2019. május 26. - Evelin, Fülöp

Nanogrammok világa

2018. szeptember 3. Szerző: Szele Tamás
Egy nanogramm szó szerint nem sokat nyom a latban, még akkor sem, ha a WADA vizsgálatairól van szó, ilyen kis mennyiségű doppingszer elvileg nem képes a teljesítmény megnövelésére – de ha mégis a sportoló által adott mintában van, kész a baj. Az jelent valamit, többnyire nem jót, és épp ezért nehezen érthető Madisyn Cox amerikai úszónő esete.

 

Történt ugyanis, amint a hír mondja, hogy két évről hat hónapra csökkentette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Madisyn Cox világbajnok amerikai úszó eltiltását.

 

A tavalyi budapesti vb-n a 4x200-as gyorsváltóval arany-, a 200 méteres vegyesúszásban pedig bronzérmes – Hosszú Katinka lett az aranyérmes – sportolót doppingvétség miatt tiltotta el a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), ám a CAS álláspontja szerint egyértelműen kiderült, hogy szennyezett vitaminnal került a szervezetébe a tiltott anyag. 

A 23 éves úszó eltiltása így vasárnap lejárt, és ismét versenyezhet.

Cox mintájában februárban találtak trimetazidint, a FINA az ilyenkor szokványos négyéves eltiltás helyett kétéves büntetést rótt ki rá júliusban.

Eddig a hír, de ha utánaolvasunk az esetnek, érdekes dolgokra bukkanhatunk. A Swimming World július 23-i írása szerint ugyanis 0,1 nanogramm trimetazidint találtak az általa adott mintában milliliterenként. Hát ez bizony még így sem sok, sőt, szó szerint csak műszerekkel érzékelhető mennyiség, ez sok hasznot nem hajthatott a sporttársnőnek, ez semmire sem elég. Hanem, ha haszna nincs, de kimutatható, bolond is lenne minden sportoló, aki a szükségesnél jóval kevesebb doppingot szed: eredmény nem lesz belőle, de komoly esélye van a lebukásnak.

Ezért adnak komoly esélyt arra, hogy Cox valóban tudtán kívül juttatta a szervezetébe a tiltott szert, csakhogy ez sem ennyire egyszerű: az úszónő első fellebbezésében, melyet a CAS-nek nyújtott be, még azt állította (ez áll a júliusi forrásunkban is)

https://www.swimmingworldmagazine.com/news/what-to-make-of-the-madisyn-cox-doping-suspension/

miszerint ivóvízzel jutott a szervezetébe a gonosz kemikália. El is ment egy komoly bizottság a texasi Austinba, ahol a hölgy él, kielemezni az ivóvizet, de abban bizony nyomát sem találták a trimetazidinnek. Vagy ez az egy adag volt benne, és mind kiitta, vagy soha nem is volt arrafelé a vízben ilyen matéria.

Most pedig, mint látjuk, egyértelműen kiderült, hogy a vitamin volt szennyezett, amit Madisyn Cox szedett.

No, ha egyértelműen derült ki, az jó, akkor fel sem merülhet, hogy egy korábbi doppingolás maradványára bukkantak volna a mintában, ami még nem ürült ki teljesen a bajnoknő szervezetéből. Ez szóba sem kerülhet: ami egyértelmű, az egyértelmű.

Kár, hogy korábban még az austini víz volt egyértelmű – de mindegy is, fogadjuk el a kész helyzetet.

Madisyn Cox újra versenyezhet.

Majd a Hosszú Katinka megint legyőzi.

És kész.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook