2018. október 20. - Vendel

Női kézilabda VB: a megdöbbenések bajnoksága

2017. december 18. Szerző: Rózsa Misi
A döntőben minden eddiginél nagyobb meglepetést kaptunk már a bronzmeccstől is, az aranyért folytatott harcban meg főleg. De vágjunk is a közepébe.

 

A franciáktól elszenvedett meglepetés veresége után Svédország a leghalványabb éremért, a hollandok ellen kellett csatázzon. Szó se róla, az a csapat, amelyik el tud jutni a világ négy legjobbja közé, az nem írható le alapból. De azért tudjuk, hogy a svédek lényegesen komolyabb játékerőt képviselnek, mint a hollandok. És ha a franciák ellen nagyon gyenge játékuk miatt bele is futottak abba a vereségbe, ami miatt nem lehettek ott a döntőben, azért csak azt vártuk, hogy a hollandok ellen nagyon felszívva magukat, sikert fognak elérni. Az elején még diktálták is az első percekben a tempót és a mutatott játék alapján azt lehetett várni, hogy ezt a fölényt tartani is fogják. De nem így történt. Sőt egyszerűen és teljesen megmagyarázhatatlanul összeomlottak fejben, miközben a hollandok, talán életük legmagasabb színvonalú produkciójával előrukkolva, egyre jobban domináltak a párharcukban és nagyon szép akciókat vittek végig, csodálatos pontossággal befejezve azokat, miközben a védekezésükben is rendkívül fegyelmezettek voltak és jól oldották meg a feladatukat. Amit ott a pályán mutattak az első félidőben, az alapján, ha meg is lepődtünk rajta, nem lehetett kérdés, hogy teljesen megérdemelten mehetnek a szünetre 6 gólos előnnyel. 14-8 volt itt a pontos eredmény.

A második félidőt már úgy kezdték a svédek, ahogy azt el lehetett várni tőlük. Módszeresen kezdték ledolgozni a 6 gólos hátrányukat, és a félidő közepére sikerült is megfordítaniuk az eredményt. De megint jött a megmagyarázhatatlan hullámvölgy. Amikor azt vártuk volna, hogy a nagy nyomás a hollandokat fárasztja ki teljesen, akkor azt kellett tapasztalni, hogy a svédek kezdtek el fáradni, egyre pontatlanabbak lettek és hamar megint a hollandoknál volt az előny ezzel. Igaz a második félidőt 13-10-re ugyan a svédek tudták megnyerni, de a végeredmény így 21-24-re alakult, ami azt jelentette, hogy a hollandok hatalmas sikert elérve ezzel, megszerezték a bronzérmet, Svédországnak csak a negyedik hely jutott.

Jöhetett ezután a döntő, amit Franciaország vívott meg Norvégia ellen. És az elején itt úgy festett, hogy nem lesz meglepetés, igaz a franciák nagyon komoly ellenállást kifejtve megdolgoztatják a norvégokat, de a végén csak behúzzák a norvégok a „kötelezőt”. Az eleje szoros, de aztán majd változni fog ez a hajrával. Gondoltuk. És kisebb meglepetésnek gondoltuk, hogy ha csak egy gólos előnnyel is, de az első félidőt Franciaország le tudta hozni a norvégok ellen. 11-10.

A második félidőre felpörögtek ugyan nagyon a norvégok, jól is játszottak, de a franciák képesek voltak tartani velük a lépést és nem volt esélye se igazán Norvégiának arra, hogy le tudja őket rázni magáról, mint kutya a vizet. Nagyon izgalmas volt az összecsapás az utolsó másodpercig, de mivel a végén a franciák a második félidőt is egy góllal nyerni tudták, 12-11-re, így a 23-21-es végeredmény azt hozta, hogy a francia lányok foglalhatják el a világ trónját a jóval esélyesebb norvégoknak be kellett érniük az ezüstéremmel, ami számukra itt már jelentős csalódást okozott.

Mi magyarok tulajdonképpen örülhetünk annak, hogy minden így alakult, mert így azzal szépíthetjük lányaink igen szerény teljesítményét a VB-n, hogy na, jó-jó, nem volt jó igazán a játékunk, de ennek ellenére minket csak a későbbi világbajnok tudott a küzdelmekből kiverni. És ugyan ez nagyon sovány vigasz a korai kiesés feledtetésére alkalmatlan is, de azért valami, amivel kicsit ringathatjuk magunkat és egymást.

Magas színvonalú, meglepetést hozó, kiváló minőségű VB-n van túl a női kézilabda és azok, akik felállhattak a dobogóra, minden elismerést megérdemelnek. Hát így ért véget ez a történet. Reméljük, legközelebb magyar bravúr sikernek örülhetünk majd mi is, ahogy most ünnepelhet Franciaország.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook