2018. december 10. - Judit

MÖSZ: elnöki interjú

2018. január 13. Szerző: Rózsa Misi
Nemrég veséztük ki, hogy milyen évet tudhat maga mögött a magyar amatőr ökölvívás 2017-ben. Ebben még az új vezetésnek a hatása nem feltétlenül kellett, hogy érződjön, de a 2018-as évnek már meghatározója lehet az új vezetés által bevezetett reformok sorozata.

 

…és mivel ez így van, nagyon fontos információkat lehet szerezni erről, az új elnök, Erdei Zsolt év eleji interjújából, amelyet a MÖSZ készített vele.

Erdei Zsolt nem az a tipikus „elnök úr“. Nehéz őt elképzelni, ahogy divatos öltönyben feszítve vezetőt játszik. Nem csak, hogy nehéz elképzelni, de elképzelhetetlen, hogy hasonló figurát erőltessen magára, hiszen az olyan távol állna közvetlen, laza személyiségétől, mint Makó Jeruzsálemtől. Az interjúban maga is arról beszél első körben, hogy nem volt könnyű beleszoknia az ügyvezetői szerepkörébe. Mivel alapvetően egy barátságos ember, és mint ilyen, ha teheti, szívesen kerüli a konfliktusokat, komoly kihívás volt számára szembesülni azzal, hogy új pozíciójában nem felelhet meg mindenkinek. Nem lehet általában olyan döntést hozni, ami minden közvetve és közvetlenül érintett embernek megfeleljen. Nem szívesen bánt meg ő senkit, de ebben a szerepben fel kellett vállalnia olyan döntések meghozatalát is az ökölvívás érdekében, ami bizonyos esetekben komoly érdekeket tudott sérteni. Ilyen volt, az is, amikor meg kellett szüntetni a rosszul működő Papp László Ökölvívó Akadémiát, vagy amikor a Bíró Bizottság élén kellett a változás mellett döntenie. Viszont ahogy haladt előre az idő, egyre jobban bele tudott szokni új szerepkörébe, és határozott elnök lett, de olyan formában, hogy saját személyiségén nem esett az új szerep által csorba. Elnökként is olyan egyenes, nyílt és tiszta kézzel játszó közvetlen fickó, mint amilyen sportolónak megismerhettük.  Rutinos kollégáitól rengeteg segítséget kapott ahhoz, hogy belejöjjön ebbe a feladatba, ma már természetes is számára az elnöki létezéssel járó napi rutin.

A tavalyi évvel kapcsolatban kritikusan néz vissza a megtett útra, a tavalyi évre. Nagyon szomorúnak tartja, hogy se Európa bajnokságon, se Világbajnokságon nem sikerült aranyérmet szereznie a magyar válogatottnak. Itt azért kiegészítenénk az Elnök urat azzal, hogy azért érmeket sikerült szereznünk, ha nem is a legfényesebbeket, mert a Felnőtt Férfi Európa Bajnokságról Harcsa Zolika bronzérmet tudott szerezni. A Schoolboys EB-n pedig Dudás Zsolt bronzérmet hozott el, Sztojka Ferdinánd pedig ezüstöt szerzett. Ráadásul a törökországi IFI EB-ről is sikerült Bernáth Attilának ezüstérmet szereznie.

Abszolút pozitívnak tartja, hogy például a kormánnyal szemben nagyon sokat sikerült javítania a sportdiplomáciai kapcsolatokon, aminek következtében már eldőlt, hogy a romániai Akadémia támogatást kap az államtól, ami nagyobb merítésre tesz majd lehetőséget a válogatott számára a tehetségek megtalálására és megfelelő menedzselésére. Kifejezetten büszke arra, hogy a Bírói Bizottság átalakítása során, lehetőséget tudott találni arra is, hogy a bírók fizetését meg lehessen végre emelni, ami fontos lépés elismerésük érdekében. De büszke arra is, hogy az eredményesség érdekében a nem feltétlen jól működő akadémiai rendszerhez is hozzá tudott nyúlni és igaz csökkent az akadémiák száma, ami még tovább is fog csökkenni, de a megmaradók megfelelő támogatást kaphatnak majd minden szempontból és ezekben valóban érdemi munka elvégzésére lesz lehetőség. Hiszen az akadémián fontos, hogy 8-10 edzésen vegyenek részt a versenyzők hetente és nagyon fontos, hogy ezeken az edzéseken a legmodernebb eszközök állhassanak majd a rendelkezésükre.

 

2018-ban nagyon úgy fest, hogy végre lehetőség lesz arra is, hogy a jól működő egyesületek, szakmai műhelyek, az eddiginél lényegesen komolyabb anyagi támogatást kapjanak a munkájukhoz és fontosnak tartja erkölcsi megbecsülésük emelését is.

A maga számára is kiemelten fontosnak tartja, hogy javítani tudjon a sportdiplomáciai kapcsolatokon. Nem csak az AIBA irányában tartja fontosnak a kapcsolatok erősítését, hanem szeretne minél több ország szövetségével szorosabb kapcsolatot kiépíteni. Terveznek közös konferenciákat és szeretné őket minél több magyar versenyre meghívni hol megfigyelőnek, hol pedig versenyzőkkel való részvételre. Ez minden szempontból sokat lendíthetne sikeres megvalósulás esetén a magyar amatőr ökölvívás ügyén.

Újra akar indítani nemzetközi mezőny bevonásával olyan egykor legendásan jó versenyeket, mint amilyen például a Balaton Bajnokság volt. De nagyon fontosnak tartja, hogy elinduljon egy nemzetközi torna is, Papp László Nemzetközi Emlékverseny címen, mert úgy gondolja, ezzel tartozunk is, egykori legendánknak.

Nagyon-nagyon fontos célnak tartja, hogy sikerüljön elnyernünk az Ifjúsági Világbajnokság rendezésének a jogát is. Nem lesz könnyű feladat, de mindent el fog követni a siker érdekében.

A fővárosi és a vidéki bokszéletet is jelentősen segíthetné, ha megvalósulhatna az az átfogó sportág fejlesztési stratégiai program, amihez az anyagi forrásokat az államtól szeretnék elnyerni és ennek érdekében be is van adva már az anyag a minisztériumhoz és nagyon remélik, pozitív lesz annak fogadtatása, és ha az megvalósulhat, az egyesületek, műhelyek rég nem látott érdemi lehetőségekhez juthatnának a fejlődésük érdekében. Hiszen Erdei tudja, hogy az érdemi munka leginkább az egyesületeknél, a műhelyekben zajlik a versenyzőkkel és azok működésének foka határozza meg az eredményességet a válogatott számára is.

Az interjúból egyértelműen az jön le, hogy Erdei világosan tudja, hogy mit akar elérni, azt is tudja milyen eszközökkel lehet elérni a kitűzött célokat és nagyon optimista azok megvalósulásában, amit talán arra alapozhat, hogy a magyar ökölvívó társadalom nagyobb része elkötelezett támogatója a szükséges reformoknak és bíznak az új elnök személyében is.

Fotó: MÖSZ

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook