2018. május 23. - Dezső

Nem csap le többet az Acélkalapács

2017. augusztus 5. Szerző: Rózsa Misi
Tudtuk, hogy ez be fog következni. Láttuk az utolsó pár mérkőzéseinél, hogy ennek be kell lassan következnie. De mindig reméltük, mindig vártuk, hogy ha valaki, hát akkor majd ő haló poraiból Főnix módjára feltámadva, szétcsapja a Világnak vagy akár az Isteneknek is a száját. Hiszen ő a legendás Klicsko testvérek egyike! Ráadásul a jobbik.

 

Hivatalos neve Volodimir Volodimiriovics Klicsko. Az orosz névváltozat miatt lett Vladimir. Még állt a Szovjet Birodalom amikor Kazahsztánban megszületett. Édesapja, aki ukrán származású katonatiszt volt, ott teljesített szolgálatot. 1976 március 21.-én született.

1993-ban vagyis 17 évesen már nehézsúlyú amatőr Európa-bajnok. Egy évvel később junior világbajnok. 1995-ben a katonai világbajnokság amatőr világbajnoka. 1996-ban ezüstöt hoz el az Európa-bajnokságról. Ugyanebben az évben megszerzi Olimpiai bajnoki címét.

Nagyon sokan nem értették, hogy miért áll profinak, amikor még bőven van benne lehetőség újabb és újabb olimpiai címek elhódítására. DE nyilván a döntésében elsősorban anyagi okok dominálhattak, hogy szakított az amatőr sporttal és beállt a profik közé. Az Univerzum bokszolója lett, Fritz Sdudek vette a szárnyai alá. Azonnal tudta, hogy gyémántot kapott, úgyis bánt vele, keményen, de értő szeretettel csiszolgatta. 2000-ben már profi világbajnoka a WBO-nak.

69 kemény csatát vívott meg a profik között. 64 alkalommal győzedelmeskedett és ebből 54 alkalommal KO-val, vagy TKO_val sikerült neki ez. Mindössze 5 veresége volt.

Legutolsó meccsét Anthony Joshua ellen vívta meg. Volt annak a mérkőzésnek több olyan szakasza is, amikor úgy festett kivégezheti fiatal kihívóját, de mivel érthetetlenül nem élt ennek a lehetőségével a végén a fiatal zseni kiütötte őt. Klicsko a mérkőzés után még úgy nyilatkozott, hogy visszatér, hogy vállalja a visszavágót és legyőzi ellenfelét és úgy távozik, a nehézsúly trónjáról, hogy annak tetején ül, ahogy megszokta ezt már ő is és a világ is. Ezért döbbentett most meg mindenkit, hogy az a zseniális sportoló, aki pályafutása alatt világbajnok lett a WBO-nál, WBA-nál, IBF-nél, IBO-nál, most hirtelen bejelentette, nem lesz visszavágás, végleg szögre akasztja a kesztyűt és befejezi aktív sportolói pályafutását.

Sok nagy ökölvívó van ma is a sportágban. De Klicsko az utolsó igazi nagy legenda aki távozik és nem tudni születhet e a közel jövőben még olyan karakterű hatalmas legenda, személyiség, mint amilyen ő volt. Mindent elért, amit egy ökölvívó elérhet. A pályafutásuk elején testvérével a kiváló Vitalij Klicskoval megesküdtek édesanyjuknak – ahogy a magyar Harcsa testvérek is- hogy egymás ellen soha nem fognak ringbe szállni és ezt az ígéretüket be is tartották. Most már úgy fest Vitalij után, Vlagyimir sem fog soha többé senki más ellen sem.

De vagyunk páran, akik persze tudjuk, ez a visszavonulás már a valós visszavonulás. És ahogy a cikk elején leírtam, az utolsó meccseken mutatottak alapján itt is volt ennek már az ideje. De mindezek ellenére, nagyon picit legbelül még reménykedem, hogy a visszavunlás bejelentése csak a show része és az utolsó pillanatban bejelenti, hogy novemberben mégis ringbe lép Joshua ellen, ahogy ez le volt szervezve már és ha megtörténik, mint elfogult szurkoló nagyon tudnék szurkolni a győzelemért. De persze ez csak remény, álom, mi nem fog már bekövetkezni.

Felállva, fejet hajtva csodálatos teljesítménye és eredménysora előtt vastapssal búcsúzom a Bajnoktól, és kívánok neki sok sikert és boldogságot a civil létezésben és soha nem fogjuk elfelejteni legendás mérkőzéseit, személyiségét és a varázst, amivel megajándékozott minket rajongókat. Szép volt Vlagyimir, te vagy a legnagyobb.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook