2023. február 7. - Rómeó, Tódor

Nők a lelátón

2018. október 20. Szerző: Szele Tamás
A hír tulajdonképpen rövid és épp ezért rejtélyes. Arról szól, hogy a héten barátságos meccset játszott a teheráni Azadi Stadionban Irán és Bolívia. A mérkőzést pedig a hazai csapat nyerte 2-1–re, az esemény jelentőségét azonban nem ez, hanem az adta, hogy a meccsre 37 év után először nőket is beengedtek a hatóságok. Persze nem akárkit: de ülhettek hölgyek is a lelátón.

 

No, akkor, mielőtt mélyelemzésbe kezdünk, lássuk, kik mehettek be a meccsre? Mintegy százan voltak a kiválasztottak, éspedig a játékosok hozzátartozói, az Iráni Futballszövetség hölgyalkalmazottai, valamint a női válogatott játékosai nyertek bebocsátást. Hát, azért ez nem épp egy általános nyitás jele: ez annyit mond az elemzőnek, hogy vannak női csoportok, amelyek a mostani helyzetben képesek érvényesíteni az érdekeiket. És mindenki más nézheti a tévén, otthonról a mérkőzést.

Persze, aki következetességet várna Teherántól ebben az ügyben, az nagyon nagyot téved. A dolog kacifántosabb, mint hinnénk. Ugye, hivatalos tiltás nincs érvényben az országban, a nőket általában mégsem engedik be a stadionokba az 1979-es iszlám forradalom óta. Emiatt aztán elég extrém módszerekhez kellett folyamodnia a futball iránt érdeklődő nőknek, május elején például férfinak öltözve jutott be négy nő a Persepolis utolsó meccsére, sőt, álbajuszt is ragasztottak a nagyobb hitelesség kedvéért.

Ők akkor és ott tudomásunk szerint következmények nélkül buktak le, de például 2014-ben Goncseh Gavami próbált bejutni egy röplabdameccsre, és tettéért később egy év börtönt kapott. 2018 márciusában 35 nőt is őrizetbe vettek, akik egy futballmeccsre próbáltak bejutni. Ezzel szemben az idei foci-vb alatt nem kellett trükközniük a hölgyeknek, példátlan módon beengedték őket a stadionba, ahol kivetítőn lehetett nézni az iráni válogatott meccseit – na, de az élő mérkőzés mégis más.

Miben más?

Abban – mondják a bölcs ulémák, és ezért is tiltják a nők részvételét a focimeccseken, már ahol és amikor tiltják – mert a férfiak szenvedélyesen és időnként trágár módon szurkolnak.

Mondjuk emiatt a férfiakat lehetne büntetni, ha már mindenképpen muszáj, nem a nőket.

Akárhogy is van, túlzás lenne messzemenő következtetéseket levonni a héten történt teheráni esetből. Meglátásom szerint nem enyhülésről van szó (nincs is mi enyhüljön, hiszen nincs idevágó törvény), hanem egyszerűen – látványosan sokan voltak most a protekciós hölgyek.

A jövőben az eddigiekhez hasonló következetlenségre számíthatunk.

Vagyis vagy beengedik a hölgyeket is szurkolni a stadionba, vagy nem, és ebben nem lesz semmi rendszer.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook