2019. január 16. - Gusztáv

Nagypályás dopping

2018. április 21. Szerző: Szele Tamás
Egyet meg kell adni: Lance Armstrong nem üveggolyóval gurigázik, ha pénzről van szó. Most fizetett ki ötmillió dollárt, hogy elkerülje az ellene indított kártérítési pert: azonban, ha azt elvesztette volna, százmilliót kellene fizessen. Dollárban. És elvesztette volna, ugyanis ő maga is beismerte, hogy doppingolt. Minden komoly eredményét úgy szerezte.

 

Hogy kicsit felfrissítsük az emlékeinket – bár nehéz azt a mocskos történetet elfelejteni, de hátha mégis sikerült valakinek – az úgy volt, hogy a doppingvádak felmerülése, majd bizonyítása után minden idők egyik legnagyobb kerékpárosa, Lance Armstrong egy Oprah Winfreynek adott 2013-as interjúban elismerte, hogy ötféle módon doppingolt, és mind a hét Tour de France-győzelmét tiltott szereket használva aratta. Meg is fosztották a hét Tour-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől, sőt, le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong rákellenes alapítvány éléről. A kerékpársportnak a közelébe sem engedik – de ha azt hisszük, hogy ezzel el is van intézve az ügy: tévedünk.

A per ugyanis a szponzorációs összegek miatt indult. A kormány eredetileg 100 millió dolláros kártérítést szeretett volna kapni a 46 éves Armstrongtól, éspedig azért, mert milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (US Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit. Ez egyértelműen szerződésszegésnek minősül. A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a „besúgó” kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, a mostani hírek arról szólnak, hogy Armstrong 1,65 millió dollárt fizet neki.

Tény, hogy az amerikai posta 2000 és 2004 között mintegy 32,3 millió dollárt adott Armstrong csapatának. A volt bajnok szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget.

Az ex-kerékpáros a különböző kártérítési eljárások során már 20 millió dollárt vesztett, most pedig 7,5 millió dollárért árulja a texasi házát.

Mindenesetre a Washington Post és a New York Times is azt írja, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával. Sőt, a mostani megállapodással minden, Armstrong elleni ügy lezárult. Most kipenget ötmilliót, és ezzel megússza a százmilliós kártérítést: valószínű, hogy a US Postalnak is érdeke ezek szerint elkerülni egy alapos, beható vizsgálatot, tehát tényleg lehet valmai abban, hogy cinkosságot vállaltak, behunyták a fél szemüket...

Mocskos dolgok ezek, hatalmas pénzek zúgnak a levegőben – és valahogy mindenki sáros az ügyben, aki csak érintett.

Azért sport nem erről szól.

Vagy legalábbis nem erről kéne szólnia.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook