2018. június 21. - Alajos, Leila

Ökölvívó EB Harkovban 2

2017. június 18. Szerző: Rózsa Misi
Jól indult a magyar válogatott számára pénteken az EB. Harcsa Zolika erőnyerőként lépett tovább mérkőzés nélkül, Kovács Ricsi pedig nagyon szép győzelemmel adta meg az alaphangját a táncnak. Nagyon reméltük, hogy amilyen szép volt a kezdés, olyan lesz szombaton a folyatás is. Sajnos ez annyira azért már nem jött össze.

 

52 kg-ban Szaka István nagyon tehetséges ökölvívó. Ezt jól mutatja az is, hogy a 19 éves magyar versenyző, idén megnyerte a Bocskait is. Csakhogy itt nem lényegtelen az életkora. 19 évesen még nem lehet rutinja. A tehetséges, de rutintalan fiúval szemben ott állt a ringben a nagy rutinnal bíró öreg rókának számító olasz Manuel Fabrizio Cappai, aki már két olimpiát is megjárt, számtalan nagy nemzetközi mérkőzésen erősödött. Az olasz fizikai adottságai is jobbak voltak, mint Szakáé. Igaz szaka ezeket a hátrányokat a gyorsaságával és fiatalos lendületével igyekezett ellensúlyozni. Ahhoz képest, hogy mennyire nem a mi fiúnk mellett szóltak az előjelek, tisztességgel helyt tudott állni, még akkor is, ha a végén pontozásos vereséget szenvedett el. Lesz ez még esetében sokkal jobb is, ahogy erősödik a nemzetközi tapasztalata. 

69 kg-ban Vadász András a moldáv Vasili Belous ellen szállt ringbe. A moldáv versenyző, nagyon erőszakos, mondhatjuk azt is idegesítő stílusban bokszolt. Az elején még úgy látszott, hogy Vadász nem hagyja magát saját bunyójából kizökkenteni, de sajnos aztán egyre inkább a moldáv taktikája kezdett dominálni és Vadász nem tudott mondjuk ki mit kezdeni ezzel. Önmagához képest, látványosan keveset ütött, önmagához képest itt most gyengébben öklözött, mint ahogy szokott, a szereplése kisebb csalódás volt. A moldáv egyhangú pontozással lépett túl rajta. Vadász egyik erőssége, hogy fejben nagyon ott szokott lenni a mérkőzései alatt végig, talán a vereségének az egyik oka az volt, hogy ezt most nem tudta megoldani. 

A rossz széria sajnos itt még nem tőrt meg. Csóka Nándi ellenfele 56 kg-ban az angol Peter McGrail volt. Mindkét fiatalember 21 éves. A sorsolás nem igen kedvezett Nándinak, mert túl hamar kapott ilyen nagyon erős ellenfelet. Az angol a U22-es EB-n ezüstérmet szerzett. A WSB-ben edződik, ami elég magáért beszélő tény. Ott nem könnyű boldogulni, ez a fiú ennek ellenére két éve egyfolytában megnyeri a Feliks Stamm emlékversenyt.  Nándi is szép eredményeket tud persze felmutatni, de az angol srác jobb esélyt képviselt az összecsapásukon. Ráadásul Csóka az elmúlt időszakban visszaesést mutat kicsit a fejlődésben. 

Nándi az első két menetben, ha rossz is kimondani, de így történt, gyengén és lélektelenül bokszolt, megilletődötten, az angol hatalmas fölénnyel hozta mindkét menetet. A harmadik menetben végre valami megváltozott. Nándi olyan felpaprikázottan jött ki a sarokból, hogy végre azt mutatta, ami miatt nagyon sokan kedvelik őt. De ez már egyrészt késő volt, másrészt pedig az angol is sikeresen váltott tempót és látványosabb kombinációval elérte, hogy a bírók egyhangú pontozással adja neki a mérkőzést. 

Talán ha Csóka első ellenfele könnyebb fickó lett volna, akkor azon rá tudott volna úgy hangolódni az EB-re, hogy akár az angolt is meg tudja később oldani. De ez már az a kategória, mint amikor a nagymamám este a sárgasággal és az áramszedővel. 

 

Amikor már azt lehetett hinni, hogy feketeszombat lesz ez magyar szempontból, akkor jött 91 kg-ban Hámori Ádám. Az ellenfele a német csapat legrutintalanabb tagja, Nicolas Weizmann volt. A háromszoros magyar bajnok az első menetet rá nem jellemző módon nagyon álmosan kezdte, amit még a német ki tudott használni. A sarokban a szünetben sikerült felrázni a magyar fiút és a második menetre, már igaz fegyelmezett, de nagy harcosként lépett ki a sarkából. Keményeket és látványosakat ütött, szépek voltak a kombinációi is, és jelentős fölényt szerzett itt, amit a III. menet során tovább is tudott még növelni. Harcsa és Kovács után, Hámori lett a harmadik továbbjutó az EB-n. 

Vasárnap egyetlen mérkőzésen leszünk mi magyarok érdekeltek a tornán, amikor 81 kg-ban Kovács Pál fog megküzdeni a görög Polynekis Kalamaras ellen. Mindkét fiú rutintalan még itt, Kovács most lépett magasabb súlyba, eddig jó eredményeit 75 kg-ban érte el. Reméljük ennek ellenére Pali szép eredményt ér el és tovább mehet azzal. 

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook