2018. június 21. - Alajos, Leila

Muszkaföldön lassan jár a posta...

2017. augusztus 5. Szerző: Szele Tamás
Kérem tisztelettel, valami nagyon gyanús zajlik az Orosz Atlétikai Szövetség háza táján, valami, amit nem értünk, de igen érdekes. Dmitrij Shylakhtin, az orosz szövetség vezetője ugyanis egy csütörtöki konferencián, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség rendezett – beismerte az állami doppingolás tényét és megígérte, hogy soha többé ilyen nem fordul elő.

 

Érdekes ez a szánom-bánom-kánon, ugyanis Oroszország és az orosz szakszövetség korábban vagy mereven tagadott minden doppingvádat, vagy csak „egyes, egyéni eseteket” vallott be, melyek ellen „fel fognak lépni”. Fordulat következett volna be a hivatalos orosz sportpolitikában?

Kötve hiszem. Ugyanis Dmitrij Shylakhtin ezt a kijelentést egy szavazás előtt tette, melynek tárgya az volt, engedélyezzék-e újból az orosz atléták indulását a nemzetközi versenyeken – akkor kaptak volna kegyelmet, ha a szavazó nemzeti szövetségek kétharmada melléjük áll, de erről szó sem volt, 166 tag szavazott ellenük, 21 mellettük. Érdekes különben, hogy az atlétikai nagyhatalomnak számító Jamaika is a visszafogadás mellett voksolt – bizonyára ennek is van oka és értelme, csak előttünk homályos még.

Ennek ellenére Rune Andersen, az IAAF munkacsoportjának elnöke, aki orosz doppingjelenséget vizsgálja, üdvözölte a nyilatkozatot és fontos fejlődésnek nevezte – különben az is, hiszen a beismerés az első lépés a helyzet konszolidációja felé. Hogy pontosan idézzük a nagy vihart kavart felszólalást, szó szerint azt mondta az orosz sportvezető: „Szeretnék elnézést kérni minden olyan sportolótól, akik arany- és ezüstérmeket veszítettek miattunk a versenyeken. Biztosíthatom Önöket, hogy új vezetésünk küzd a dopping ellen, és ami történt, soha többé nem fog előfordulni.”

Mindettől függetlenül tizenkilenc orosz versenyző indul a londoni atlétikai világbajnokságon, ám semleges, tehát nem nemzeti színekben – és, hogy tovább bonyolódjon a helyzet, két ukrán atlétanőt, Olesha Povh-ot és Olha Zemlyakot időközben eltiltottak az indulástól. Kitalálták: dopping miatt, persze.

Oroszország tehát valószínűleg vissza fog térni a nemzetközi versenyekre, de inkább utóbb, mint előbb, hiszen – mint az IAAF szakértői megjegyzik – amíg például a doppingoltató edzők szabadon dolgozhatnak, semmi értelme komoly lépésekről beszélni.

A legkedvesebb azonban az volt, amire az orosz sportszövetség hivatkozott. Azt mondták, azért léptek ekkora késéssel, mert nem kapták meg időben az IAAF és a WADA értesítéseit.

Hát hiába: Muszkaföldön lassan jár a posta...

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook