2018. június 23. - Zoltán

Nem volt rossz, de kevés

2017. szeptember 4. Szerző: Rózsa Misi
Eddig még bűvészkedhettünk a számokkal, és eddig még papíron meg volt a magyar válogatott esélye arra, hogy a továbbjutás reményét jelentő második helyet megszerezze magának. Persze már jó ideje tudható volt, az andorrai gyalázat után főleg, hogy valódi esélyünk csak papíron van arra, hogy kijuthassunk a Világbajnokságra, a pályán erre gyakorlatilag minden érdemi esélyünk elszállt.

 

A folytatás se lényegtelen. Hiszen ha már nem sikerült kijutni a VB-re nagyon fontos lenne megtartani a harmadik helyünket annak érdekében a csoportban, hogy az EB selejtezők sorsolásánál a lehető legjobb kalapba kerülhessünk, és ott legyen érdemi esélyünk majd kiverekedni magunknak a kijutást.

A portugál válogatott nem véletlenül és nem méltatlanul nyerte meg az Európa Bajnokságot. Jelenleg ők Európa egyik, ha nem valóban a legjobb csapata és világszinten is jelentős erőt képviselnek. Egy-egy játékosuk értéke sokszorosa a teljes magyar válogatott értékének. Nem volt kétséges, hogy velünk szemben idegenben is ők az esélyesebbek. Sőt, ha nagyon őszinték akartunk volna lenni magunkkal a mérkőzés előtt, az volt benne leginkább a pakliban, hogy nekünk alárendelt szerep jut majd velük szemben, és úgy gázolnak át rajtunk sok gólos győzelemmel, mint a kés a vajon. És ez nem történt meg.

Mindenkit meglepett, hogy Storcknak volt elég bátorsága ahhoz, hogy két csatárral álltunk fel Portugália ellen. Egyértelmű volt a kezdésnél, hogy nem védekezésre fogunk törekedni ellenük, nem az lesz a cél, hogy minél kisebb vereséggel megúszhassuk, hanem csodát akartunk tenni, le akartuk győzni C. Ronaldo csapatát. Nagyon jó volt látni, hogy tulajdonképpen annak ellenére is, hogy mindenki tudta kiestünk, gyakorlatilag teltház várta ezt a mérkőzést a Groupama Arénában és a közönség végig lelkesen bíztatta a fiúkat.

Az első félidőben még viszonylag szoros mérkőzést is tudtunk produkálni. Igaz itt is már többet birtokolták valamennyivel a portugálok a labdát, lényegesen többet is kerültek helyzetbe, lőttek kapura, de mi is vezethettünk veszélyesebb támadásokat és a védekezésünket nagyon taktikusan és jól oldottuk meg velük szemben. Beszédes adat volt, hogy 16 lövést ereszthettek el a kapunk irányába, de ebből csak 3 találta el a kapunkat, Gulácsi meg ezeket nagyon magabiztosan hárítani tudta. Igaz az is beszédes adat volt, hogy mi csak négy esetben lőttünk kapura, abból egyetlen lövés sem találta el az ellenfél kapuját. De a játék ezen részében benne volt a csoda lehetősége a mutatott játékunk képe alapján.

Mindent borított viszont, amikor Priskin Tamást, könyöklésért az első félidő 30. percében kiállította a játékvezető. Jó lenne azt mondani, hogy jogtalan volt a kiállítás, tehát a vereséget rá lehetne fogni arra, hogy nyomják Krahácsot, de sajnos ez egy teljesen jogos kiállítás volt, akkor is, ha az esetnél egyértelműnek látszott, hogy Priskin nem akar szándékosan sérülést okozni. Rossz helyen, rossz időben rosszul mozdult, ezért lett könyöklés a vége és ezért sérült meg Pepe enyhébben. Ilyenért jár a kiállítás. Viszont 60 percet Európa legjobbjai ellen végig vinni úgy, hogy ne kapjunk gólt, sőt mi szerezzünk, igen lehetetlen vállalkozásnak tűnt. De az első félidőben jól tartottuk még ennek ellenére is magunkat és nem annyira jött ki, a játék képében, hogy emberhátrányban vagyunk.

Sajnos a második félidő álomszerűen kezdődött a portugálok számára. Ronaldo kiszorított helyzetből is olyan csodálatosan adta be a labdát, hogy a remekül érkező Silva-nak, nem volt gond fél méterről a kapunkba fejelni azt, így meg volt számukra a vezetés. Ebben a játékrészben hatalmas fölénybe kerültek a portugálok velünk szemben. 71%-ban birtokolták ők a labdát. Kevesebbet tudtak kapura lőni és végre viszont mi jó pár esetben jellemzően kontrákból vagy rögzített helyzetekből veszélyes helyzeteket alakítottunk ki a kapujuk előtt, de a befejezésbe mindig becsúszott egy hiba, vagy zseniálisan hárítottak. Érdekes volt látni, hogy a portugálok picit talán még tartottak is tőlünk, mert nem törtek hevesen újabb gólok megszerzésére, hanem az emberelőny birtokában is a biztonságra és a labda tartására törekedtek leginkább. Ez szerintem elismerése részükről a magyarok most látott játékának, na meg persze az előny birtokában nekik nem volt fontos igazán újabb gólokat szerezni, hiszen a gólkülönbségük már most is félelmetes, hiszen +24 míg Svájcé, aki az igazi riválisuk, csak +15, így ha úgy alakul az utolsó két meccsen, hogy be tudják fogni Svájcot, ők lesznek a gólkülönbség okán a csoportelsők, a biztos továbbjutók.

A magyar válogatott nem játszott rosszul. Ezért tud igazán félelmetes módon fájni, hogy egy pontot, elhullajtottunk Svájc ellen, 2 pontot Feröer ellen, és 3 pontot Andorra ellenében. Az 1-0-s itthon elszenvedett vereségünk Portugália ellen, hivatalossá és megváltoztathatatlanná tette, hogy nem leszünk ott a Világbajnokságon.

Két mérkőzés vár még ránk. Október 7.-én a veretlen Svájchoz fogunk ellátogatni. Feröer ekkor otthon a lettek ellen lép pályára. Mi vélhetőleg kikapunk majd Svájctól, a Feröeriek jó eséllyel elverik otthon a letteket. Ha így történik, akkor egy ponttal Feröer leszorít majd minket a nagyon fontos harmadik helyről. A portugálok ekkor Andorrára fognak elutazni. Nem kérdés, hogy ők ott tutira nem buknak majd.

Az utolsó fordulóban Lettország otthon várja majd Andorrát, aminek aztán már tényleg tétje nem lesz egyáltalán. Portugália viszont otthon találkozik majd Svájc csapatával és eldönthetik egymás között, hogy kié legyen a csoport első helye. Vélhetőleg ezt a portugálok meg fogják szerezni. Mi viszont itthon fogadjuk majd Feröer csapatát és nekünk velük kell eldönteni azt, hogy ki lehessen a csoport harmadik. Ez kötelező győzelem kell, legyen a magyar válogatott számára, ha azt akarjuk, hogy ne totál beégéssel érjen véget számunkra a VB selejtezős menetelés. Ezekre az utolsó csatákra október 10.-én fog sor kerülni.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook