2018. július 19. - Elília

Németországban csattannak a pofonok

2017. augusztus 26. Szerző: Rózsa Misi
Idén a felnőtt férfi Világbajnokságot Németországban, Hamburg városában rendezték meg. Három magyar szerzett kvalifikációt az induláshoz. Harcsa Zolika, Hámori Ádám és Kovács Richárd. Ők hárman küzdhettek a magyar sikerért és dicsőségért a világ legjobbjaival.

 

Harcsa Zolika Meccse nyitotta a sort. Ellenfele a nagyon rutinos olasz Salvatore Cavallaro volt 75 kg-ban. Nem könnyű feladat, de nagyon sokan úgy gondoltuk, hogy Zoliban adott a lehetőség arra, hogy megoldja ezt a feladatot. Miközben tudtuk és sokan már előre jártunk, hogy a következő ellenfele, ha ez meg lesz a mumusának számító kubai Lopez lesz, aki a jelenlegi világ és olimpiai bajnok. Az olaszt magamban úgy kezeltem bevallom, mint már megoldott feladatot, csak a kubaitól tartottam és nagyon reméltem, hogy Zoli őt is le fogja tudni győzni.

Zoli nagyon jól kezdett, nagyon szép kombinációkat mutatott be, ügyesen védekezett és nem félt a harcba se belemenni, de amikor arra volt szükség, taktikusan eltáncolt a nagyon egyhangúan bokszoló olasz elől. Nálam az első menet egyértelműen az övé volt, igaz el kell ismerni, hogy nagyon szorosan. A második menetben többet talált tisztán az olasz és valamivel látványosabb is lett a bunyója, de Zoli nem maradt el sokkal tőle, ezt szorosan tényleg az olasz nyerte. De jött a harmadik menet és ott megint Zoli talált egyértelműen többet tisztán be, ő volt a kezdeményezőbb is, az utolsó ütés is az övé volt, így ez a menet is vitathatatlanul az övé volt, ezért hatalmas meglepetés, hogy a bírók az olaszt hozták ki győztesnek. Nagyon szoros volt a mérkőzés, ez egyértelmű, de az is egyértelmű, hogy azért itt tiszta sor lett volna, hogy Harcsa nyert, de mivel a bírók nem így látták, így elvették tőle a továbblépés lehetőségét.

Hámori Ádám 91 kg-ban az ukrán Ramazan Muslimov ellen léphetett a kötelek közé. A legtöbb pozitívum amit el tudunk mondani Hámori szerepléséről, hogy nagyon akarta a sikert, ment előre érte bátran, derekasan küzdött, azzal nem volt semmi baj, de sajnos az ukrán védekezésben és támadásban is ezúttal egyértelműen jobb volt nála, így a végén megérdemelten nyert egyhangú pontozással.

A teljesen VB újonc Kovács Ricsink, a naurui Colan Calebbel mérkőzött meg a VB, számára első mérkőzésén. Nagyon izgulhattunk a fiatal Kovácsért, hiszen neki van a három magyar közül a legkevesebb rutinja még, ő a legfiatalabb és kérdés volt fejben mennyire fogja bírni azt a terhet, amit a világbajnokság tesz minden versenyzőre, és ami még a rutinosabbak számára is teher lehet.

De Ricsit nem nyomta agyon a teher. Meglepően érett módon bokszolt, nagyon szépeket talált, és szinte hiba nélkül hozta le a védekezését is. Következetesen vitte végig a taktikáját és egy percig sem engedte ki a kezéből egyetlen menet alatt sem a kezdeményezést. Igazi érett és nagyon látványos tiszta ökölvívást mutatott be és a végén teljesen megérdemelten nyert egyhangú pontozással és ezzel kivívta a jogot magának és a magyaroknak a folytatásra. Vasárnap jön számára a folytatás, amikor a 7. helyen kiemelt mongol Chinzorig Baatarsukh ellen kell majd bizonyítania. Nagyon nehéz lesz itt számára nyerni, de amit eddig mutatott Ricsi, az alapján bizton remélhetjük, hogy összejöhet ez számára, ami hatalmas dicsőség lenne neki és a magyar ökölvívásnak is. Hajrá Ricsi!

Tehát az első napunk mérlege egy vitatható vereség, egy egyértelmű vereség és egy nagyon szép, határozott és egyértelmű győzelem.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook