2022. január 21. - Ágnes

Ökölvívás: ifjúsági világbajnokság a Duna Arénában

2018. június 28.
A Duna Arénában rendezik augusztus végén az amatőr ifjúsági bokszvilágbajnokságot. A Magyar Ökölvívó Szövetség kérésére társszervezőként a tavalyi vizes vb-t szervező BP 2017 Kft. is részt vesz a rendezésben. A versenyre félezer sportolót várnak, akik az 50 méteres medence tetején megépített ringben bokszolhatnak majd.

 

Elsőre meglepő helyszínen, a Duna Arénában rendezik augusztus végén az amatőr ifjúsági férfi és női ökölvívó-világbajnokságot. A versenyre mintegy 500 sportolót várnak, akik tíz napig versenyeznek majd a magyar fővárosban. A Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke nem fogalmazott meg konkrét elvárást a népes magyar csapattal szemben, de magától a rendezéstől sokat vár.

A budapesti korosztályos boksz világbajnokságon, augusztus 21. és 31. között jelen állás szerint félezren lépnek a kötelek közé, köztük legkevesebb 16 magyar, de a hazai indulók száma még bizonyosan emelkedni fog. Minderről a világeseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón beszélt Erdei Zsolt, a honi szakszövetség extraklasszis ökölvívóból lett elnöke, aki a leendő helyszínen, a Duna Arénában azzal kezdte mondandóját, hogy egyelőre ő maga sem tudja pontosan, hány magyar bokszoló száll harcba a honi pofonosztó csúcstalálkozón. Tudniillik még ezután kell eldönteniük, kiknek, hány embernek szavaznak bizalmat, mivel a nemzetközi szövetség, az AIBA frissiben felemelte a vb-résztvevők számát, ily módon pedig a magyarok akár plusz öt fővel bővíthetik a nevezendők listáját.

„Azért fontos természetesen, hogy nemzetközileg egy kicsit jobban föltegyük magunkat a térképre, tehát hogy tudják, hogy Magyarország egyáltalán létezik. Pillanatnyilag nem vagyunk túlságosan jó helyzetben, és azt gondolom, hogy ez a világbajnokság rengeteget lendíthet a diplomáciai megítélésünk szempontjából is” – mondta Erdei Zsolt.

A mennyiség és minőség kettős szorításában persze nem csupán, illetve nem is elsősorban nagy, hanem minél erősebb csapatot akarnak kiállítani Erdei „Madárék”. Az elnök elárulta, hogy a maga részéről két érmet vár, egyet a fiú-, egyet a lányrészlegtől, szavai szerint „egy-két gyerekünk odaérhet a dobogóra, sőt akár még aranyérmesünk is lehet...”

Nevesíteni is hajlandó volt, mondván, a legmesszebbre, egyben a legmagasabbra az idei korosztályos Európa-bajnok, Bernáth Attila, illetve az Eb-harmadik Hámori Lucajuthat.

A társrendezők nevében Szántó Éva és Balogh Sándor, a tavalyi budapesti vizes vb-vel már bizonyított Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetője, illetve gazdasági igazgatója egybehangzóan azt emelte ki: 2017-es tapasztalataikat is hasznosítva szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az AIBA is tökéletesen elégedett legyen a Duna Arénában tető alá - avagy a konkrét esetben a víz fölé - hozott világbajnoksággal.

„Gyakorlatilag bármire alkalmas lehet, egy indoor motocross versenytől kezdve az asztalitenisz vébéig, vagy egy gálavacsorával egybekötött koncertig” – ezt mondta a helyszínválasztásról Balogh Sándor, az ökölvívó szövetség elnökségi tagja, aki egyben a tavalyi vizes vb-t szervező Bp 2017. kft gazdasági igazgatója. Utóbbi cég társszervezőként vesz részt a rendezésben. A vb-re két ringet építenek fel, mindkettő az 50 méteres medence tetején kap helyet.

„Úgy kell elképzelni, hogy egy kicsit leengedünk a medence szintjéből, sok száz kémiailag semleges vascsövet helyezünk el a medencében, és ennek a tetejére olyan borítást teszünk, amely 800kg/négyzetmétert megtart” – tette hozzá Balogh Sándor.

A Duna Aréna üzemeltetési igazgatója szerint szép feladat a bokszesemény megszervezése az uszodában, de nem egyedülálló, hiszen más országokban volt már hasonló megoldás.

„A medencék lefedése egy régi gondolat, hasonlót láttunk már Dubaiban. Annyit javítottunk ezen a felálláson, hogy nem engedjük le a vizet, ezáltal jelentős spórolást érünk el, nem kell a vízcserével számolni, és időben is jelentősen rövidebbek leszünk, mert nem kell megvárnia medencénk felfűtési idejét” – mondta Varga Csaba.

A Duna Aréna érintett medencéjének vízcseréje alkalmanként 15 millió forintba kerül, ezért volt fontos úgy megoldani a ringek felépítését, hogy ne kelljen leengedni a vizet.

A sajtótájékoztatón bemutatták a vb kabalafiguráit: egy magyar szürkemarhapárt. Ötletet is kértek, tegyük hát mi meg ehelyütt a magunk javaslatát, s hívjuk őket Boxinak és Baxinak. S hogy a nemükkel se adódjék gond, még ki is bővíthetjük az „ökröcskekeresztelőt”: legyen a nevük Boxi Bika és Baxi Boci.

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

                      

Támogatók

Médiapartnerek

Kövess bennünket

Facebook