2019. február 16. - Julianna, Lilla

A nap, amikor Európát nem győzték le

2018. június 17. Szerző: Rózsa Misi
Négy mérkőzésre is sor került az orosz labdarúgó vb szombati játéknapján. Mind a négy meccsnek volt európai szereplője. És Európa nem is muzsikált rosszul ezen a napon.

 

Az első mérkőzésen Franciaország lépett pályára Ausztrália ellen. Alapvetően az első félidő, különösebb izgalmakat nem hozott.  Igaz, ahogy az várható is volt, a mezőnyben a franciák tudtak fölényt kialakítani, de ezzel sokra nem mentek. A második félidő már sokkal élénkebb játékot hozott, ami két dolognak volt köszönhető. Először is maguknak a franciáknak, másodsorban pedig annak, hogy az 58. percben egy jogos büntetőből előnyhöz jutottak. Igaz a megélénkült és egyre élesebbé váló játék tovább fokozódott, amikor négy perccel a bekapott gól után, vagyis a 62. percben Ausztrália, szintén büntetőből, de ki tudott egyenlíteni. Ezután egyre nagyobb lett a francia nyomás és lehetett érezni, nem fogják tudni az ausztrálok ezt a rájuk nehezedő nyomást hosszútávon viselni. És nem is bírták. A 81. percben Pogba újra előnyhöz segítette a gallokat. Ezzel alakult ki a 2-1-es végeredmény a két csapat között.

Jöhetett Argentína mérkőzése, Izland ellen. Talán ez festett a nap legegyértelműbb mérkőzésének, hiszen ki gondolta volna, hogy Izland meglepheti Messiéket. Még akkor is, ha emlékezhetünk rá, hogy az Európa bajnokság során a torna meglepetés csapata lett az izlandi és a Vb selejtezőn is hatalmas meglepetésre, meg tudta nyerni saját csoportját.  Azért egy Argentína, az csak Argentína! És amikor elindult a mérkőzés, mindenki azt kapta, amit a focihoz értők vártak is. Hatalmas elánnal lerohanta ellenfelét Argentína, akivel szemben Izland elkeseredetten védekezett.  19 perc kellett ahhoz, hogy megszülessen az első argentin gól. És a 23. percben, ami kerek volt, az gurult, ami kocka azt vitték, de ekkor kifordult a világ a sarkaiból, mert Izland gyakorlatilag a semmiből egyenlíteni tudott. És hiába játszottak jobban, veszélyesebben az argentinok, a szünetig az eredmény nem változott. Egészen pontosan akkor még úgy gondolhattuk, hogy a szünetig marad így minden, ahogy van.

A második félidőben az argentinok tovább növelték a tempót és ezzel tovább emelkedett az amúgy is magas fölényük ellenfelükkel szemben. A 64. percben büntetőhöz is jutottak. Messi állt a labda mögé. Ne is részletezzük, mert most is döbbenet belegondolni, hogy az isteni Messi képes volt kihagyni azt. És igaz Izland ezután szinte el se tudott mozdulni saját kapuja elől, de gól nem esett, így a mérkőzés 1-1-es döntetlennel végződött. Bomba meglepetés.

Kiegyenlített, jó mérkőzésnek indult a Peru-Dánia találkozó. A dánok gyorsabban, keményebben játszottak, a peruiak viszont technikásabban. Többet volt a dánoknál a labda, de többet lőttek kapura a peruiak. Az első félidő végén a dél-amerikai csapat büntetőhöz jutott, de azt képes volt kihagyni, Cueva a világűrbe lőtte ki a labdát.

A második félidőre Peru vette át egyértelműen a játék irányítását és kifejezetten veszélyesen játszottak. Ennek ellenére, a mérkőzés gólját a dánok szerezték meg az 59. percben. A bekapott gól felélénkítette Peru játékát, futószalagon jöttek a helyzetek is, Schmeichel áldott formában volt és bravúrok tömegét mutatta be, amivel rendre megvédte csapatát a góltól. Ha nem ő véd, akkor itt igen nagy vereségbe is beleszaladhatott volna Dánia. De ő védett, így meg tudta őrizni csapata előnyét, ami nagy lépés Dánia számára a továbblépés szempontjából.

A nap utolsó mérkőzését Horvátország játszotta Nigéria ellen. Az első félidő papíron igen kiegyenlített játékot hozott, de lehetett itt is érezni, hogy a horvát csapat, főleg sztárjainak köszönhetően, nincs egy súlycsoportban soros ellenfelével. Az első félidő 32. percében már meg is volt a horvátok előnye. Igaz öngólnak mondták, mert hozzáért a hálóba kerülés előtt egy nigériai lábhoz, de ha az nem ér hozzá a labda, akkor is a hálóban köt ki.

A második félidőre javult valamit Nigéria játéka is, és benne volt a lábukban az egyenlítés lehetősége is. De az bennük is maradt, ellenben egy büntetőből a 71. percben Modric révén a horvátok tovább tudták növelni az előnyüket. Itt, ezután már fejben lehetett érezni, hogy a nigériai játékosok beletörődtek a vereségbe. Nagyon a horvátok sem hajtottak már, ennek ellenére, még jó pár igen veszélyes helyzetük adódott. Kiélezett, jó mérkőzésvolt ez is.

8 mérkőzés ment le eddig a Vb sorozatban Oroszországban, de nagy örömmel mondhatjuk el, hogy minden meccsen esett találat, ami igen biztató kezdet és reméljük a folytatásban is így marad.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook