2022. január 21. - Ágnes

Ökölcsapások a Velencei tónál

2018. augusztus 13. Szerző: Rózsa Misi
Tikkasztó kánikula. Az ember a dög melegben természetesen vagy igyekszik elbújni klimatizált szobájában, vagy szalad a vízpartra, amilyen gyorsan csak teheti. Ezt tették tömegek most vasárnap is.

 

Rengeteg ember tartott a Velencei tóhoz. Mi célból? Hülye kérdés ugye, hiszen mi másból is mehetek volna, mint belemerülni a hűs habokba. Persze ez egy logikus válasz is lehetne, de mégsem volt igaz mindenkire.  Hiszen nagyon-nagyon sokan most elsősorban azért érkeztek, hogy a nagy melegben is sportoljanak, megméressék magukat másokkal szemben, megmutassák maguknak és a nézőknek, hogy mennyire erősek, mennyire technikásak, mennyire okosak ahhoz, hogy kiváló ökölvívók lehessenek.

Szinte közvetlenül a vízparton került felállításra a ring, a Velence korzón. Az előtte elhelyezett szökőkútról – volt, aki a szökőkútból- a körülötte lévő területről, székekről, a mellette lévő kávézó teraszáról, vagy fentről az emeleti teraszról is lehetett nézni a mérkőzéseket. És jó is volt az, hogy ennyi hely állt a nézelődés lehetőségére, mert nagyon sok volt az érdeklődő, sokkal több, mint ami a hagyományos helyszíneken megszokott. Kiváló ötlet a helyszínválasztás. Több szempontból is. Egyrészt a környezet, meseszép. Másrészt a versenyzők is a meneteik végén mehetnek csobbanni egy nagyot, de jó azért is, mert a partra kilátogatók, minden külön anyagi ellenszolgáltatás nélkül kapnak egy igen magas nívójú sporteseményt ajándékba.

A verseny, mint minden verseny, reggel a mérlegeléssel és az orvosi vizsgálatokkal kezdődött. Ezután az edzők és a szervezők félre vonultak, hogy megtartsák a szakmai megbeszélésüket és megbeszéljék a sorsolást is. A versenyzők nagyobb része kísérőkkel együtt, természetesen ezalatt nem unatkoztak, hanem megmártóztak első ízben a tó nagyon kellemes vízében. Ezt is nagyon élvezték természetesen, és hogy mennyire tökéletes volt a víz, azt a krónikás is nagyon lelkesen megerősíti. Ezt követően ebéd és a versenyzők számára rövid pihenés az árnyékban, hogy legjobb formájukban léphessenek ringbe. Ez a rendezvény egyszerre volt pofonparti és csapatbajnokság. A csapatbajnokság tagjainak ebédjét kedvezményesen a szervezők biztosították.

A versenyek délután egykor kezdődtek. A pofonparti nyitotta a sort. Már ezen is 21 egyesület képviseltette magát, 26 párral. Az első mérkőzéseket a még versenyző kort el nem ért versenyzők bemutató mérkőzései nyitották. Nagyon ügyes kisgyerekek mérkőzhettek meg egymás ellen. Őket követte pár versenyző bemutató mérkőzése. A bemutató mérkőzéseket természetesen szokás szerint nem pontozták le, minden esetben döntetlen eredményt hirdetett a bíró. Ezután már az élesebb küzdelmek következtek a versenyzők között, ahol bizony komolyan értékelve lett pontozással is a leadott teljesítményük. A bemutató mérkőzések 3x1 percig tartottak. A serdülők mérkőzései 3x 1.5 percet vettek igénybe a versenyzőktől, a junioroké 3x2 percet, míg az ifik és felnőttek 3x 1 percet tölthettek a ringben, már azok, akiknek végig ment a mérkőzése, mert nem mindegyik ment végig.

A pofonparti végén a Budapest Régió és az Észak Dunántúli Régió küzdelmére került sor, ahol a régió válogatottjai mérkőztek meg egymással éles igen jó küzdelmek során.

Tényleg el kell mondani, hogy a szervezése a rendezvénynek Pazar volt, amiért külön elismerés illeti meg a főszervezőt, Turbucz Gábort, mindenki Pachoját. Külön köszönet illeti meg a Sinkó családot is, akik a problémamentes lebonyolításban oroszlánszerepet vállaltak magukra. Úgy tudjuk, a szervezők és az egyesületek is annyira elégedettek voltak a helyszín megválasztásával, hogy nincs mese, jövőre is lesz itt hasonló verseny és ebből hagyományt fognak teremteni. A versenyek alatt, többször is igénybe vették a versenyzők, a kísérők a tó felüdülését, így hiába volt döglesztő meleg, abszolút elviselhetővé tette ezt a hideg víz enyhe.

De nem lennénk korrektek, ha csak a jó dolgokról számolnánk be. Voltak olyan versenyzők, akik hiába utaztak el a versenyre, mert az ellenfél, akivel meg kellett volna mérkőzniük nem jött el. Ez nagyon nincs rendben és ezzel a problémával nagyon sok ökölvívó versenynek kell szembesülnie, mint negatívummal. És ez az, ami természetesen nem a szervezők hibája, hiszen ez ellen védekezni nincs igazán lehetőségük, amíg a benevezett versenyzők megjelenésének elmaradása nem jár érdemi következménnyel a versenyző és az egyesülete felé, amire szükség lenne. Mert persze közbejöhet váratlan betegség, sérülés, de tudjuk, hogy a legtöbb elmaradt mérkőzésnél nem ez van a háttérben. Viszont ismét csak a helyszín választás miatt kell dicsérni a szervezőket, mert itt azok a versenyzők se jöttek feleslegesen, akiknek nem jutott aztán ellenfél, hiszen nagyon jó meccseket nézhettek, ami még kevés vigasz lenne számukra, viszont nagyot fürödhettek a tóban egész nap, ami nekik élmény, csapatuk számára pedig kifejezetten hasznos és jó csapatépítő tréningnek is tekinthető.

Sok hasonló minőségű rendezvényre volna szükség és akkor a magyar ökölvívás, hamar visszanyerhetné népszedrűségét igen széles körben is. Mert itt azt tapasztaltam, hogy a közönség is nagyon élvezte az egészet, és akik megálltak kicsit nézelődni, azok valahogy ott is ragadtak jó nagy időre. Szép volt, jó volt, visszamennék.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook