról és Lucy Dickerről, akik 1994-ben megcselekedték azt, ami másnak azóta sem sikerült: az év minden napján síeltek.

 

A dolog persze nem volt sem olcsó, sem egyszerűen megoldható. Úgy történt, hogy Arnie Wilson akkoriban sportújságíró volt a Financial Timesnál, és az egyik írása olyan jól sikerült, hogy a lap vezetősége megkérdezte tőle: hajlandó lenne bejárni a világ sípályáit úgy, hogy minden nap lesiklik? És természetesen meg is írja az élményeit. Arnie bátor ember volt, vállalta – belevágott. Egy évvel korábban ismerte meg francia barátnőjét, aki egy Londonban működő francia síiroda munkatársa volt. Lucy is igent mondott és otthagyta munkáját az éves kalandért.

Arnie ötlete volt (vagy inkább a szerkesztőé lehetett), hogy naplót vezessenek, hogy melyik nap, hol, mennyit síeltek. Lucy eleinte hülyeségnek tartotta, de később már sokkal lelkesebben vezette a naplót, mint barátja.

És útra keltek. 1994. január 1-től december 31-ig a világ 13 országának 240 síterepén síeltek. Természetesen voltak szponzoraik, akik leginkább az utazásban segítettek. A síterepek ingyenbérlettel vagy szállással segítették őket, ritka esetben mindkettővel.
A kedvenc helyük Dél-Amerika lett, ahol még egy vulkánon is lesíeltek. Ahhoz, hogy naponta síeljenek, sok akadályt kellett legyőzniük. Volt, hogy lift hiányában a hadsereg teherautója vitte őket síelni, vagy hó hiányában befagyott vízeséseken csúsztak le. Az élménynaplójuk végül meg is jelent, „Ski the world” címmel, ebből készül most a dokumentumfilm – bár sajnos Lucy már nem szerepelhet benne.

Az idill szomorú véget ért, ugyanis amikor az év letelt Arnie megkönnyebbült, de Lucy még folytatta volna. Négy hónappal a Guinness rekord-sítúra után történt a tragédia, La Grave egyik kuloárjában. Lucy nem tudott lejönni, és halálos balesetet szenvedett.

Állítson neki is emléket a készülő alkotás és az azóta is megismételhetetlen bravúrnak – emlékezzünk a párra, akik körbesíelték a világot.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook