2018. október 20. - Vendel

Olimpia borotvaélen

2018. január 4. Szerző: Szele Tamás
Kérem, a dolgok jelenlegi állása szerint vagy békében fog lezajlani a téli olimpia, vagy nem, de ebben legalább biztosak lehetünk. Mint már annyiszor, a sportesemény szervezésébe beleszól a politika, és ha van valami, ami ellentétes az olimpiai szellemmel, ez mindenképpen az – ám lássuk a szikár tényeket!

 

Ugyebár, újévi beszédében az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun is arról beszélt: gondolkodott arról, hogy elküldjék sportolóikat a Dél-Koreában rendezendő játékokra. Azt is hozzátette, erről sürgősen egyeztetni kell. Úgy jött ez Délnek, mint mennyből az angyal, hiszen végre bizonyos jele volna az enyhülésnek. Azonnal válaszoltak is az ajánlatra: Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein leszögezte, ő is olyan esélynek tartja az olimpiát, amivel el lehet kezdeni a két ország kapcsolatának javítását. Az elnök azt is megjegyezte, hogy Észak-Korea nukleáris programjáról is tárgyalhatnának ennek kapcsán.

Ha sikerül összehozni a magas szintű találkozót, akkor a következőkről tárgyalhatnak:

Milyen útvonalon utazhatnak be az észak-koreaiak Dél-Koreába?

Kísérhetik-e szurkolók is az északi sportolókat?

Tesz-e a két ország közös nyilatkozatot?

A tárgyalásról szóló hírt már Donald Trump amerikai elnök is kommentálta, szerinte egyértelmű, hogy célt értek az Észak-Korea ellen szankciók, ezért is próbál nyitni Kim Dzsongun.

Mondjuk ennél ártalmasabbat nem is mondhatott volna, hiszen így még megeshet, hogy Kim Dzsongun megköti magát: mivel a részvétel ez esetben meghátrálásnak tűnhet.

Mármost, ha sikeresek is lennének a tárgyalások, akkor is nehéz Északon olyan sportolókat találni, akik olimpiaképesek lennének. Csak két észak-koreai műkorcsolyázó szerzett kvótát.

De egyelőre az a fontos, hogy vegyenek részt, legyen biztonság és nyugalom. Meg az, hogy szét ne politizálják nekünk az illetékesek ezt a téli olimpiát…

Most érkezett

Ezt már olvasta?

Partnerek

Országos Diák és Szabadidősport SzövetségSpecial Olympics HungaryMagyar Paralimpiai Bizottság

Támogatók

Intensive Krav Maga Don Vito - pizzeria & ristorante

Médiapartnerek

 

Kövess bennünket

Facebook