2019. január 16. - Gusztáv

Mit tettek Szakával?

2018. március 18. Szerző: Rózsa Misi
Szaka István szinte még gyerek. Na, jó. Ez egy 19. életévét betöltött férfira azért túlzás, de a felnőtt ökölvívók között a nemzetközi mezőnyben, még szemtelenül fiatalnak mondható. Igaz már itthon is nagyon sokszor bizonyította, hogy képes nagyon komoly és érett bunyóra.

 

Hatalmas megtiszteltetés számára, hogy lehetőséget kapott a Croatian Knights csapatában arra, hogy a félprofik egyik legjobb nemzetközi tornájának, a WBS-nek a küzdelem sorozataiban szerepet kaphasson. Ezt a sorozatot 2010-ben indította el az AIBA és így most a nyolcadik sorozatánál tart a bajnokság. Szakát 52 kg-ban kérte fel a horvát csapat arra, hogy erősítse őket, segítse a sikerüket. A csapat vezetése elmondta, hogy komoly eredményeket várnak Szakától és igen jelentős tehetségnek tartják a magyar versenyzőt.

A horvát csapat első ellenfele a franciák csapata a France Fighting Roosters volt. Szaka azonnal belehúzott a jóba, mert ellenfele az a 25 éves Abdelhafid Benaicha volt, aki már jelentős eredményekkel büszkélkedhet ebben a bajnokság sorozatban. Eddig egyetlen mérkőzését veszítette csak el, azt is angol ellenfél ellen. Hozzákell azt is tenni, hogy a francia már kipróbálta magát a profik között is, így amíg Szakának az 5 menet nagy váltás, addig számára ez teljesen természetes rutin feladat volt.

Szaka nem illetődött meg rutinos ellenfelével szemben. Az első menetben már keményen, agresszíven lépett fel és egyértelműen ő tudott irányítani. A francia nehezen találta a dinamikus magyarral szemben az ellenszert. A Ferencváros ökölvívója, kimondhatjuk, hogy alaposan meglepte ellenfelét és nehéz helyzetbe is hozta. Nehéz lenne vitatni, hogy a második menetben, ha szorosan is, de a francia mutatott többet, ő vitte be a tisztább és több találatot és fölénybe is tudott kerülni. A harmadik menet is szoros küzdelmet hozott, a végére Pista kicsit fáradni látszott és ez hozta, hogy ez is a franciának volt adható. De jött a két utolsó menet, ahol sokan azt várták az előző menetet látva, hogy Pistának sok lesz még az 5 menet. De minden kétkedőre rá tudott cáfolni, mert a negyedik menetben megint átvette a kezdeményezést, nagyon szépen küzdött, okosan bokszolt és rengeteg tiszta találatot tudott bevinni, nem lehetett kérdés, hogy ő volt itt a jobb, ahogy a fölényét az ötödik menetben is meg tudta tartani, sőt talán még növelte is.

Mivel látványosan, ha szoros csatában is, de Szaka hozta az 1.4.5. menetet, teljesen egyértelmű volt, hogy megcsinálta a magyar fiú a bravúrt és nem lehetett kérdéses, hogy a végén az ő kezét emelik a magasba. És talán ha nem Párizsban zajlik ez az összecsapás, akkor talán így is történik. De mindenki meglepetésére, a bírók megmagyarázhatatlan oknál fogva a végén a francia fiú kezét emelték a magasba, így itt kimondom határozottan a véleményem: rossz bírói döntéssel megfosztották a magyar fiút és a horvát csapatot egy győzelemtől.

Szaka István büszke lehet magára, nagyon-nagyot bokszolt és a ringben ő nyert, csak a bíróknál szenvedett megosztott pontozással vereséget.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook