2022. január 21. - Ágnes

Mourinho, a filozófus

2018. szeptember 1. Szerző: Szele Tamás
Ha tárgyilagosak akarunk lenni és materialista módon az eredményeket tekintjük, Mourinho most elég rossz passzban van. A Manchester United idén első három Premier League-bajnokijából kettőt elveszített: a második fordulóban a Brighton & Hove Albion FC-től kapott ki 3-2-re idegenben, majd otthon kapott egy 3-0-s verést a Tottenhamtől. De önbizalomban nem szenved hiányt.

 

A vereségeknek ezer és egy okuk lehet, melyeknek többsége független Mourinhótól, miként a valóság is az, tudatunktól, de azért a Mester, aki háromszor is (2004-ben, 2005-ben és 2010-ben) megválasztottak a világ legjobb edzőjének, mintha kissé nehezen tűrné a pech-szériát. Főleg akkor reagál különösen, ha a sportsajtó munkatársai kérdezik erről. Mikor a Man United 3-0-ra kikapott a Tottenhamtól, a sajtótájékoztatón természetesen rákérdeztek ennek az okára, a válasza pedig kissé frusztrált volt:

„3-0 volt az eredmény. De én háromszor nyertem meg az angol bajnokságot, az összes többi edző pedig együtt összesen kétszer. Tiszteletet! Tiszteletet!” - és kirohant a helyiségből.

Hát kérem, mi tiszteljük, de most nem a három bajnokságról kérdezték volna, hanem erről a mérkőzésről... Pénteken még szebb sajtónyilatkozatot tett.

„Igaz, hogy az egyik valaha volt legnagyobb klub menedzsere vagyok, de én magam is az egyik legnagyobb menedzser vagyok a világon” 

Izé. Esetleg nem bízhatnánk ezt az utókorra? De amikor ezt szóba hozta egy kolléga a sajtótájékoztatón, elővette – váratlanul – a filozófia fegyverét.

„Szokott maga olvasni? Például Hegelt? Akkor tudnia kéne, hogy a valóság megismeréséhez mindig az egész vizsgálatán keresztül vezet az út, márpedig nyertem már bajnokságot Angliában, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, úgyhogy hegeli alapon én vagyok a futball legnagyobb élő szakértője!”

Hm. Ezt azért senki sem várta tőle. Hegeli alapon védte meg a vereséget. A sportsajtó először a meglepetéstől, aztán a röhögéstől fagyott le.

Mourinho úr, nem tudom, ismeri-e Marx Károly Hegel-értelmezését, mely szerint az anyag az elsődleges, a szellem csak az anyag funkciója. Hegel dialektikáját Marx a fejéről a talpára állította ezzel, mármint marxista szempontból.

Mester, vigyázzon, ha lát közeledni egy szakállas, torzonborz embert, akkor az a Marx.

A Karcsi.

És jön magát a fejéről a talpára állítani.

Mintha ideje volna.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook