2018. december 15. - Valér

Mogul döntő

2018. február 13. Szerző: Rózsa Misi
Nem hiszem, hogy ha az ember kimondja azt a szót a világban, hogy mogul, akkor a nagy többségnek a sízés sportága jutna az eszébe róla. Pedig bizony igenis létezik ilyen!

 

A mogul egy nagyon, de nagyon furcsa verseny. Amíg a normális síző rémálma az olyan pálya, ami tele van buckákkal, amibe hasra lehet esni, addig a mogul sportág szerelmesei kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy a pálya, amin lesiklanak, tele legyen jó nagy buckák tömegével. Az átlagos bucka ezeken egy méter körüli magasságú, de vannak két méteres óriási buckák is a terepen.

Alapvetően azt is mondhatnánk, hogy sima liba ez a versenyszám, hiszen arról van szó az elkövetése során, hogy jó gyorsan végig kell siklani a speciálisan kialakított pályán, esés nélkül és közben különböző mutatványokat bemutatni földön és levegőben. Na, kérem, ezeknek a pályáknak a lejtésszöge legalább 32 fokos kell, hogy legyen. Ebből logikusan következik, hogy aki arra vetemedik, hogy egy ilyen pályán leszáguldjon, az valóban hatalmas sebesség mellett fogja ezt elkövetni. A pálya egyes szakaszain tovább bonyolítja a dolgot, hogy két nagy rámpa kerül elhelyezésre, amin az arra felszáguldó versenyzőnek még mutatványokkal is kell szórakoztatnia a közönséget és leginkább a zsűrit, mert itt fontos az idő, amivel leér a versenyző, de nagyon sokat rak hozzá a mutatványa nehézsége, amit a buckáknál és ezeken a speciális rámpákon bemutat. Így azért már nem is olyan könnyű ez a játék.

A megszerezhető pontokból 50%-ot ad az hogy a versenyző mennyire ura a mozgásának, mennyire stabil a pályán, mennyire magabiztosan halad előre. 25%-át kapja a pontoknak az, aki a legbravúrosabb mutatványokat mutatja be. És 25%-ot ér, hogy mennyi idő alatt sikerül beérnie a célba.

Az első körben azért küzdöttek a versenyzők, hogy megszerezhessék maguknak a 12 legtöbb pontszámot. Mert akinek ez sikerült, az kapott lehetőséget a folytatásra, akinek nem, az búcsúzhatott a versenytől. A második forduló után ez a mezőny is tovább feleződött és a legjobb hat volt az aki megkapta a folytatás lehetőségét. Na, az itt elért pontszámaik alakították ki közöttük a végső sorrendet.

A kanadai Mikael Kingsbury igen jelentős előny mellett /86.63/ tudta megszerezni az aranyérmet a Téli Olimpián. A második az ausztrál Matt Graham lett, /82.57/ minimális különbséggel megelőzve a japán Hara Daicsit /82.19/. A többiek már tőlük jelentősen kevesebb pontszámmal jöhettek a sorban. Negyedik lett /77.02/ a kanadai Marc-Antoine Gagnon. Ötödik /75.5/ az amerikai Casey Andringa és hatodik még pontszerző /33.61/ a norvég Vinjar Slatten.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook