2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Mourinho és a harang

2018. október 5. Szerző: Szele Tamás
Kérem egyszerűen tagadhatatlan, hogy José Mourinho az utóbbi időben nem csupán a világegyetem legnagyobb edzői közé sorolja magát, erre még volna némi oka, de helyet követel magának az emberiség nagy gondolkodóinak sorában is. Valóságos filozófiai mélységekbe kalauzolja a sajtótájékoztatóinak résztvevőit, és zen-buddhista tömörséggel ad választ a legkínzóbb kérdésekre.

 

Arról beszámoltunk volt, mikor a sajtó egyik munkatársának kisebb egyetemi székfoglalót tartott Hegel filozófiájából, de valamiért a Manchester Uniteden a hegeliánus eszmék sem segítenek, talán meg kéne próbálkozniuk a kanti bölcselemmel, ugyanis vereséget vereségre halmoznak. A csapat a Premier League rajtján kívül egyetlen mérkőzést sem nyert az Old Traffordon. A csapaton belül is egyre nagyobb a feszültség a hírek szerint. A bajnokságban tizedik helyen álló United a Newcastle ellen javíthat a hétvégén négy győzelem nélküli meccs után. Nos, ez előtt a mérkőzés előtt – melytől sok minden függ! - tartott újabb sajtótájékoztatót Mourinho mester, ahol a kommunikáció csúcsait ostromolva valódi megvilágosodott buddhához méltó választ adott a kérdésekre. Idézzük!

Miért megy ilyen rosszul a csapatnak ebben a szezonban?
Ennek több oka is van.
Mondana párat?
Nem.

Ez egy kis, kínai remek, egy koan: profán módon nekem azt a történetet juttatja eszembe, mikor a váci püspök egy kis faluban szállt meg, és döbbenten tapasztalta, miszerint délben nincs harangszó. Maga elé is rendelte a plébánost:

Mondja, maguknál délben miért nem harangoznak?
Annak pontosan negyvenhárom oka van. Az első, hogy nincs harang.

Hát Mourinho válaszai is ilyenfélék: bár a továbbiakban kicsit bőbeszédűbb volt. „Október elején vagyunk, a tabella ilyenkor nem feltétlenül a pár hónappal későbbi vagy a végleges erőviszonyokat tükrözi. Sokkal jobban is tudunk teljesíteni, szükségünk van a pontokra, különösen azok után, hogy a legutóbbi hatból csak egyet szereztünk.”

Magyarul: vagy jobb lesz a Manchester United játéka, vagy esetleg mégsem. Esetleg ugyanolyan marad, negyedik lehetőséget nem igazán lehet elképzelni.

Hogy a csapat sorsa mi esz, azt nem tudni. De Mourinho be fog vonulni a sajtótörténelembe.

Ezeket a válaszokat, ha nem lennének, ki kéne találni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook