2019. január 19. - Márió, Sára

Mobilbotrány Phjongcshangban

2018. február 11. Szerző: Szele Tamás
Érdekes dolog az a politika, szó se róla, főleg, mikor keveredik az üzlettel és a sporttal, akkor tud nagyon érdekes helyzeteket produkálni... Phjongcshangban már vígan zajlanak a téli játékok versenyei, de a Samsung cég még mindig azon vívódik, kik kaphatnak tőlük mobiltelefont, és ha igen, miért nem?

 

Elvileg úgy volt, hogy a dél-koreai óriáscég minden résztvevőnek ajándékoz egy Galaxy Note 8-ast, kedves gesztusként, használják egészséggel – csak épp az észak-koreaiak és az irániak nem kaphattak. Az északiak azért nem, mert ez a telefon elvben csúcstechnológiás és nem kerülhetne a világbékét fenyegető állam katonáinak kezébe, az irániak meg majdnem ugyanezért, pontosabban amiatt, hogy a készülék luxuscikknek minősül.

A dolog Irán számára úgy derült ki, hogy két nappal a pénteki hivatalos megnyitó előtt az iráni csapat is jelentkezett a Samsung standjánál a speciális telefonokért, de elküldték őket, mondván az ENSZ-szankciók tiltják a luxuscikkek iráni forgalmazását. Iránban ez aztán óriási felháborodást keltett, a külügyminisztérium szóvivője szerint pedig az intézkedés ellentétes az olimpiai szellemmel is. Dél-Korea teheráni nagykövetét berendelték az iráni külügyminisztériumba az ügy miatt, az iráni főügyész pedig még a Samsung főnökét is Iránba hívatta. A közösségi médiában irániak a Samsung bojkottjára szólítottak fel, ha már a cég így diszkriminálta az országot.

Az északiak is cifrán jártak: mivel az ENSZ gazdasági szankciói a luxuscikkekre és sportfelszerelésekre is vonatkoznak, a kapott telefonjaikat a versenyek végén le kell adják. Sőt. A közös koreai jégkorongcsapat még komolyabb problémákkal szembesült, ők a Nike felszerelésében játszottak volna, csakhogy az USA gazdasági szankciói olyan szigorúak Észak-Koreával szemben, hogy az amerikai cég visszalépett a feladattól, így a csapat egy finn cég mezében lép majd jégre, és az északi játékosok ütőjét és többi felszerelését is a finnektől bérlik a szervezők. Ezeket az észak-koreaiaknak a torna után vissza kell majd adnia.

Kétségtelen, hogy a csúcstechnológiával vigyázni kell, de hát az is kétségtelen, hogy nagyon rosszul állnának az északiak, ha annyi pénzük sem volna, hogy egy ügynökük besétáljon Délen az első mobilboltba és megvásárolja pontosan azt a készüléket, amelyikhez kedve van... ezzel a bojkottal nem sokra mennek.

Az pedig egyenesen érthetetlen, miképpen veszélyeztetné a világbékét pár hokiütő.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, miszerint a Samsung a négyezer telefont a NOB-nak adta át, tehát a bizottság döntése alapján diszkriminálták a két, különben tényleg nem túl rokonszenves külpolitikájú állam sportolóit.

Reméljük, csak rendeződik a kérdés.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook